x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Sangele

31 Ian 2006   •   00:00
LECTIA DE ANATOMIE
Sangele, indispensabil functionarii organelor si supravietuirii, este mentinut in permanenta miscare printr-o retea de vase sangvine, care impanzesc organismul. Unul dintre rolurile sangelui este de a alimenta cu substante nutritive fiecare celula vie din organism. Sangele are si functia de a curata organismul de substantele reziduale, in primul rand dioxidul de carbon rezultat din arderea substantelor nutritive. De asemenea, sangele apara organismul de infectii.

Globule rosii, albe si trombocite

"Sangele este un tesut format din elemente celulare suspendate in plasma. Raportul dintre elementele celulare si plasma este de 40% si 60%", explica biolog principal Augustina Olteanu, de la Laboratorul Pre-donare al Centrului de Transfuzie Sangvina al Municipiului Bucuresti.

Elementele celulare sunt eritrocitele (numite si globule rosii sau hematii), leucocitele (sau globulele albe) si trombocitele (sau plachetele). Cele trei elemente sunt produse de maduva rosie. Ele ies in circulatia sangvina cand ajung la maturitate.

Eritrocitele sunt cele mai simple celule din organism. Ele nu au nucleu si organite citoplasmatice, ci numai o membrana celulara, prin care au loc schimburi intre celula si mediul inconjurator. Hemoglobina continuta de eritrocite le da acestora culoarea rosie si face posibil transportul oxigenului de la plamani la celule si al bioxidului de carbon de la tesuturi inapoi la plamani, pentru a-l expira. Durata de viata a eritrocitelor este de aproximativ 4 luni.

Apararea de microbi

Leucocitele au o structura complexa, avand membrana, citoplasma si nucleu. Ele joaca un rol vital in sistemul imunitar, reprezentand mecanismul principal de aparare impotriva microbilor. Leucocitele reusesc acest lucru prin atac direct, care implica identificarea organismului strain, alipirea de acesta, iar apoi distrugerea lui. "A doua functie a leucocitelor este de fabricare de anticorpi, care sunt eliberati in sistemul circulator pentru a distruge microbii", explica biolog principal Augustina Olteanu. Durata de viata a leucocitelor este de numai 3-5 zile.

Trombocitele sunt cele mai mici celule din organism. Au un rol foarte important in oprirea si coagularea sangelui, precum si in refacerea tesutului vascular sectionat sau rupt. Ca si eritrocitele, trombocitele au o durata de viata de 3-5 zile.

Plasma are rol de sustinere si facilitare a circulatiei elementelor celulare prin organism. Ea contine in principal apa (in proportie de 90%), saruri minerale, proteine, lipide, glucide si vitamine. Culoarea normala a plasmei este galbena.

BOLI. Fiecare dintre componentele sangelui poate prezenta diferite anomalii, care se observa la examenele hematologice. Dintre acestea, cele mai importante sunt hemograma si testul de coagulare. Boala cea mai frecventa care afecteaza eritrocitele (globulele rosii) este anemia. Leucocitele (globulele albe) sunt afectate de leucemie, infectii bacteriene, inflamatii sau tumori. Plasma poate fi afectata de bolile ficatului si ale rinichilor.

×
Subiecte în articol: lectia de anatomie