x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie La volan, de Sărbători

La volan, de Sărbători

18 Dec 2007   •   00:00

Aglomeraţie, carosabil umed, poate chiar polei şi zăpadă - acestea sunt condiţiile in care se circulă in perioada Sărbătorilor. La toate acestea se adaugă oboseala, de aceea cuvăntul de ordine de Sărbători este precauţia.

Aglomeraţie, carosabil umed, poate chiar polei şi zăpadă - acestea sunt condiţiile in care se circulă in perioada Sărbătorilor. La toate acestea se adaugă oboseala, de aceea cuvăntul de ordine de Sărbători este precauţia. Conf. dr Dumitru Matei ne dă căteva sfaturi astfel incăt să fim in siguranţă la volan: "Ar fi bine ca măcar de Sărbători, conducătorii auto să işi schimbe comportamentul la volan, să nu mai dea dovadă de agresivitate, dat fiind că in această perioadă aglomeraţia o să fie la ordinea zilei. Şoferii trebuie să evite să meargă noaptea, mai ales in zonele cu carosabil umed sau zăpadă. Ca şofer eşti responsabil pentru siguranţa tuturor, atăt a celor pe care ii ai in maşină, căt şi a celorlalţi participanţi la trafic".

Vigilenţa

Vigilenţa, reflexele, viteza de reacţie sunt obligatorii atunci cănd eşti la volan. Acestea insă pot fi afectate de lipsa odihnei. Specialiştii avertizează că oboseala la volan este la fel de periculoasă ca şi condusul sub influenţa alcoolului. "Pentru ca activitatea la volan să nu fie perturbată trebuie să menţinem in interiorul maşinii o temperatură constantă, iar la fiecare două ore de condus ar fi bine să facem o pauză de 15-20 de minute", ne sfătuieşte conf. dr Dumitru Matei, şeful Catedrei de Medicină de Familie, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila".

Nu numai consumul de alcool şi oboseala afectează viteza de reacţie şi vigilenţa şoferilor, ci şi administrarea unor medicamente. Astfel, somniferele, unele medicamente folosite in tratamentul tulburărilor psihice (antipsihoticele, antidepresivele, antiepilepticele) au efect sedativ şi afectează starea de vigilenţă a şoferului dacă sunt administrate in timpul zilei, chiar şi in doze mici.

VIROZE. Este periculos să ne urcăm la volan atunci cănd suntem răciţi. Antitusivele folosite in aceste cazuri inhibă centrul tusei, in acelaşi timp insă pot influenţa şi vigilenţa la volan. Statisticile arată că 10% dintre persoanele care iau antitusive pe bază de codeină au viteză de reacţie redusă.

×
Subiecte în articol: volan de sezon