x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Litiaza renală – definiție, simptomatologie, prevenție și tratament

Litiaza renală – definiție, simptomatologie, prevenție și tratament

02 Oct 2019   •   22:46
Litiaza renală – definiție, simptomatologie, prevenție și tratament
Sursa foto: Natali_Mis/Getty Images/iStockphoto

Litiaza renală ( sau pietrele la rinichi ) apare prin precipitarea unor săruri și minerale la nivelul căilor urinare, rezultând structuri dure, solide (calculi renali).

Aspectul pietrelor la rinichi poate fi diferit, în funcție de substanțele din care sunt formați.

Litiaza renală – Simptomatologie

Litiaza renală este o afecțiune foarte dureroasă. Durerea în regiunea lombară (surdă, intensă, însoțită de greață și vărsături) este principalul simptom. Mai poate apărea hematurie (urina colorată în roșu), dureri la micțiune, micțiuni frecvente. În cazul calculilor parțial obstructivi se poate să nu existe nici un simptom notabil.

Litiaza renală , prin complicațiile ei, poate fi uneori și o afecțiune extrem de gravă, putând duce până la pierderea rinichiului. De aceea este foarte important să prevenim apariția pietrelor la rinichi.

Pietrele la rinichi au de regulă cu un istoric familiar, deci atenție dacă printre rudele de sânge există persoane cu istoric de acest tip.Deasemenea, dacă cineva a făcut o dată calculi renali, are foarte mari șanse la recidivă.

Litiaza renală – Prevenție

În intestine, oxalații din roșii sau nuci se combină cu calciul din brânză și nu se mai absoarb, prevenind astfel depozitul și formarea de pietre. În loc să excludeți anumite alimente, învățați să le combinați inteligent.

Hidratare corectă

Dacă există o predispoziție pentru litiaza renală, atunci trebuie să asigurăm hidratatea corectă  (1,5-2 litri de apă pe zi)

pH urinar normal

În general, urina este ușor acidă. Un pH prea alcalin, favorizează pe lângă infecțiile urinare și depunerile de calculi de stivită (amino-fosfato-magnezieni). Un pH prea acid favorizează apariția calculilor de acid uric.

Regim alimentar adecvat tipului de calculi 

.................

Citește mai departe AICI

×