Pentru o persoană sedentară, chiar şi cel mai mic efort duce la instalarea febrei musculare. Iar dacă de la sedentarism trecem brusc la un program dificil de exerciţii fizice, febra musculară ne va stăpâni întregul corp şi ne va fi foarte greu să continuăm antrenamentul.
Pentru o persoană sedentară, chiar şi cel mai mic efort duce la instalarea febrei musculare. Iar dacă de la sedentarism trecem brusc la un program dificil de exerciţii fizice, febra musculară ne va stăpâni întregul corp şi ne va fi foarte greu să continuăm antrenamentul. Una dintre metodele de a scăpa de febra musculară este tocmai aceasta: să reducem activitatea fizică, iar febra va trece de la sine în timp. Însă nu avem certitudinea că după ce vom relua antrenamentele nu vom avea din nou dureri musculare. Există o varietate de mituri despre tratamentele pentru îndepărtarea durerilor cauzate de febra musculară. Unul dintre acestea este că, dacă luăm aspirină înainte de a face efort nu vom avea de suferit după antrenament. Într-adevăr, în unele cazuri aspirina face ca febra musculară să fie de intensitate mai mică, dar nu o previne. La fel de puţin eficiente sunt şi duşurile fierbinţi alternate cu duşuri reci imediat după mişcare. Una dintre soluţiile cele mai bune pentru a scăpa de durerile musculare o constituie medicamentele antiinflamatoare, spre exemplu cele pe bază de ibuprofen. O pilulă administrată în momentul în care se instalează febra musculară alungă imediat durerea. Însă specialiştii susţin că ibuprofenul ar putea să împiedice creşterea masei musculare, ceea ce reprezintă un inconvenient pentru bărbaţii care merg la sală pentru a deveni masivi.
Masaj
“Masajul asigură un aport de sânge proaspăt cu oxigen şi glucide, care constituie suportul energetic şi de refacere a muşchiului după efort”, explică dr Georgiana Tache, şeful Secţiei de Recuperare Medicală de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca. În afara efectului de stimulare a circulaţiei sângelui, masajul are şi efect liniştitor şi de scădere a stării permanente de tensiune musculară. Masajul poate fi efectuat şi ca metodă de încălzire musculară, înainte de efort. El ar putea fi însoţit de o şedinţă la saună, o baie în jacuzzi sau doar de un duş fierbinte, astfel încât organismul să fie pregătit pentru antrenament.
PREVENIRE. Pentru a preveni instalarea febrei musculare, specialiştii ne recomandă ca fiecare exerciţiu fizic să fie precedat de o încălzire a grupei musculare pe care urmează să o antrenăm: genuflexiuni, rotiri ale braţelor, ale umerilor, ale capului, răsuciri de trunchi. De asemenea, la finalul antrenamentului este nevoie de câteva mişcări de stretching pentru grupele de muşchi “lucrate”. Hidratarea în timpul activităţii fizice este extrem de importantă pentru a evita febra musculară. Un mic truc pentru a preveni inflamarea muşchilor îl constituie compresele cu gheaţă aplicate imediat după efort.