x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Cum scap de febra musculară?

Cum scap de febra musculară?

de Andrada Floria    |    26 Feb 2008   •   00:00

Pentru o persoană sedentară, chiar şi cel mai mic efort duce la instalarea febrei musculare. Iar dacă de la sedentarism trecem brusc la un program dificil de exerciţii fizice, febra musculară ne va stăpâni în­tre­gul corp şi ne va fi foarte greu să conti­nuăm antrenamentul.

Pentru o persoană sedentară, chiar şi cel mai mic efort duce la instalarea febrei musculare. Iar dacă de la sedentarism trecem brusc la un program dificil de exerciţii fizice, febra musculară ne va stăpâni în­tre­gul corp şi ne va fi foarte greu să conti­nuăm antrenamentul. Una dintre meto­de­le de a scăpa de febra musculară este tocmai aceasta: să reducem activitatea fizică, iar febra va trece de la sine în timp. Însă nu avem certitudinea că după ce vom re­lua antrenamentele nu vom avea din nou dureri musculare. Există o varietate de mi­turi despre tratamentele pentru îndepăr­ta­rea durerilor cauzate de febra muscula­ră. Unul dintre acestea este că, dacă luăm aspirină înainte de a face efort nu vom a­vea de suferit după antrenament. Într-a­de­văr, în unele cazuri aspirina face ca febra musculară să fie de intensitate mai mică, dar nu o previne. La fel de puţin eficiente sunt şi duşurile fierbinţi alternate cu du­şuri reci imediat după mişcare. Una dintre soluţiile cele mai bune pentru a scăpa de durerile musculare o constituie medicamentele antiinflamatoare, spre exemplu cele pe bază de ibuprofen. O pilulă admi­nistrată în mo­men­tul în care se instalează febra musculară alungă imediat durerea. Însă specia­liş­tii susţin că ibuprofenul ar putea să îm­pie­dice creşterea masei musculare, ceea ce reprezintă un inconvenient pentru bărba­ţii care merg la sală pentru a deveni masivi.

 

Masaj

“Masajul asigură un aport de sânge proaspăt cu oxigen şi glucide, care constituie suportul energetic şi de refacere a muşchiu­lui după efort”, explică dr Georgiana Tache, şeful Secţiei de Recuperare Medicală de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca. În afara efectului de stimulare a circulaţiei sângelui, masajul are şi efect liniştitor şi de scădere a stării permanente de tensiune musculară. Masajul poate fi efectuat şi ca metodă de încălzire musculară, înainte de efort. El ar putea fi însoţit de o şedinţă la saună, o baie în jacuzzi sau doar de un duş fierbinte, astfel încât orga­nismul să fie pregătit pentru antrenament.

 

PREVENIRE. Pentru a preveni instalarea febrei musculare, specialiştii ne recomandă ca fiecare exerciţiu fizic să fie precedat de o încălzire a grupei musculare pe care urmează să o antrenăm: genuflexiuni, rotiri ale braţelor, ale umerilor, ale capului, răsuciri de trunchi. De asemenea, la finalul antrenamentului este nevoie de câteva mişcări de stretching pentru grupele de muşchi “lucrate”. Hidratarea în timpul activităţii fizice este extrem de importantă pentru a evita febra musculară. Un mic truc pentru a preveni inflamarea muşchilor îl constituie compresele cu gheaţă aplicate imediat după efort.

×
Subiecte în articol: febra musculara sfaturi