x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Nefropatia balcanică

Nefropatia balcanică

de Dr. Dana Chehne    |    12 Aug 2008   •   00:00

Straniu privilegiu şi îngrozitoare neşansă: de a fi afectat de o boală rară – nefropatia balcanică, răspîndită în focare endemice în zone rurale din judeţul Mehedinţi şi Caraş-Severin, dar şi în regiuni adiacente din Serbia şi Bulgaria. Ca un înger al morţii, boala îşi urmăreşte victimele şi la distanţe mari, astfel că sînt descrise cazuri şi la oameni care au părăsit zona şi trăiesc la distanţe mari, în ţară sau chiar în SUA sau Australia. Straniu privilegiu şi îngrozitoare neşansă: de a fi afectat de o boală rară – nefropatia balcanică, răspîndită în focare endemice în zone rurale din judeţul Mehedinţi şi Caraş-Severin, dar şi în regiuni adiacente din Serbia şi Bulgaria. Ca un înger al morţii, boala îşi urmăreşte victimele şi la distanţe mari, astfel că sînt descrise cazuri şi la oameni care au părăsit zona şi trăiesc la distanţe mari, în ţară sau chiar în SUA sau Australia.  

Prima întrebare a oricărui bolnav este fireşte "De ce eu?". În cazul nefropatiei balcanice s-a incriminat efectul substanţelor toxice din zăcămintele subterane de lignit, ce se infiltrează în pînza freatică, precum şi existenţa unui agent patogen viral. Oricare ar fi cauza, ea determină modificări genetice, care se transmit ereditar.  

Simptome

Boala apare la maturitate, între 30 şi 50 de ani, niciodată la copii sau adolescenţi, fiind prevalentă la femei şi poate fi descrisă în esenţă ca o atrofie bilaterală, cu dezorganizarea structurii normale şi alterarea ireversibilă a funcţiei renale. Debutul este insidios, nespecific, cu astenie, cefalee, ameţeli, inexplicabilă scădere în greutate, tulburări dispeptice şi anemie. Uneori apar şi simptome renale: durere lombară bilaterală, surdă sau colicativă, urinări frecvente, prezenţă de sînge în urină.

În timp, astenia se accentuează, cefaleea devine permanentă, bolnavul prezintă o paloare izbitoare, ameţeli, dureri musculare, somnolenţă, dispnee, precum şi accentuarea simptomelor renale: urinări foarte dese, mai ales nocturne, disurie, durere lombară persistentă.

Diagnostic

Stadiul final al bolii este cel de insuficienţă renală cronică, cu oligurie (scăderea marcată a diurezei), anemie intensă, epuizare fizică, alterarea stării psihice, insuficienţă cardiacă, aritmii, osteoporoză, tulburări endocrine. Un alt aspect important este cel al asocierii frecvente a nefropatiei balcanice cu tumori maligne renale şi ale tractului urinar.

Diagnosticul se pune pe baza unui consult nefrologic, la care se adaugă teste de laborator ale sîngelui şi urinei pentru aprecierea funcţiei renale, un examen ecografic, la care se poate adăuga eventual o arteriografie, urografie sau biopsie renală, ţinîndu-se seama şi de provenienţa bolnavului dintr-o zonă endemică.


TERAPIE. Tratamentul urmăreşte corectarea dezechilibrelor metabolice, tratarea anemiei şi infecţiilor renale, iar după instalarea insuficienţei renale, singurele opţiuni tera­peutice sînt dializa cronică sau transplantul renal. Bolnavul trebuie să adopte un regim alimentar cu restricţia aportului proteic şi cu un supliment de vitamine, precum  şi respectarea perioadelor de odihnă.

×
Subiecte în articol: medicul de familie renale