x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Glandele salivare

Glandele salivare

23 Mar 2006   •   00:00

O multitudine de celule specializate in secretia salivei alcatuiesc glande la nivelul cavitatii bucale. Cele mai mici organe de acest fel sunt glandele salivare accesorii, in numar de aproximativ 600-800.

Click pt a mari imaginea
O multitudine de celule specializate in secretia salivei alcatuiesc glande la nivelul cavitatii bucale. Cele mai mici organe de acest fel sunt glandele salivare accesorii, in numar de aproximativ 600-800. Sunt raspandite pe toata mucoasa din cavitatea bucala: mucoasa buzei, limba, cerul gurii, mucoasa obrazului, faringe si esofag.

Glandele sublinguale, urmatoarele ca dimensiune, sunt in numar de doua si se afla sub limba, de o parte si de alta a frenului lingual. O alta pereche de glande salivare sunt cele submandibulare, de dimensiuni mai mari decat glandele sublinguale. Dar cele mai voluminoase sunt glandele parotide, si ele in numar de doua.

Ele se gasesc in zona dintre ureche si mandibula. "Toate aceste glande participa la elaborarea salivei si au orificii de excretie in cavitatea bucala", arata prof. dr. Alexandru Bucur, sef Clinica Chirurgie Maxilo-Faciala la Spitalul Clinic Universitar de Stomatologie. Parotidele evacueaza saliva in canalul Stenon, care se deschide pe fata interna a obrazului. Glandele submandibulare excreta saliva prin canalul Wharton, care se deschide sub limba. Glanda sublinguala are doua canale prin care elimina saliva. Cantitatea de saliva pe care o secreta aceste glande este direct proportionala cu marimea lor.

SALIVA, COMPOZITIE SI ROL


Saliva, lichidul secretat in cavitatea bucala, contine enzime, proteine si saruri minerale. "Principala functie a salivei este de a umecta mucoasele gurii, usurand astfel deglutitia, masticatia si fonatia. O alta functie este cea antiseptica, de distrugere a bacteriilor din cavitatea bucala", arata prof. dr. Alexandru Bucur. Tialina si lizozimul sunt enzimele care indeplinesc acest rol.

Volumul si concentratia secretiei de saliva sunt dirijate de stimulii gustativi si olfactivi. Cantitatea cea mai mare de saliva este secretata in timpul meselor, iar cea mai mica – noaptea. Un volum prea mic de saliva poate fi cauzat de emotii, de administrarea unor medicamente sau de unele boli. Secretia unei cantitati prea mari de saliva este legata indeosebi de o afectiune dentara (carie, gingivita) sau de o boala neurologica (Parkinson, rabia).

AFECTIUNI. Glandele salivare pot fi afectate de litiaza – formarea de calculi in canalele excretoare. Litiaza apare indeosebi la glandele submandibulare, pe canalul Wharton, care se poate bloca. Pentru indepartarea calculilor se recurge la interventie chirurgicala. O alta afectiune a glandelor salivare este supuratia, care apare ca urmare a existentei unui calcul. Supuratiile apar frecvent tot la glandele submandibulare si necesita interventie chirurgicala. Si tumorile pot afecta glandele salivare, indeosebi pe cele parotide. In majoritatea cazurilor, tumorile parotidiene sunt benigne. Indepartarea lor nu este insa usoara, din cauza nervului facial si a ramurilor sale care strabat glandele parotide. "Interventia chirurgicala pe parotida constituie o provocare si implica o experienta chirurgicala vasta, necesara pentru a nu leza nervul facial", precizeaza prof. dr. Alexandru Bucur.

STIATI CA

  • Se estimeaza ca tumorile glandelor salivare afecteaza 3-4 persoane la 100.000 de locuitori. 80% dintre aceste tumori apar la glandele parotide.
  • Cantitatea de saliva secretata de o persoana intr-o singura zi poate ajunge pana la un litru.
  • Adenomul pleomorf este o tumoare benigna a parotidei care poate creste foarte mult in volum, deformand fata.
  • O tumoare benigna de parotida neoperata la timp are un risc semnificativ de malignizare daca evolueaza mai mult de cinci ani.
  • Si glandele salivare mici fac tumori, de cele mai multe ori maligne si foarte agresive, care invadeaza structuri nervoase.
  • ×
    Subiecte în articol: lectia de anatomie glandele saliva salivare