Rareori suntem preocupati de sanatatea picioarelor noastre si asta se vede si dupa incaltamintea incomoda, prea stramta, cu tocuri prea inalte pe care o folosim zi de zi. De cele mai multe ori, acestea ne intereseaza doar din punct de vedere estetic, de aceea o batatura, o unghie incarnata, infectii la nivelul pielii sau unghiilor (bacteriene, virale adica verucile plantare sau micotice) ne pot duce la exasperare. Cu toate acestea exista numeroase afectiuni serioase care apar la acest nivel si destul de multe maladii generale care se pot manifesta pot da simptome localizate si la picior.
De exemplu, picioarele reci! Ei bine, cauza nu este legata doar de vremea de afara! Numeroase boli ca diabetul zaharat, arteriopatia periferica cronica obstructiva, hipotiroidismul sau anemia se pot manifesta astfel. Diabetul zaharat afecteaza atat vasele de sange, cat si nervii piciorului. Ca urmare, apare si senzatia de durere, arsura (dar in conditii de repaus, nu la mers, deseori noaptea), amorteala si furnicaturi. In arteriopatia obstructiva periferica se produce ingustarea diametrului arterial, urmat de reducerea fluxului de sange in tesuturi. In acest caz, piciorul este mai rece, pielea este lucioasa, mai palida, parul de pe degete dispare, unghiile cresc mai incet, pulsatiile arteriale la acest nivel (la partea interioara a gleznei, in spatele protuberantei osoase sau la baza degetelor piciorului, intre degetul mare si urmatorul) sunt mai slab percepute. Apar de asemenea amorteala si furnicaturi si mai ales o durere specifica numita claudicatie intermitenta, care e localizata in coapsa sau gamba, se produce in timpul mersului si dispare (cel putin in primele stadii ale bolii) in repaus.
Foarte des picioarele se umfla din cauza oboselii, a incaltamintei incomode sau in timpul sarcinii. Daca insa fenomenul persista poate fi semnul unei afectiuni grave: insuficienta cardiaca sau renala, o tulburare a circulatiei limfatice sau o tromboza, toate aceste situatii impunand prezentarea la medic.
Durerea piciorului poate avea nenumarate cauze. De exemplu, o durere insotita de slabiciune, amorteala, furnicaturi la nivelul talpii face parte din sindromul de tunel tarsal (produs prin comprimarea nervului tibial la nivelul gleznei). Durerea ascutita la nivelul calcaiului, care creste in intensitate in timpul zilei, mai ales atunci cand se sta mult in picioare, se merge mult pe jos sau se urca scarile, poate fi data de fasciita plantara (inflamatia ligamentului care leaga calcaiul de degete). O senzatie de durere pe talpa, la baza degetelor, mai ales intre al treilea si al patrulea deget, cu senzatia ca ai o piatra in pantof sau o cuta persistenta la ciorap, insotita de amorteala si furnicaturi apare in neuromul Morton (prin iritarea nervului care merge spre deget).
Fracturile de stres sunt produse prin suprasolicitarea osului si apar la persoanele care practica intens exercitii fizice si mai ales cele care trec brusc de la un stil de viata sedentar la unul activ. Aceste fracturi nu sunt deloc rare, aparand mai ales la femei si fiind favorizate de existenta osteoporozei si a tulburarilor menstruale. Fracturile sunt atat de fine, incat deseori nu pot fi observate nici pe radiografie. Durerea care le insoteste este insa intensa, semnificativa, se amelioreaza sau dispare in timpul exercitiului fizic si creste in afara acestuia. Crampele musculare sunt contractii musculare bruste, fortate, prelungite, dureroase, care pot dura cateva zeci de secunde pana la cateva minute. Apar in conditii de suprasolicitare (dupa o activitate fizica intensa sau prelungita), deseori in repaus (chiar noaptea in somn). Repetarea lor poate semnifica o lipsa de calciu, magneziu, potasiu sau vitamina D.
Tumefierea degetului mare, insotita de durere intensa, cu limitarea miscarilor, roseata, caldura locala, aparuta brusc, este caracteristica pentru guta. Alteori se observa o deformare la baza degetului mare, dezvoltata in timp, dureroasa in special la mers, care se numeste mont. O formatiune similara, dar de dimensiuni mai reduse se poate forma la baza degetului mic.