x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Filozofie şi iaurt

Filozofie şi iaurt

19 Iun 2007   •   00:00

Filozofia modernă privind alimentele care sunt indicate a fi pe masa omului susţine că iaurtul este un fel de mană cerească. In iaurtul preparat din lapte şi culturi de bacterii se află o microfloră probiotică. Adică, in iaurtul fără conservanţi sau alte adăugiri există nişte microbi buni, care omoară microflora rea din intestinul gros.

Filozofia modernă privind alimentele care sunt indicate a fi pe masa omului susţine că iaurtul este un fel de mană cerească. In iaurtul preparat din lapte şi culturi de bacterii se află o microfloră probiotică. Adică, in iaurtul fără conservanţi sau alte adăugiri există nişte microbi buni, care omoară microflora rea din intestinul gros.

Cu alte cuvinte, conţine sisteme probiotice, probiotic insemnănd "pentru viaţă". Microbii cu roluri pozitive din iaurt se războiesc şi trebuie să invingă bacteriile de putrefacţie ce produc toxine in intestinul gros, ce astfel este agresat de substanţe cancerigene. Iaurtul este şi un antrenor talentat al sistemului imunitar, el mobilizănd armata de autoapărare a organismului. Tot acest personaj binefăcător numit iaurt scade colesterolul rău. De aceea, este recomandabil ca omul să consume zilnic iaurt, chefir, lapte bătut şi alte lactate obţinute prin fermentaţie.

După ce a explicat toate acestea, prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, director general al Institutului de Cercetări Alimentare, atrage atenţia ce rol uriaş joacă enzimele. Ele trudesc in celule şi in afara celulelor, animă toate procesele din organism, sunt catalizatorii reacţiilor care construiesc sau demolează elementele organismului. Pentru a ne completa zestrea de enzime trebuie să măncăm fructe şi legume proaspete, care conţin peste 90% apă vie. Enzimele se dezactivează atăt la temperaturi scăzute, dar şi la cald, la peste 40 de grade. Enzimele se strică şi dacă alimentele sunt ţinute in frigider şi dacă sunt prelucrate cu foc. Atunci se pune intrebarea: trebuie aruncate aragazele şi frigiderele? Evident că nu! Frigiderul şi aragazul sunt componente indispensabile omului modern. Dar omul nu trebuie să mănănce doar măncare tratată termic sau măncare congelată.

×
Subiecte în articol: editorial