x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie O baie perfectă

O baie perfectă

de Oana Antonescu    |    19 Feb 2008   •   00:00

Orice baie fierbinte este relaxantă, iar la sfârşitul unei zile de muncă este mai mult decât binevenită. Putem face însă mai mult pentru sănătatea noastră doar adăugând în apă uleiuri aromate, plante uscate sau sare.

Orice baie fierbinte este relaxantă, iar la sfârşitul unei zile de muncă este mai mult decât binevenită. Putem face însă mai mult pentru sănătatea noastră doar adăugând în apă uleiuri aromate, plante uscate sau sare. Dr Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul de Sănătate Clar Med, ne spune ce probleme putem trata cu o baie rela­xantă.

 

Hidratare

 

Iarna, pielea este mai aspră, iar câteva picături de uleiuri aromate ne hidratează şi în acelaşi timp ne relaxea­ză. Pentru pielea foarte uscată sunt recomandate uleiul de lavandă, de portocal, rozmarin sau trandafir. Putem folosi chiar câteva linguri de ulei de măsline, care are acelaşi efect hidratant. Busuiocul adăugat în apa de baie exfoliază şi revigorează pielea, de aceea este recomandat cu predilecţie în acest sezon. Pentru hidratare se poate folosi de asemenea bicarbonat, amestecat cu gălbenele, câte 50 de grame din fiecare. Dacă din contră, pielea este grasă, excesul de sebum se poate îndepărta adăugând sare de bucătărie în apa fierbinte. Sarea este recomandată şi în afecţiuni reumatismale sau în răceli.

 

Dr Cristina Bălănescu ne recomandă câteva plante cu efect relaxant: busuiocul, acele de brad, ienupărul şi lămâia. Se face un amestec cu câte 50 de grame din fiecare plantă la o cadă cu apă. Un amestec de flori de lavandă şi busuioc este benefic persoanelor care se simt foarte obosite şi care nu dorm bine. Această baie este nu doar relaxantă, ci şi uşor sedativă, datorită lavandei din amestec. La o baie se foloseşte un mănunchi de plante. Femeilor aflate la menopauză le este recomandat un amestec de busuioc, cimbru, lavandă şi coada calului, fiindcă are o acţiune directă asupra glandelor sudoripare şi ameliorează treptat bufeurile. Băile se fac de două-trei ori pe săptămână, vreme de câteva luni, precizează dr Cristina Bălănescu.

 

 

Contraindicaţii

Din păcate, nu oricine poate face aceste băi. Persoanelor hipertensive şi cardiace nu le sunt indicate băile fierbinţi, cele cu sare sau cele puternic aromate. Persoanele cu probleme digestive, cu o vezică biliară spastică sau cu ulcer au interdicţie la băile aromate, iar cele cu probleme renale nu vor face băi de sare, dar se pot bucura de băile  cu coada calului şi bicarbonat.

×
Subiecte în articol: baie sfaturi