x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Ce putem face pentru ca vârsta din cartea de identitate să rămână doar un număr şi nu un defect

Ce putem face pentru ca vârsta din cartea de identitate să rămână doar un număr şi nu un defect

07 Iul 2019   •   18:59
Ce putem face pentru ca vârsta din cartea de identitate să rămână doar un număr şi nu un defect

Apar mereu poveşti de succes şi reţete magice ale unor femei ajunse la a doua şi a treia tinereţe, care fac şi acum deliciul copertelor, al peliculeleor cinematografice, a scenei sau a micului ecran. Au ajuns şi ele la o vârstă, dar pe care nu o duc urât, ca pe o povară şi asta m-a făcut să caut dincolo de caracteristicile personale ale fiecăreia. Şi unde puteam căuta mai bine, decât la o femeie, mai mult decât atât medic şi care poate da multe răspunsuri în ceea ce priveşte sănătatea şi frumuseţea trupului şi a minţii după ce prima tinereţe păleşte. Încercând să aflu şi secretele personale ale doctoriţei Codruţa Lencuendocrinolog şi cadru universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, am primit câteva sfaturi cu privire la ce putem face pentru ca vârsta din cartea de identitate să rămână doar un număr şi nu un defect.

Ce face diferenţa între femeile din viaţa publică şi cele de lângă noi, care au diverse probleme de sănătate odată cu înaintarea în vârstă? Există o reţetă secretă sau sunt mici trucuri la îndemâna noastră?

Dr. Codruţa Lencu – Sunt foarte multe discuţii legate de această etapă, care prin creşterea duratei medii de viaţă, reprezintă cam o treime din existenţa femeii. Este vorba de menopauză. Ea nu este o boală, aşa cum o consideră foarte multe, este o etapă, de fapt, una fiziologică în viaţa femeii în care, într-adevăr, se produc o serie de modificări, modificări endocrinologice, modoficări somatice, metabolice şi nu în ultimul rând psihologice.

Dintre tulburările care, de fapt, au impact asupra calităţii vieţii acestor femei aş aminte, pe de o parte cele care apar imediat, incipient şi care constituie sindromul menopauzar, pe de altă parte sunt cele care apar mai târziu şi care sunt secundare deprivării estrogenice în acestă etapă de viaţă. Acestea din urmă sunt reprezentate de tulburările metabolice, care au impact asupra calităţii vieţii, inclusiv asupra tulburărilor psihologice ale femeii: patologia cardiovasculară, patologie osoasă şi nu în ultimul rând cea neuropsihică.

La ora actuală este foarte modern planul de viaţă sănătoasă, acel healthy life plan,  care pe lângă dietă şi activitate fizică implică şi o viaţă socială şi familială activă.

O altă problemă pe care o ridică această etapă de viaţă o reprezintă sindromul metabolic, el fiind constelaţia mai multor entităţi: obezitate, hipertensiune, tulburări ale metabolismului lipidelor, al glucidelor, cu toate au un puternic impact asupra vieţii femeii.

Ceee ce se impune ca variantă terapeutică, ce ameliorează aceste incoveniente o reprezintă terapia hormonală substitutivă, terapia cu estrogeni. Din păcate, însă, numeroase cercetări efectuate în ultimii ani au demonstrat riscul crescut al acestor variante terapeutice, riscul crescut pentru cancere de sân, genitale, accidentele tromboembolice. Ca urmare a acestei situaţii se impune alegerea unei variante alternative de tratament cu impact asupra inconvenientelor ce apar la femei în această etapă de viaţă.

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

Este unanim recunoscut şi acceptat că pentru menţinerea unei vieţi normale este necesară schimbarea stilului de viaţă care include evitarea sedentarismului, o viaţă activă, pierderea în greutate, în situaţia în care este necesar şi o dietă.

Menopauza nu face mai dificilă pierderea greutăţii, nu slăbim mai greu şi ce ne opreşte?

..................

Citește mai departe AICI

×