Femeile, mai mult decât bărbaţii, se plâng că, indiferent de anotimp, au mâinile şi picioarele reci. Senzaţia apare ca o consecinţă a tulburărilor de circulaţie periferică.
Femeile, mai mult decât bărbaţii, se plâng că, indiferent de anotimp, au mâinile şi picioarele reci. Senzaţia apare ca o consecinţă a tulburărilor de circulaţie periferică. Vasele de la nivelul mâinilor şi picioarelor se îngustează, extremităţile devin reci, pielea capătă o culoare palidă, şi pot să apară chiar dureri şi furnicături. Una dintre cauzele constricţiei periferice este frigul. La temperaturi scăzute, organismul alimentează cu prioritate organele cu funcţii importante, precum inima, creierul sau rinichii, micşorând debitul de sânge din zonele periferice ale corpului.
Fenomenul Raynaud
O altă tulburare de circulaţie frecventă, care dă senzaţia de mâini şi picioare reci, este fenomenul sau sindromul Raynaud. El provoacă un spasm al vaselor periferice, în special ale celor de la nivelul mâinilor. “Ca o consecinţă a spasmului, pielea devine rece, palidă, cu aspect cadaveric. Această modificare durează de regulă câteva minute, este urmată de cianoză (albăstrire a tegumentelor) şi ulterior de înroşirea pielii. Dacă mâinile sunt încălzite, pielea revine la culoarea normală, iar durerile şi furnicăturile dispar”, ne explică prof. dr Ruxandra Ionescu, şeful clinicii de medicină internă şi reumatologie de la Spitalul Clinic “Sf. Maria”. Fenomenul Raynaud apare mai des la femeile tinere şi este declanşat de cele mai multe ori de expunerea la frig, de anxietate sau stres, dar uneori şi substanţele chimice precum clorura de vinil sau solvenţii organici pot declanşa aceste manifestări neplăcute”, precizează dr Ruxandra Ionescu. Şi unele medicamente, precum betablocantele pot favoriza apariţia sindromului Raynaud. Spasmul vaselor periferice poate apărea însă ca urmare a unor boli severe, cum ar fi sclerodermia, lupusul eritematos sistemic, poliartrita reumatoidă, vasculita sau bolile arteriale obstructive. “În aceste situaţii, spasmul este prelungit, produce modificări organice la nivelul vaselor şi poate provoca ulceraţii ale pulpei degetelor, care se pot chiar infecta”, precizează prof. dr Ruxandra Ionescu.
Recomandări
Când tulburările de circulaţie nu sunt cauzate de o boală severă, se recomandă în primul rând oprirea fumatului, fiindcă nicotina este o substanţă puternic vasoconstrictoare. Extremităţile trebuie protejate de frig, trebuie evitat contactul cu obiectele şi cu apa rece, administrarea de medicamente care induc vasospasm, precum betablocantele. Dacă simptomele persistă, se poate recurge la medicamente vasodilatatoare, dar numai la recomandarea unui specialist.
LA MEDIC. Pentru că senzaţia de mâini şi picioare reci poate fi o manifestare a unor boli severe, este extrem de important consultul medicului de familie, care va îndruma pacientul către specialist. De regulă, reumatologul sau cardiologul poate diagnostica şi trata senzaţia de mâini şi picioare reci.