x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Menopauză: Atenţie, tratamentele hormonale măresc riscul de cancer!

Menopauză: Atenţie, tratamentele hormonale măresc riscul de cancer!

de Marina Constantinoiu    |    15 Feb 2015   •   11:44
Menopauză: Atenţie, tratamentele hormonale măresc riscul de cancer!

Tratamentul hormonal al menopauzei (THM) comportă un risc sporit de cancer ovarian, chiar şi când nu este prescris decât pentru câţiva ani, potrivit unui studiu dat publicităţii de revista medicală The Lancet, relatează sudouest.fr.

Legătura dintre cancerul mamar şi acest tratament hormonal este cunoscută deja de peste zece ani, dar cercetătorii britanici au trecut în revistă circa 52 de studii epidemiologice, în care au fost cuprinse în total 21.488 de femei americane, europene şi australiene care aveau cancer de ovar, pentru a demonstra legătura cu acest tip de cancer.

Cercetătorii au demonstrat că femeile care au primit THM prezentau un risc sporit cu 40% de a avea un cancer ovarian, faţă de femeile care nu au primit niciodată un astfel de tratament.

“Pentru femeile care iau un THM timp de cinci ani, începând de la vârsta de 50 de ani, aceasta înseamnă un cancer suplimentar pentru 1.000 de utilizatoare şi un deces de cancer ovarian pentru 1.700 de utilizatoare”, afirmă profesorul Richard Peto, de la Universitatea din Oxford, unul dintre coautorii studiului dat publicităţii de revista The Lancet.

×