Deformarea coloanei privită din spate, numită scolioză, dar şi mai puţin răspândita cifoză, ce se observă din profil, precum o cocoaşă, se întâlnesc mai ales la fete în perioada de pubertate, probabil din cauza unor factori hormonali.
În timp ce fetele la pubertate acoperă 80%-90% din cazuri, băieţii fac mai rar scolioze şi cifoze şi în forme mai puţin grave. Este o aiureală în a da vina pe poziţia rea a unor copii în bancă, pentru că atunci s-ar îmbolnăvi în egală măsură şi băieţii. Ne explică această patologie prof. dr Mihai Jianu, şeful Secţiei de ortopedie de la Spitalul "Grigore Alexadrescu", membru în conducerea Societăţii Internaţionale de Chirurgie a Coloanei Vertebrale. Este foarte important ca fetele cu vârste de 10-13 ani să fie controlate pentru a descoperi din timp deformările coloanei vertebrale. Primul control îl face chiar mama, observându-şi fetiţa de exemplu la baie, fiindcă deformările coloanei se pot observa cu ochiul liber. Trebuie făcută o deosebire între scolioza adevărată şi aşa-zisa scolioză de atitudine, o proastă poziţie ce dezaxează coloana vertebrală. Scolioza adevărată, boala cea gravă, se manifestă prin două defecte. Deviaţia coloanei, îndoirea ei, dar şi rotaţia vertebrei.
Vertebra, care se roteşte, scoate şi coasta în afară. Dacă se observă ceva în neregulă la coloana vertebrală a copiilor se trece la examenul următor, o radiografie spate şi profil, în picioare şi desculţ. Prima fază a bolii este o deviaţie a coloanei de la 0 la 30 de grade. În această fază, se acţionează prin gimnastică medicală menită să întărească musculatura şi să preîntâmpine deformarea coloanei. Totodată, prin gimnastica medicală se păstrează mobilitatea coloanei. Scoliozele care nu depăşesc în deviaţie 30 de grade, deci nu se înrăutăţesc, sunt scolioze neevolutive, să le zicem cumsecade.
Citește pe Antena3.ro