Frumuseţea este o aspiraţie pentru orice femeie, la orice vârstă şi în orice anotimp, cu atât mai mult primăvara, când se produce o schimbare majoră nu numai în garderobă, dar şi în starea ei psihică, în proiectele, activităţile şi priorităţile ei. Multe dintre problemele estetice îşi găsesc în mod tradiţional, dar, din păcate, doar temporar, rezolvarea la cosmeticiană.
Totuşi, în ultimele decade, şi medicina contribuie substanţial la soluţionarea lor, demonstrând că unele simptome sunt de sorginte medicală şi că merită o abordare ştiinţifică. Dar şi altele, considerate neplăceri sau simple capricii, pot fi rezolvate adecvat pe cale medicală.
PODOABA CAPILARĂ
Să luăm, de pildă, pierderea podoabei capilare, din păcate o problemă care apare în anumite momente în viaţa fiecărei femei. Căderea părului are, în mod cert, o importantă determinare genetică, totuşi, traumatismele chimice şi mecanice cu care este asaltat zilnic dăunează, de asemenea, părului.
Simptomul poate apărea şi în anumite stări fiziologice (sarcina, perioada imediat următoare naşterii, menopauza), dar şi în unele boli sau infecţii de durată sau după intervenţii chirurgicale ample (fenomenul poate dura 3-4 luni, dar este reversibil), în unele afecţiuni cronice (boli tiroidiene, diabet, lupus etc.), dar şi după administrarea unor medicamente (anticoagulante, doze mari de vitamina A, unele contraceptive, antidepresive, medicaţie din afecţiuni cardiovasculare etc.).
Trebuie verificat, de asemenea, şi nivelul de fier din organism, posibil scăzut. Căderea părului se realizează într-o modalitate diferită la femeie faţă de bărbat. La aceştia din urmă se observă zone de alopecie extinse, clar delimitate, situate în vârful capului şi o dispariţie a părului de pe linia frunţii şi a tâmplelor. La femeie se produce o rărire difuză a părului.
Tratamentul cel mai eficient constă în aplicarea unei soluţii de minoxidil 2% sau 5%, un vasodilatator care se foloseşte de două ori pe zi timp de câteva luni. Studii recente au constatat, de asemenea, că tratamentele laser, indicate în trecut mai mult bărbaţilor, se dovedesc eficiente şi pentru femei, dacă sunt aplicate minimum 2-3 luni.
DEPILATUL
Depilatul este o altă rigoare feminină. Atenţie, totuşi, uneori, în timpul acestui proces, firul de păr, în loc să fie smuls sau tăiat, se despică şi se răsuceşte sub piele, astfel, pe măsură ce are loc creşterea, pielea este presată şi iritată. Pentru a înlesni apariţia părului, frecaţi delicat locul cu un burete la duş sau mai bine aplicaţi de două ori pe zi o soluţie cu acid acetilsalicilic.
Pe spate, pe fese, pe coapse sau pe braţe pot apărea, uneori, mici ridicături roşii, asemănătoare cu infamele "coşuri". Este vorba însă despre o keratoză pilară, afecţiune cu determinare genetică, caracterizată prin îngroşarea stratului superficial al pielii. Deşi banală, afecţiunea este destul de greu de tratat. La indicaţia medicului, puteţi folosi o loţiune cu acid lactic, acid glicolic sau acid acetilsalicilic ori o cremă cu acid retinoic.
VERGETURI
Vergeturile pot deveni vizibile prin hainele uşoare de vară. Ele sunt striaţii iniţial roşii, apoi, sidefii, apărute pe abdomen, coapse, fese, braţe, sâni, în sarcină sau în cazul unor fluctuaţii de greutate. Alteori, pot fi semnul unei afecţiuni endocrine - sindromul Cusing, produs de o creştere a nivelului de cortizol.
Se manifestă prin obezitate la nivelul feşei, gâtului, trunchiului şi abdomenului, cu membre subţiri, tulburări menstruale, hipertensiune arterială şi diabet zaharat. În toate aceste cazuri, pielea se întinde şi se subţiază, fibrele dermice de colagen şi elastina se rup. Astfel, se pot vedea, prin aceste crăpături, vasele de sânge, iar refacerea fibrelor distruse este foarte dificilă.
Puteţi discuta cu medicul despre tratamente locale prin microabraziune sau laser sau prin folosirea de creme cu retinoizi ori alfa hidroxi acizi. Tratamentul trebuie iniţiat în stadii precoce pentru obţinerea unor rezultate optime.
FARDURILE
Cosmeticele sunt cel mai important aliat al femeilor! Statisticile susţin că femeile folosesc zilnic în medie şapte cosmetice:
parfum, spray, şampon, farduri, creme, loţiuni, geluri. Şi lista poate continua. Aceleaşi statistici atată însă că peste 10% din femei au avut o reacţie alergică la acestea cel puţin o dată în viaţă. Pentru început trebuie definit domeniul.
Dermatita iritativă de contact, care e mai frecventă, rezultă prin traumatizarea directă a pielii de către substanţele din produsul cosmetic. În acest caz, la locul aplicării, pielea devine roşie, pruriginoasă, cu mici crăpături şi se acoperă, ulterior, cu vezicule cu lichid. În dermatita alergică de contact este vorba despre o reacţie a organismului faţă de o anume substanţă, pe care o consideră străină şi periculoasă, ceea ce generează apariţia unor zone de roşeaţă, edem, mâncărime nu numai la locul aplicării, ci şi în alte zone ale corpului.
