"Meniscurile sunt cartilaje poziţionate de o parte şi de alta a articulaţiilor genunchiului. Majoritatea funcţiilor realizate de menisc sunt legate de protecţia cartilajului articular", spune medicul Sebastian Diaconescu. Simptomatologia rupturii de menisc este diferită. "Pentru că nu exista terminaţii nervoase la nivelul meniscului, durerea este cauzată de tumefierea şi leziunea ţesuturilor înconjurătoare. La o leziune tipică uşoară a meniscului, se poate înregistra o durere intensă. Aceste simptome se estompează în timp, dar tind să revină la o mişcare de torsiune minoră sau la efort intens", precizează medicul Sebastian Diaconescu.
Medicul avertizează că "îndepărtarea meniscului favorizează, în numeroase cazuri, apariţia unei artroze a genunchiului. Acest lucru are loc deoarece, după îndepărtarea meniscului, creşte solicitarea mecanică a structurilor articulare. Dacă ţesutul meniscal îndepărtat este mai redus, degenerarea este încetinită".
Tratamentul are la bază exerciţiile fizice.
În cazul în care leziunea meniscului este redusă, iar durerea şi celelalte simptome dispar, pacientului i se recomandă un program de exerciţii de fortificare a musculaturii. Exerciţiile trebuie efectuate iniţial sub supravegherea unui medic sau a unui kinetoterapeut.
Rolul specialistului în kinetoterapie este de a se asigura că pacientul efectuează exerciţiile corect, fără riscul apariţiei unei noi răni. "Este important ca pacientul să efectueze exerciţiile prescrise, deoarece acestea accelerează procesul de vindecare. Indiferent de tipul de operaţie chirurgicală, reabilitarea include mersul, exerciţiile de flexie şi de extensie ale genunchiului şi exerciţiile de fortificare a musculaturii coapsei", mai precizează specialistul.
Vindecarea
Vindecarea meniscală este, de asemenea, influenţată de tipul rupturii. Rupturile longitudinale au un potenţial superior de vindecare comparativ cu cele radiale; cele simple se vindecă mai uşor decât cele complexe; cele traumatice au o rată de vindecare superioară celor degenerative, iar cele acute mai mare decât cele cronice.
Recuperarea
Pentru că nu există structuri anatomice care trebuie protejate în cursul procesului de vindecare, recuperarea poate progresa agresiv, spune medicul consultat de Jurnalul de sănătate.
Obiectivele recuperării sunt controlul rapid al durerii şi al inflamaţiei, obţinerea şi menţinerea amplitudinii complete de mişcare şi recâştigarea forţei musculare la nivelul muşchiului cvadriceps. Pentru cititorii Jurnalului de Sănătate, exerciţiile sunt recomandate de profesor doctor Eugen Caracaş (foto), kinetoterapeut principal la Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie.
De reţinut!
● Meniscectomia (îndepărtarea meniscului) reduce capacitatea de absorbţie a şocurilor de către genunchi cu 20%
● Evoluţia leziunii de menisc netratate chirurgical poate conduce la: atrofie de muşchi cvadriceps, genunchi dureros instabil, hidrartroze repetate, lezarea cartilajului articular, cu instalarea gonartrozei (artroza genunchiului).
Citește pe Antena3.ro