Urografia intravenoasa este o metoda radiologica de examinare a rinichilor si cailor urinare, cu ajutorul unei substante de contrast injectate intravenos. Ea ofera date privind structura (anatomia) acestora, dar si asupra capacitatii functionale renale, informatii care nu se pot obtine printr-o radiografie obisnuita a rinichiului. Este o metoda simpla, accesibila, eficienta. In acelasi timp, ca orice examinare radiologica, foloseste radiatii, chiar daca in doze mici, nefiind lipsita de riscuri, unele legate de folosirea substantei de contrast, altele de starea pacientului.
De rgula, substanta de contrast este injectata intravenos. Ea ajunge in sange, de aici la rinichi, fiind apoi eliminata in caile urinare prin urina. Substanta de contrast opacifiaza structurile respective, acestea devenind de culoare alba, stralucitoare, in contrast cu tesuturile din jur care sunt intunecate. Investigatia este indicata in cazul durerilor in partea laterala-mijlocie a abdomenului, in hematurie (prezenta de sange in urina, vizibil sau doar microscopic), daca se suspicioneaza existenta unui obstacol in caile urinare (de exemplu, un calcul), a unei tumori in rinichi sau pe caile urinare, a unor malformatii, in cazul unor infectii urinare repetate, dupa traumatisme etc .
Pentru o mai buna vizualizare este indicata pregatirea digestiva. Se recomanda un regim alimentar care sa evite acumularea gazelor in colon , iar in ziua precedenta examinarii se ia un laxativ. Cu cel putin opt ore inainte nu se mai mananca si nu se mai bea nimic. Substanta care se injecteaza contine iod, acesta putand da (rareori) reactii alergice sau nealergice, simple sau severe (eruptie pe piele, umflarea fetei si gatului, tulburari respiratorii, scaderea tensiunii arteriale, aritmii etc.). De aceea trebuie sa mentionati medicului daca suferiti de alergie la iod sau alte tipuri de alergii. De asemenea, urografia intravenoasa trebuie facuta la distanta de cel putin patru zile dupa o radiografie cu bariu si trebuie evitate medicamentele ce contin bismut (acesta se gaseste in unele antiacide sau preparate folosite in tratarea diareei).
Diabeticii care folosesc Metformin trebuie sa intrerupa temporar folosirea acestuia, (deoarece medicamentul in combinatie cu substanta de contrast poate produce afectare renala), discutand fireste cu medicul curant alte optiuni de tratament. Investigatia este considerata suficient de sigura pentru a fi indicata si copiilor, de obicei, in cazul suspiciunii unor malformatii renale. Totusi, exista si contraindicatii care vizeaza gravidele, persoanele alergice la iod si cele cu insuficienta renala. De aceea, inainte de investigatie, se fac cateva teste de sange simple pentru aprecierea functiei renale (uree, creatinina).
Pacientul este intins, culcat pe spate, pe o masa in cabinetul radiologic. Se injecteaza substanta de contrast (intravenos, de obicei, intr-o vena a bratului). Se face imediat o radiografie, acestea repetandu-se in continuare la un interval de cateva minute. Radiografiile se developeaza pe loc si, in functie de natura afectiunii si anomaliile descoperite, se fac la anumite intervale, individualizat. Bolnavului i se poate indica sa isi schimbe pozitia, sa isi tina respiratia, i se poate aplica o usoara presiune pe abdomen (pentru a mari vizibilitatea), i se poate administra un diuretic. Ultima radiografie se face dupa ce bolnavul urineaza. Investigatia dureaza, de regula, o jumatate de ora - o ora, dar ea se poate prelungi uneori pana la 3-4 ore. Dupa investigatie, pacientul poate manca si isi poate relua activitatile obisnuite, recomandandu-se sa bea suficiente lichide pentru a elimina substanta de contrast.
Urografia intravenoasa ofera detalii structurale asupra dimensiunilor, formei si pozitiei rinichilor, poate depista dilatatii sau ingustari ale cailor urinare, poate evidentia formatiuni tumorale, calculi, semne de inflamatie sau infectie. Foarte important insa poate informa asupra functiei renale, adica asupra capacitatii de formare a urinei, dupa cat de rapid, de intens si complet rinichiul se opacifiaza.
Mai multe amanunte pe www.3dots.ro