x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Editorial-Mă laşi, tataie,cu evaluarea

Editorial-Mă laşi, tataie,cu evaluarea

12 Iun 2007   •   00:00

"Bună ziua! Am venit pentru evaluare." Intr-un fotoliu, o blondă pufoasă, albă ca peretele şi halatul. Vorbeşte la telefon, dar mă onorează totuşi cu o privire de sticlă. "Ei şi!", vorbeşte calm, ca la ea acasă. Inchid uşa pe dinafară şi stau pe aproape, găndid că aşa voi auzi cănd pune receptorul in furcă. Cănd cred că blonda pufoasă a revenit in cabinetul medical din discuţia ei prelungită, bat din nou la uşă. "Bună ziua! Am venit pentru evaluare." Blonda pufoasă vorbeşte in continuare discret la telefon. Işi dă ochii peste cap plictisită de insistenţa mea de a fi totuşi băgat in seamă

"Bună ziua! Am venit pentru evaluare." Intr-un fotoliu, o blondă pufoasă, albă ca peretele şi halatul. Vorbeşte la telefon, dar mă onorează totuşi cu o privire de sticlă. "Ei şi!", vorbeşte calm, ca la ea acasă. Inchid uşa pe dinafară şi stau pe aproape, găndid că aşa voi auzi cănd pune receptorul in furcă. Cănd cred că blonda pufoasă a revenit in cabinetul medical din discuţia ei prelungită, bat din nou la uşă. "Bună ziua! Am venit pentru evaluare." Blonda pufoasă vorbeşte in continuare discret la telefon. Işi dă ochii peste cap plictisită de insistenţa mea de a fi totuşi băgat in seamă.

Dar nici eu nu mă las şi ii readuc aminte domnişoarei că am programare. "Ei, şi?!" Contrar aşteptărilor, blonda aude nu numai vocea din receptor, dar şi ceea ce ii spun eu. O văd că face o trecere rapidă printr-un ceaslov şi-mi zice: "Ionescu, la gratuităţi?" Parţial a nimerit-o. Sunt Ionescu Marin, pensionar, şi sunt programat pentru analizele de evaluare a stării de sănătate. Dar că analizele sunt gratuite, mai uşor! Nimic nu-i gratuit, mai ales in sănătate. Pentru bruma de analize incluse in programul naţional de evaluare a sănătăţii o fi dat bugetul ceva - şi asta tot din banii contribuabililor, dar cea mai mare parte a banilor sunt de la fondul de asigurări de sănătate. "Mă laşi, tataie, cu predica?! Ia vezi-ţi matale de drum, că cabinetul (!) incă n-are contract cu laboratorul de analize. Aşa că gratuite, negratuite, tot aia!" Asistenta medicală işi continuă discuţia telefonică, fără denivelări, şi mă abandonează in spaţiul alb ca varul. Trag pentru a doua oară uşa pe dinafară, convins că doar in caz de urgenţă mai trec pragul cabinetului. Altminteri programul asta chiar e bun. Cu o singură condiţie: să credem in el. Şi medici de familie, şi laboratoare, şi populaţia, şi ministrul... Că dacă programul va debuta aşa cum imi povestea alb un pensionar, vorba asistentei medicale blonde: mă laşi, tataie?!

×
Subiecte în articol: editorial