x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Criza de hipoglicemie

Criza de hipoglicemie

de Steluta Indrei    |    08 Iul 2008   •   00:00

Palpitaţii, transpiraţie excesivă, paloare, tremurături, tulburări de vedere, stare de leşin... Sînt simptome ale crizei de hipoglicemie

Palpitaţii, transpiraţie excesivă, paloare, tremurături, tulburări de vedere, stare de leşin... Sînt simptome ale crizei de hipoglicemie. Deseori este precedată de somnolenţă, căscat repetat, ameţeală. Diabetul tratat cu sulfamide sau insulină, stresul, efortul fizic intens, nemîncarea, unele medicamente pot provoca scăderea glicemiei sub limitele normale. Temperaturile caniculare din ultima perioadă constituie, de asemenea, o cauză importantă a crizelor de hipoglicemie.

"Nivelul zahărului în sînge sau nivelul glicemiei este controlat de mai mulţi hormoni, printre care insulina (singurul hormon hipoglicemic) şi glucagonul. Cînd mîncăm, glucidele sau zaharurile din alimente ajung în sînge şi glicemia creşte. Pancreasul începe să secrete insulină, hormonul care preia excesul de zahăr din celule. Dacă nu mîncăm, nivelul glicemiei scade, iar dacă această scădere este foarte mare, pancreasul secretă glucagon, hormonul care antrenează producţia de glucoză la nivelul ficatului. Criza de hipoglicemie se declanşează cînd pancreasul sau glandele corticosuprarenale şi medulosuprarenale nu mai reuşesc să compenseze lipsa zahărului din sînge", explică colonel doctor Aurelian-Emil Ranetti, şeful secţiei de endocrinologie, diabet, nutriţie şi boli metabolice din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Militar Central. În majoritatea cazurilor, hipoglicemia este legată de dezechilibrele alimentare. De aceea este important ca alimentele să acopere necesarul de energie al organismului. Excelente surse de energie sînt glucidele din pîine, cereale integrale, orez.

 

Confuzie

Cei care suferă de diabet sînt predispuşi atît la crize de hipoglicemie, cît şi la hiperglicemie. Din fericire, diabeticii recunosc starea de hipoglicemie şi au în permanenţă ceva dulce la ei, astfel încît la nevoie pot mînca o bomboană pentru a le creşte glicemia. Dar cum simptomele hipoglicemiei sînt asemănătoare cu cele ale atacului de căldură (hipertermie), diabeticii pot confunda cele două crize. Astfel există riscul ca ei să mănînce dulce cînd de fapt nu au nevoie şi să cadă în extrema cealaltă: hiperglicemia. Pentru a evita riscurile, diabeticii trebuie să respecte regimul alimentar, tratamentul cu insulină şi să îşi monitorizeze constant glicemia. Un alt aspect care trebuie avut în vedere este doza de insulină administrată, ştiut fiind că o cantitate prea mare de insulină atrage după sine o criză de hipoglicemie.

 
SOLUŢII. Pentru a preveni scăderea glicemiei din cauza căldurii avem nevoie de hidratare: să mîncăm fructe şi legume, să bem minimum doi litri de lichide zilnic. În cazul apariţiei crizei de hipoglicemie, primul lucru pe care trebuie să-l facem este furnizarea de glucide cu asimilare rapidă. Tot ce avem de făcut este să mîncăm o bomboană, un cub de zahăr, un pătrăţel de ciocolată sau chiar să bem o băutură dulce. Dar aceasta este o soluţie temporară, de depăşire a momentelor de criză. Indicat este să consultăm medicul, pentru stabilirea unui eventual diagnostic.

×
Subiecte în articol: hipoglicemie prevenire