x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Hapciu!!! De vina e polenul

Hapciu!!! De vina e polenul

16 Mar 2006   •   00:00

Venirea primaverii este un chin pentru persoanele alergice. Stranuturile frecvente, nasul infundat, tusea violenta, ochii rosii, starea de moleseala sunt simptome pe care le au alergicii in sezonul pomilor infloriti. Alergia de primavara sau febra de fan are drept cauza polenul, perceput de sistemul imunitar al persoanelor mai sensibile ca o substanta periculoasa. In incercarea de a apara organismul, sistemul imunitar elibereaza in sange histamina, o substanta care are actiune puternic dilatatoare si care inflameaza mucoasa sinusurilor si pleoapelor.

"Alergia la polen sau rinita alergica inseamna obstructie nazala, dificultati de respiratie din cauza vasodilatarii puternice a mucoasei nazale. Rinita alergica poate fi insotita de conjunctivita alergica. De asemenea, poate evolua pana la forme mai severe, in unele cazuri se poate vorbi de astm bronsic declansat de polen sau de puful de plop caracteristic primaverii", avertizeaza conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie, de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila". Conjunctivitele alergice se manifesta prin inrosirea ochilor, mancarimi, tumefactii, descuamare la nivelul conjunctivelor. Pe langa aspectul inestetic, pe bolnav il deranjeaza si senzatia de nisip in ochi, de usturime la nivelul conjunctivei.

Recomandari

Ce se poate face in aceste cazuri? "In general, prima recomandare este evitarea expunerii la factorul alergic care este polenul. Pe de alta parte, la sfatul medicului pot fi folosite medicamente antihistaminice. Sunt preferate medicamentele de ultima generatie care au efecte secundare reduse. Aceste produse se administreaza intr-o singura priza pe zi si au avantajul ca nu provoaca somnolenta. Pentru a preintampina simptomele neplacute ale alergiei la polen, ar fi bine ca medicamentele din familia antihistaminicelor sa fie administrate pe perioade mai lungi – doua-trei luni", arata conf. dr. Dumitru Matei.

STIATI CA
  • Persoanele care sufera de astm bronsic sau dermatita atopica au un risc crescut de a suferi de rinite alergice.
  • Crizele de rinita alergica pot dura intre 15 si 20 de minute si pot aparea de mai multe ori in timpul zilei.
  • Pentru desensibilizarea organismului se recurge la imunoterapie. Aceasta consta intr-o serie de injectii cu alergen. Cantitatile de alergen sunt crescute progresiv, pana cand organismul se desensibilizeaza si nu mai reactioneaza la alergenul respectiv. Imunoterapia dureaza intre 1 si 3 ani.
  • Prin imunoterapie se vindeca 70%-80% dintre persoanele cu rinita alergica.
  • ×
    Subiecte în articol: medicul de familie