Sete si nevoie imperioasa de a urina, evacuarea unei cantitati mici de urina, edeme ale mainilor si picioarelor, scaderea poftei de mancare, tensiune arteriala tot mai mare, paloare a pielii sau piele foarte uscata, cu mancarimi... Oricare dintre aceste simptome poate trage un semnal de alarma ca avem o problema cu rinichii. Chiar daca in prima faza am fi tentati sa credem ca este vorba despre altceva.
Cea mai frecventa afectiune renala este litiaza (pietrele la rinichi). Col. conf. dr. Dan Mischianu, medic primar urolog, seful Clinicii de Urologie de la Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central "Carol Davila", ne spune ca tot ceea ce poate face pacientul pentru a impiedica formarea pietrelor la rinichi este cresterea diurezei. Rinichii sunt "statia de epurare" a organismului. De ce spunem acest lucru? Pentru ca rinichii curata sangele prin eliminarea reziduurilor si a excesului de apa. In acelasi timp, rinichii mentin echilibrul potasiului si al sodiului in sange, regleaza tensiunea arteriala prin secretia de renina (enzima cu efect hipertensiv, eliberata de celulele renale). Iata sase masuri pentru pastrarea acestui echilibru. DIETA. In cazul in care se cunoaste structura chimica a calculilor, ne vom adapta dieta in functie de aceasta. Daca este vorba despre calculi de natura oxalica, aportul de proteine animale trebuie restrans la maximum 150 g carne sau preparate din carne pe zi. Vor fi evitate branzeturile tari (cascaval, parmezan), trebuie limitat consumul de spanac, ceai negru, nuci, migdale, pentru ca si acestea contin oxalat de calciu. In litiaza urica, alimentele restrictionate vor fi carnea, ficatul, scrumbiile, sardinele. Alimentatia va fi directionata catre fasole, ciuperci, mazare verde, care au un continut scazut de acid uric. SAREA. Daca rinichii nu mai functioneaza normal, aportul excesiv de sodiu poate provoca probleme. Alimentatia bogata in sare atrage dupa sine retinerea apei in organism si edeme ale mainilor si picioarelor. De aceea, evitati produsele cu un continut ridicat de sare: branzeturile, conservele, maslinele, mezelurile. ANALIZE. Pentru depistarea problemelor renale, medicul va supune periodic unor teste ale sangelui si urinei. Daca ati avut infectii frecvente, pot fi facute si alte analize. De asemenea, sunt efectuate ecografii si radiografii renale simple pentru a depista posibilii calculi, atunci cand sunt mici, nu atunci cand sunt mari si greu de eliminat.Citește pe Antena3.ro