Considerată o boală fizică dar cu urmări „mutilante” psihic, psoriazisul este o afecțiune din păcate cu largă răspândire. Statisticile arată că nu mai puțin de 2% dintre români suferă de această maladie, „grosul” reprezentându-l persoanele cu vârste între 15 și 30 de ani.
Pe lângă faptul că afectează pielea – adeseori în zonele vizibile, ceea ce conduce și la „mutilarea” psihică a pacientului – psoriazisul se poate extinde și la alte organe. „Psoriazisul nu este o boală contagioasă”, ține să precizeze preșdintele Societății Române de Dermatologie. „Poate fi ușor de diagnosticat, dar dificil de tratat, dacă nu sunt respectate o serie de reguli stricte”.
Preşedintele Societăţii Române de Dermatologie, profesor doctor Călin Giurcăneanu, spune că, în prezent, pacienţii români beneficiază de cele mai noi tratamente: „Avem tratamente de ultimă oră, care sunt plătite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Sigur că pacientul trebuie, la început, să fie tratat cu terapie obişnuită, terapii clasice, creme, ultraviolete, dar în situaţia în care pacienţii nu răspund, sau răspund prost sau au efecte secundare la aceste terapii, automat trebuie să treacă pe ultimele terapii. Psoriazisul poate apărea peste tot”.
Mai mult despre stil de viață, sfatul medicului și idei practice.
Vezi și Nodulii tiroidieni și cancerul. Ce trebuie să știi
Cum știm că suferim de această boală?
În trecut, spune prof. dr. Călin Giurcăneanu, „Psoriazisul era confundat cu lepra, de aceea existau anumite temeri în a atinge persoana bolnavă. Totuși, psoriazisul nu este o boală contagioasă. Cercetările au arătat că est eo boală cronică debilitantă, o afecțiune sistemică, în care se dezvoltă leziuni papuloscuamoase, adică: plăci”. De aici și aspectul dezagreabil pe care îl are. Cu toate că, de obicei, apare în jurul vârste de 15-20 de ani, faptul că există cazuri de psoriazis chiar și la nou-născuți arată că există și o implicare genetică majoră în debutul bolii, spune dr. Călin Giurcăneanu.
Principalele cauze declanșatorii ale bolii sunt:
...............................
Citește mai departe și află tot ce trebuie să știi despre diagnosticul și tratamentul psoriazisului