x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Medicaţia în sarcină

Medicaţia în sarcină

de Dr Dana Tinică    |    18 Aug 2009   •   00:00
Medicaţia în sarcină
Sursa foto: /STOCKEXPERT

Este bine ştiut că gravida trebuie să se ferească de acţiunea unor factori chimici, fizici, medicamentoşi, infecţioşi ce pot avea efecte teratogene asupra fătului.

Regula este de a se evita orice medicament în timpul sarcinii, mai ales în primul trimestru, când se dezvoltă organele interne şi pot apărea malformaţii, defecte fetale sau avort. Al doilea trimestru e mai sigur, totuşi, se pot produce deficienţe de creştere, iar în al treilea se pot induce complicaţii ce afectează fătul după naştere: hemoragii sau tulburări respiratorii.

CU REŢETĂ
Din păcate, excluderea produselor farmaceutice nu este întotdeauna posibilă sau recomandabilă: fie pentru că în aceste luni pot apărea diverse afecţiuni sau simptome ce trebuie combătute, fie că mama are o boală cronică, a cărei terapie nu poate fi întreruptă. Ca o conduită generală, orice administrare a medicaţiei şi orice întrerupere a ei trebuie discutată în prealabil cu doctorul. Există medicamente care sunt considerate mai sigure decât altele în timpul sarcinii şi care vor fi preferate, pentru că de sănătatea mamei depinde şi sănătatea fătului.

Pentru dureri şi febră se recurge, în general, la preparatele cu paracetamol. Aspirina şi ibuprofenul trebuie evitate, mai ales în ultimul trimestru de sarcină, deoarece pot prelungi procesul naşterii sau pot genera complicaţii nou-născutului. În cazul problemelor nazo-sinusale (alergice sau infecţioase), se preferă inhalaţiile sau picăturile saline şi se evită preparatele vasoconstrictoare.

Antihistaminicele de primă generaţie, cum sunt cele ce conţin difenilhidramina, s-au dovedit sigure de-a lungul timpului. Ele pot fi administrate în stări alergice, dar şi în stările rebele de greaţă (împreună cu doze suplimentare de vitamina B6). Pirozisul (senzaţia de arsură retrosternală) poate fi combătut cu antiacide (de preferat care nu conţin sodiu). Medicaţia bolilor cronice materne poate fi adaptată de cele mai multe ori cu succes în sarcină. În astmul bronşic se recomandă bronhodilatatoare sau corticosteroizi administrate inhalator. În hipertensiune se evită inhibitorii ACE şi diureticele şi se preferă betablocantele şi blocantele canalelor de calciu.

Bolile cardiovasculare dispun de un bogat arsenal terapeutic, terapia anticoagulantă necesitând însă precauţii în această perioadă. În epilepsie se trece de la o asociaţie medicamentoasă la un medicament folosit în doze minime. Există numeroase antidepresive care pot fi administrate la gravide, evitând instalarea sau agravarea acestui fenomen în sarcină sau după naştere.

ANTIBIOTICE
În cazul gravidei, infecţiile trebuie tratate cu atenţie, pentru că multe afecţiuni (toxoplasmoza, listerioza, tuberculoza, pneumoniile etc.) pot pune în pericol viaţa mamei sau dezvoltarea fătului. Unele antibiotice sunt interzise în această perioadă, dar există numeroase preparate care sunt recomandate: cefalosporinele, penicilinele, amoxicilina, eritromicina.

×