La nivelul urechii, cauzele şi factorii care favorizează durerea
urechii sînt foarte variate: traumatisme (produse prin lovituri,
zgomote puternice sau chiar prin folosirea necorespunzătoare a
beţisoarelor igenice), modificări ale presiunii (în caz de scufundări,
zbor, altitudine mare), prezenţa de corpi străini, dopuri de cerumen,
otita externă, otita medie, labirintita, ruptura de timpan, tumori
auriculare, eczema, herpes zoster, dermatita seboreică etc.
La nivelul urechii, cauzele şi factorii care favorizează durerea urechii sînt foarte variate: traumatisme (produse prin lovituri, zgomote puternice sau chiar prin folosirea necorespunzătoare a beţisoarelor igenice), modificări ale presiunii (în caz de scufundări, zbor, altitudine mare), prezenţa de corpi străini, dopuri de cerumen, otita externă, otita medie, labirintita, ruptura de timpan, tumori auriculare, eczema, herpes zoster, dermatita seboreică etc.
Cauze
Durerea auriculară reflectată este generată de: mastoidită, sinuzită, abces dentar, faringo-amigdalită, afecţiuni ale articulaţiei temporo-mandibulare, nevralgie de nerv trigemen, tumori nazo-farigiene, amigdaliene, laringiene sau ale bazei limbii.Ea poate fi însoţită de alte simptome, definitorii pentru o anumită afecţiune: febră, secreţie auriculară, prurit, roşeaţă şi mîncărime, scăderea auzului, tinitus, dureri ale feţei sau capului.
Astfel, febra trădează o otită medie, o mastoidită sau alte procese infecţioase (abces dentar, faringo-amigdalită, sinuzită, adenoidită), secreţia auriculară apare în otita medie sau externă şi în perforaţii ale timpanului, scăderea auzului în cazul existenţei corpilor străini, a cerumenului, vegetaţiilor adenoide.
Dar şi în otită, tinitus şi ameţeli apar inflamaţii ale urechii interne şi în modificările de presiune din timpul zborului şi scufundărilor. Mîncărimea şi roşeaţa în otita externă, reacţii alergice, dermatită seboreică, iar echimozele şi alte modificări ale aspectului fizic arată un traumatism.
Durere frecventă
Sintetizînd, putem spune că durerea din mastoidită este foarte puternică, însoţită de o tumefacţie în spatele urechii şi de alterarea stării generale, cea din nevralgia de trigemen este asociată cu dureri în alte zone ale feţei şi apare în episoade foarte intense, cea din artrită temporo-mandibulară de limitări ale mişcărilor articulare, mai ales la deschiderea gurii, iar otita medie, o afecţiune foarte răspîndită, asociază durerii triada: febră, scurgere auriculară, tulburări de auz.DESCRIERE. Uneori severă, chiar dramatică, mai ales în cazul copiilor, alteori persistentă şi sîcîitoare, durerea auriculară – otalgia – este un simptom frecvent, indiferent de anotimp. Ea este descrisă ca o senzaţie de disconfort, de presiune sau de durere foarte intensă, localizată unilateral sau bilateral, generată de afecţiuni locale sau reflectată de la organele din jur.
DIAGNOSTIC. Pentru stabilirea diagnosticului este indicat un examen ORL, completat cu examen de sînge şi al secreţiei auriculare, examene radiologice şi eventual audiograma. Primele măsuri care pot fi luate de pacient sînt administrarea de antialgice şi aplicarea de căldură locală. Este bine să nu folosim soluţiile auriculare sau antibioticele decît după un consult medical.
Citește pe Antena3.ro