x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Pudoare de doi lei

Pudoare de doi lei

07 Aug 2007   •   00:00

N-a trecut nici o lună de la lansarea programului naţional de analize şi cărcotaşii de serviciu sunt la post. Curg valuri de critici ca şi cum cineva ar fi putut să creadă că totul va merge ca pe roate.

N-a trecut nici o lună de la lansarea programului naţional de analize şi cărcotaşii de serviciu sunt la post. Curg valuri de critici ca şi cum cineva ar fi putut să creadă că totul va merge ca pe roate. Nu, nu merge ca pe roate, iar programul nu promite că ne va insănătoşi miraculos. Nici măcar nu are pretenţia de a impărţi diagnostice in dreapta şi in stănga. Dacă un asemenea program, unic in felul lui pe la noi, reuşeşte să responsabilizeze pe căt mai mulţi asupra importanţei consultării periodice a medicului este imens. Căt priveşte pretenţia de a pune diagnostice corecte, ca fotografiile la minut, cu doar căteva analize e chiar aiurea. Vă propun ca intre două-trei crime rezolvate pe la OTV să zăboviţi şi pe Discovery pentru a vedea căte boli misterioase, aparent banale, nu pot fi diagnosticate de eminenţi profesori doctori. Aşa că, să fim serioşi, nu ne putem aştepta la minuni!

Dar grija unora faţă de dezastrul provocat de această incercare de a afla căte ceva despre sănătatea romănilor ia aspecte penibile. Vezi, Doamne, medicul ar intra cu picioarele in intimitatea doamnelor şi domnişoarelor cănd se interesează despre sexualitatea lor. Imi şi imaginez cum domnişoara işi dă ochii peste cap, clipeşte des şi se imbujorează brusc cănd este intrebată dacă face sex, căt de des şi mai ales cu căţi s-a iubit pănă la cei 16-17 anişori. Cu mult mai versată, doamna bruscată cu aceleaşi intrebări, care a uitat demult să roşească de ruşine, mai degrabă se va decolora la faţă de furie. Ciudate reacţii, cănd mai inţelept ar fi, doamnelor furioase şi domnişoarelor sfioase, să răspundeţi sincer. Pudoarea asta de doi lei nu vă ajută la nimic. Dimpotrivă, mai rău vă face. Adică boli venerice, viaţă de cuplu vai de ea, stres... Aflaţi că un medic cu vocaţie "prinde" boala şi din discuţia cu pacientul. Dar pentru asta e nevoie să mergi la medic, să ai incredere in el şi să vorbeşti cu el. Adică tocmai ce-şi propune acest program.

×
Subiecte în articol: editorial