Rapiditatea apariţiei dermatitei iritative ţine de intensitatea stimulului iritant, uneori fiind de câteva minute sau de ore, alteori de câteva săptămâni. La rândul ei, reacţia alergică poate apărea şi după câţiva ani de folosire a aceluiaşi produs. După apariţia alergiei, opriţi folosirea tuturor cosmeticelor şi reintroduceţi-le treptat, pentru a-l descoperi pe cel incriminat. Pentru rezultate mai rapide, puteţi testa produsele pe o porţiune mică a pielii.
Tratarea alergiei se face, de obicei, cu o cremă cu cortizon. Pentru prevenire, testaţi orice produs pe care îl cumpăraţi pe o porţiune a pielii, de exemplu, pe antebraţ, timp de 24 de ore, acoperind zona cu un plasture. Citiţi etichetele produselor, evitaţi substanţele la care aţi constatat că sunteţi alergică şi, în general, preferaţi fardurile sau cosmeticele cât mai simple, cu mai puţine substanţe, fără parfum.
Preparatele organice (care conţin substanţe naturale, din plante sau de origine animală) constituie o opţiune bună, în principiu, dar nu neglijaţi să le testaţi, căci puteţi fi alergică şi la unul dintre acestea.
Produsele pe care se face specificaţia "hipoalergene" ar fi, de asemenea, preferabile, dar acesta e un termen vag şi nu vă poate da nici o certitudine. Ţineţi cont, de asemenea, că fiecare produs conţine şi nişte ingrediente secrete, care nu sunt trecute în prospect.
HIRSUTISMUL
Părul excesiv de pe faţă nu este tratat cu menajamente. De fapt, hirsutismul este un coşmar pentru multe femei. El poate fi de natură genetică sau produs de un exces de androgeni ovarieni ori suprarenali. Dacă aţi epuizat toate metodele de tortură şi nu vă permiteţi depilarea definitivă, o bună soluţie este o nouă cremă ce conţine eflornitina, substanţă care blochează o enzimă responsabilă cu creşterea părului.
Efectele se instalează în timp, în 1-2 luni de folosire zilnică, astfel că o perioadă va trebui să recurgeţi şi la depilare.
HORMONI
Uneori, căderea părului este cauzată de o creştere a nivelului de androgeni (hormoni masculini), care pot avea o origine suprarenală sau ovariană. Sindromul ovarului polichistic este cea mai frecventă afecţiune de această natură şi se caracterizează prin căderea părului de data asta de aspect masculin, tulburări menstruale, infertilitate, acnee, sindrom metabolic (obezitate, dislipidemie, hipertensiune, insulinorezistenţă). În acest caz, tratamentul este mai complex, cu antiandrogeni, doze mici de contraceptive, deşi cel local rămâne acelaşi.
BACTERII
Transpiraţia şi mirosul picioarelor reprezintă un alt motiv de îngrijorare în apropierea sezonului cald. Transpiraţia, umezeala favorizează înmulţirea locală a bacteriilor, care emit mirosul neplăcut. Pentru a o combate, spalaţi picioarele şi uscaţi-le cu grijă, purtaţi şosete de bumbac, schimbate de câte ori e nevoie, folosiţi încălţăminte din pânză sau piele, care lasă piciorul să respire, folosiţi un antiperspirant local şi pulverizaţi o pudră absorbantă în pantof.
De trei ori pe săptămână, faceţi o baie călduţă la picioare, pentru zece minute, infuzând câteva pliculeţe de ceai negru, taninul conţinut având un efect de reducere a transpiraţiei.
DEODORANTUL
Transpiraţia excesivă, o manifestare de sezon... Dacă nu este cauzată de o afecţiune (hipertiroidism, hipoglicemie, tuberculoză sau alte infecţii cronice, boli autoimune etc). Dacă aţi epuizat toată gama de antiperspirante şi deodorante, puteţi recurge la injecţii locale cu botox sau puteţi folosi un antiperspirant mai puternic, cu clorură de aluminiu. Acesta se aplică seara, după duş, şi după uscarea minuţioasă a pielii. Urmează deodorantul, care se lasă peste noapte şi se spală dimineaţa, fără să se mai folosească alt spray.
CONCLUZII
Nimic din ceea ce cumpăraţi nu este perfect sigur. Din toate aceste considerente faceţi acest simplu act: testaţi orice nouă achiziţie cosmetică înainte de folosire, cu atât mai mult cu cât în cazul fardurilor, care rămân pe faţă mai mult timp. Controlaţi data de expirare şi nu mai folosiţi produsele după acest interval. Înlocuiţi-le chiar mai devreme dacă observaţi modificări de consistenţă, culoare sau miros.
Păstraţi cosmeticele bine închise, într-un loc ferit de lumină şi căldură, schimbaţi sau spălaţi periodic aplicatorul sau peria pentru fard. Spălaţi-vă pe mâini înainte de aplicarea fardurilor şi nu le utilizaţi în comun. La sfârşitul zilei, grăbiţi-vă să vă spălaţi şi să vă demachiaţi. Pulverizaţi parfumul pe haine, nu pe piele, pentru a preveni orice reacţie neplăcută.