O companie farmaceutică din Marea Britanie a pus la punct un vaccin capabil să trateze o problemă dintre cele mai grave şi mai frecvente în rândul adolescenţilor: dependenţa de cocaină.
O companie farmaceutică din Marea Britanie a pus la punct un vaccin capabil să trateze o problemă dintre cele mai grave şi mai frecvente în rândul adolescenţilor: dependenţa de cocaină. Vaccinul se numeşte TA-CD şi a fost testat de trei ori în Statele Unite ale Americii, unde incidenţa dependenţei de droguri este foarte mare. Participanţii la teste, mari consumatori de cocaină, au fost împărţiţi în două grupuri. Celor din primul grup li s-a inoculat vaccinul TA-CD, iar cei din al doilea grup au fost injectaţi cu un placebo. Rezultatele testelor au arătat că jumătate din participanţii vaccinaţi cu TA-CD au reuşit să reziste fără cocaină timp de şase luni, cât au fost monitorizaţi de specialiştii care au efectuat studiul.
Imunitate
Davin Oxlade, directorul executiv al companiei farmaceutice care a realizat acest vaccin, arată că “vaccinul contra dependenţei de cocaină funcţionează după acelaşi mecanism ca orice alt vaccin. Motivul pentru care persoanele dependente nu dezvoltă imunitate la cocaină de-a lungul timpului este că acest drog este alcătuit din molecule foarte mici. De aceea, am realizat vaccinul TA-CD, ataşând de aceste molecule unele mai mari de natură proteică, cu rolul de a stimula producerea de anticorpi care să recunoască drogul. Astfel, după un timp, cocaina nu va mai avea efectul dorit de consumatori”. Vaccinul împiedică moleculele de cocaină să ajungă din sânge la creier, care este responsabil pentru senzaţia de care devin dependenţi consumatorii de droguri. Practic, dependenţii de cocaină, odată injectaţi cu vaccinul TA-CD, nu vor mai simţi aceeaşi plăcere atunci când se droghează. David Oxlade susţine că testele au demonstrat că efectul vaccinului se menţine mult timp după injectare. Iar lipsa plăcerii îi va determina pe consumatori să nu mai cumpere drogurile respective.
RISC. Vaccinul TA-CD prezintă un risc: acela ca persoanele dependente de cocaină, cărora li s-a inoculat vaccinul, să apeleze la un alt drog. Însă, conform declaraţiilor lui David Oxlade, testele realizate în Statele Unite au arătat că puţini dintre cei care au fost vaccinaţi cu TA-CD au recurs la un alt drog. Numărul mic al celor care au recidivat se explică prin faptul că vaccinul a fost însoţit şi de un tratament psihiatric special care i-a determinat pe dependenţi să renunţe la droguri.
EFICIENŢĂ. Vaccinul este mai eficient dacă este inoculat pacienţilor dependenţi de cocaină care au beneficiat deja de tratament în clinici de dezintoxicare şi care prezintă un risc crescut de a recidiva. În cazul acestora, “micile scăpări” de după vaccin nu vor avea efectul scontat, iar pacienţii vor renunţa definitiv la cocaină.