x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Hamburgerul salvează românii de la foame

Hamburgerul salvează românii de la foame

de Magda Marincovici    |    29 Iun 2010   •   00:00

La data asta, celebra şi controversata ta­xă pe fast-food este o amintire. Nimeni nu mai suflă o vorbă. Nici de bine. Nici de rău. Isteria generală, izbucnită imediat du­pă anunţarea noii taxe, a trecut ca o ploaie de vară.

Nimeni nu mai ţine seama când muşcă cu saliva în barbă din hamburgerul supraetajat că acesta ar conţine substanţe cancerigene. Că dă dependenţă. Că este hipercaloric. Şi că dă obezitate, diabet, boli de inimă la copii şi, implicit, la adulţi, aşa cum ne avertizau cu spume toţi: autorităţi, nutriţionişti, endocrinologi...

Şi, totuşi, de hamburger n-a murit ni­meni. În schimb, de foamea care se întinde ca molima, mai ales după reducerea salariilor şi a pensiilor, poţi să dai colţul. Primii care au priceput că e momentul să tragă pro­fituri din actuala con­junctură sunt lan­ţurile de mâncare ra­pidă. Aşa că au explodat clipurile publici­ta­re la fast-food şi la bă­uturi carbogazoase.

Ofertele condimentate şi viu colorate te trag de mânecă şi îţi umflă stomacul până la vomă. Sosurile cle­ioase în folii de alumi­niu, condimentele ciu­­date, stacanele de ră­coritoare gratuite ispitesc cohortele de ne­mâncaţi. Şi toată lu­mea e fericită. Sărăci­mea că moare sătu­lă.

Lanţurile de mâncare rapidă şi cu mul­te calorii că-şi rotunjesc ver­tiginos venitu­rile. Inclusiv autorităţile zic bogdaproste că hamburgerul astâmpără foamea prostimii. Ministerul Sănătăţii, chiar dacă s-a lins pe bot să mai adune ceva la buget din suprataxarea hamburgerului şi, astfel, să mai salveze ceva din sistemul sanitar aflat în moarte clinică, tace păcă­tos.

Ministerul a uitat de taxa fast-food şi, dimpotrivă, lasă hamburgerul să-şi facă în voie datoria: să stingă vaietul general de foame lungă care acum abia începe să se audă, dar care la iarnă va fi aidoma urletului unei haite de lupi întărâtaţi.

×
Subiecte în articol: editorial