x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Rezistența la antibiotice. Ce o determină și cum o depășim

Rezistența la antibiotice. Ce o determină și cum o depășim

23 Iun 2019   •   20:55
Rezistența la antibiotice. Ce o determină și cum o depășim

În ultimii ani, rezistența bacteriană a devenit un fenomen mondial, ce presupune o adevărată provocare pentru domeniul medical. Conform EUCAST (Societatea Europeană de Microbiologie Clinică și Comitetul pentru Testarea Susceptibilității la antimicrobiene în bolile infecțioase), prin rezistența bacteriană se înțelege creșterea posibilității unei bacterii de a poseda un mecanism de rezistență împotriva activității antimicrobiene a unui medicament (antibiotic sau care apartine unei familii de antibiotice).

Chiar si în cazul administrării unei doze cu concentrație mai mare de antibiotic față de cea recomandată, rezistența bacteriană  poate determina eșecul terapeutic al medicamentului. Cu toate progresele realizate în cercetare, infecțiile bacteriene rămân o amenințare pentru viață, datele statistice estimând că în intreaga lume, anual, mor peste 20 de milioane de oameni.

Mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

Vezi și Nodulii tiroidieni și cancerul. Ce trebuie să știi

Printre cauzele principale ale creșterii în timp a rezistenței bacteriilor la antibiotice:

  1. folosirea în exces și în mod eronat al antibioticelor, ceea ce a determinat selecția naturală a bacteriilor cele mai rezistente; acest fenomen este întâlnit mai ales în spitale in care au fost depistate numeroase bacterii cu un nivel extrem de crescut al rezistenței la antibiotice, ele provocând cunoscutele infecții nosocomiale (spitalicești);

..............

Citește mai departe AICI

×