Mononucleoza sau boala sărutului este o boală infecțioasă acută și contagioasă, provocată de virusul Epstein-Barr, EBV, care se transmite, în majoritatea cazurilor, prin salivă, din acest motiv, fiind cunoscută și ca boala sărutului.
Întâlnită frecvent la pacienții cu vârste între 15 si 35 de ani, ea se regăsește însă și în patologia copilului mic și a școlarului, fiind una dintre cele mai cunoscute afecțiuni care apare la copii, în primii cinci ani de viață.
La copilul de vârstă școlară boala se poate instala ca și consecință a utilizării în comun a jucăriilor sau a veselei contaminate, virusul putând fi transmis și prin tuse sau strănut.
95% din populație este afectată de mononucleoză.
Virusul Epstein-Barr (EBV) aparține familiei virusurilor herpetice, fiind un virus herpetic limfotrop, care infectează aproximativ 95% din populație, care rămâne în latență în corpul uman și care în anumite condiții poate reapărea periodic.
Prezența virusului Epstein-Barr în organism stimulează producția leucocitară, în mod specific de celule mononucleare, monocite, de obicei regăsite în număr mic în sânge, de unde și numele atribuit bolii, acela de mononucleoză.
Mai mult despre stil de viață, sfatul medicului și idei practice.
Vezi și Nodulii tiroidieni și cancerul. Ce trebuie să știi
Diagnosticul mononucleozei se face pe baza testelor serologice.
În majoritatea cazurilor, EBV este relativ inofensiv, manifestările clinice ale mononucleozei tind să dispară în câteva săptămâni.
Virusul Epstein-Bar are o perioadă de incubație de aproximativ patru până la opt săptămâni, dar la copiii mai mici, perioada poate fi mai scurtă.
Diagnosticarea se face pe baza datelor date clinice, a aspectului frotiului de sânge periferic şi a testelor serologice.