Un episod de colică biliară înseamnă o criză atât de dureroasă încât este greu de uitat. Evident, că astfel de crize nu apar din senin, ci dintr-un motiv sau altul. Dr. Magdalena Iordan, medic de familie, a explicat ce generează colica biliară și cum o putem calma.
“De regulă, colica biliară debutează seara sau chiar noaptea, ca urmare a exceselor alimentare din cursul zilei sau a faptului că ați mîncat ceva care le-a favorizat, cum ar fi, de exemplu, carnea tocată, prăjelile etc. sau ați băut mai mult alcool. Se manifestă prin dureri în partea dreaptă a abdomenului, în hipocondrul drept (regiunea ficatului), cu iradieri în umărul drept sau în vârful omoplatului. Uneori apare şi senzaţia de greaţă zona ficatului. Colica biliară reprezintă o inflamaţie și se manifestă, în special, la persoanele care suferă deja de dischinezie sau litiază biliară. Crizele sunt foarte dureroase, ating un vârf al durerii la circa o jumătate de oră de la debut și, nu de puține ori, pot dura toată noaptea. În afară de pastilele recomandate de medic, ajută să beți și o infuzie de coada șoricelului, mentă, muşeţel, sunătoare sau tei”, explică dr. Iordan. (...)
Ce formează pietrele
Vezica biliară (colecistul sau “fierea”) este un sac mic, poziţionat sub ficat, cu rolul de a depozita bila secretată de ficat. Bila ajută la digestia grăsimilor, iar calculii biliari sunt compuşi din colesterol şi pot avea dimensiunea unui bob de orez sau a unei mingii de golf. „Multe persoane au calculi biliari, poate chiar fără să știe, pentru că aceștia nu generează probleme decât în momentul în care ajung să blocheze canalul excretor. Dacă tratamentul chirurgical este necesar, în majoritatea cazurilor cea mai bună decizie este îndepărtarea vezicii biliare (colecistectomie) şi poate fi făcută laparoscopic sau cu bisturiul”, explică dr. Iordan.
Cum poți preveni crizele și cum le ameliorezi
...............
Citește mai departe despfre cum tratezi COLICA BILIARĂ