x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Excesele ne strică petrecerea

Excesele ne strică petrecerea

18 Dec 2007   •   00:00

Petardele, pocnitorile şi artificiile prost fabricate sau manevrate greşit sunt in continuare o cauză importantă de accidente in preajma Sărbătorilor, in ciuda faptului că legislaţia a fost mai restrictivă in ultimii ani.

Artificii, petarde

Petardele, pocnitorile şi artificiile prost fabricate sau manevrate greşit sunt in continuare o cauză importantă de accidente in preajma Sărbătorilor, in ciuda faptului că legislaţia a fost mai restrictivă in ultimii ani. Recomandat este să evitaţi pe căt posibil asemenea distracţii, altfel vă puteţi alege cu arsuri grave sau cu leziuni oculare. "In cazul in care artificiile au afectat ochiul, este foarte important să vă prezentaţi căt mai repede la un spital de urgenţă, fiindcă aceste leziuni pot duce la orbire. Nu aplicaţi comprese umede şi nu incercaţi să curăţaţi ochiul cu apă sau cu alte substanţe inainte de a ajunge la camera de gardă", ne sfătuieşte dr Bogdan Opriţa.

Â

Intoxicaţii

In decembrie şi ianuarie se inregistrează cele mai multe intoxicaţii cu gaze cu ardere incompletă (monoxid de carbon), provenite de la centralele termice care nu au un sistem bun de evacuare a gazelor sau de la sobele cu coşul infundat. Gazul pe care il emană este incolor, inodor şi astfel greu de sesizat in timp util. Durerile de cap, greaţa, ameţeala, starea de vomă sunt simptomele comune ale unei intoxicaţii uşoare. Dar o expunere prelungită la aceste emisii de gaze pe parcursul mai multor zile poate duce la instalarea comei liniştite şi chiar la deces, semnalează specialistul. Verificănd periodic instalaţia de evacuare a sistemelor de incălzire, putem preveni acumularea monoxidului de carbon in spaţiile in care locuim.

Abuz de alcool

Cele mai multe petreceri din an se adună la sfărşitul lui decembrie. Cum de pe masă nu trebuie să lipsească băuturile, suntem tentaţi să consumăm mai mult decăt organismul poate duce. "De Crăciun şi de Revelion, cea mai frecventă patologie cu care ne confruntăm la camera de gardă este etilismul acut. Excesul de alcool poate duce la pierderea stării de conştienţă şi la instalarea comei alcoolice", semnalează dr Bogdan Opriţa. In cazul unei intoxicaţii severe, cu pierderea conştienţei, victima trebuie intinsă la orizontală, pe laterală, pentru a preveni aspirarea vomei prin căile respiratorii. Apelaţi apoi serviciul de urgenţă 112 pentru ajutor de specialitate.

Indigestii

Imediat după Sărbători, camerele de gardă ale spitalelor de urgenţă devin neincăpătoare pentru numărul mare de pacienţi cu indigestii. Mesele copioase, cu multe preparate din carne şi alte alimente greu digerabile, provoacă dureri abdominale, arsuri gastrice, senzaţie de balonare, greţuri şi vărsături. Tot excesul alimentar este vinovat pentru numeroasele cazuri de pancreatite şi crize de apendicită inregistrate in primele zile ale lunii ianuarie. Moderaţia este cea mai sigură cale de a le preveni.

×
Subiecte în articol: primul ajutor