x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Sase pasi spre binele rinichilor

Sase pasi spre binele rinichilor

12 Apr 2006   •   00:00

Sete si nevoie imperioasa de a urina, evacuarea unei cantitati mici de urina, edeme ale mainilor si picioarelor, scaderea poftei de mancare, tensiune arteriala tot mai mare, paloare a pielii sau piele foarte uscata, cu mancarimi... Oricare dintre aceste simptome poate trage un semnal de alarma ca avem o problema cu rinichii. Chiar daca in prima faza am fi tentati sa credem ca este vorba despre altceva.

Cea mai frecventa afectiune renala este litiaza (pietrele la rinichi). Col. conf. dr. Dan Mischianu, medic primar urolog, seful Clinicii de Urologie de la Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central "Carol Davila", ne spune ca tot ceea ce poate face pacientul pentru a impiedica formarea pietrelor la rinichi este cresterea diurezei. Rinichii sunt "statia de epurare" a organismului. De ce spunem acest lucru? Pentru ca rinichii curata sangele prin eliminarea reziduurilor si a excesului de apa. In acelasi timp, rinichii mentin echilibrul potasiului si al sodiului in sange, regleaza tensiunea arteriala prin secretia de renina (enzima cu efect hipertensiv, eliberata de celulele renale). Iata sase masuri pentru pastrarea acestui echilibru.

DIETA. In cazul in care se cunoaste structura chimica a calculilor, ne vom adapta dieta in functie de aceasta. Daca este vorba despre calculi de natura oxalica, aportul de proteine animale trebuie restrans la maximum 150 g carne sau preparate din carne pe zi. Vor fi evitate branzeturile tari (cascaval, parmezan), trebuie limitat consumul de spanac, ceai negru, nuci, migdale, pentru ca si acestea contin oxalat de calciu. In litiaza urica, alimentele restrictionate vor fi carnea, ficatul, scrumbiile, sardinele. Alimentatia va fi directionata catre fasole, ciuperci, mazare verde, care au un continut scazut de acid uric.

SAREA. Daca rinichii nu mai functioneaza normal, aportul excesiv de sodiu poate provoca probleme. Alimentatia bogata in sare atrage dupa sine retinerea apei in organism si edeme ale mainilor si picioarelor. De aceea, evitati produsele cu un continut ridicat de sare: branzeturile, conservele, maslinele, mezelurile.

ANALIZE. Pentru depistarea problemelor renale, medicul va supune periodic unor teste ale sangelui si urinei. Daca ati avut infectii frecvente, pot fi facute si alte analize. De asemenea, sunt efectuate ecografii si radiografii renale simple pentru a depista posibilii calculi, atunci cand sunt mici, nu atunci cand sunt mari si greu de eliminat.

CEAI, BERE. Pentru stimularea diurezei, rezultate foarte bune dau ceaiurile din cozi de cirese sau din matase de porumb. Dar nu numai ceaiurile, ci si berea are asemenea efecte. Insa nu orice bere... "Berea indicata pacientilor predispusi la litiaza este berea de casa, asa cum se face in Bucovina. Aceasta este o bere slab alcoolizata, dar cu un puternic efect diuretic. Se poate folosi si bere obisnuita, din comert, care se fierbe, se raceste si se bea. Chiar daca are un gust mai particular, creste diureza", arata col. conf. dr. Dan Mischianu.

HIDRATARE. Cea mai buna solutie pentru cresterea diurezei este apa. Specialistii recomanda apele oligominerale, cele care nu au o concentratie de saruri mai mare de 500 de miligrame la litru. Apa paraseste relativ repede stomacul (in 30-40 de minute), crescand diureza si densitatea urinara. Pentru stimularea diurezei se consuma 200-300 ml de apa, o data la doua-trei ore si obligatoriu seara, inainte de culcare. De la miezul noptii si pana la 4 dimineata, rinichii au asa-numita lentoare fiziologica, moment in care diureza scade. Se spune ca aceasta este perioada propice pentru a se depune cristalele care vor forma ulterior calculii. De aceea, inainte de culcare e bine sa bem o cana cu apa, pentru a merge la baie si in timpul noptii.

DE EVITAT. Pentru a nu avea probleme cu rinichii, evitati pierderile excesive de lichide, mai ales in sezonul cald. Cu atat mai mult, persoanele cu afectiuni renale nu au voie sa mearga la sauna, nu au voie sa stea la plaja foarte mult timp. Nici exercitiile fizice epuizante nu le sunt recomandate. Aportul excesiv de purgative sau curele de slabire drastice le sunt interzise. Unele substante chimice pot afecta rinichii: cadmiul (din fumul de tigara), etilenglicolul (produsele cosmetice cu textura cremoasa), tetracloretilenul (produsele pentru curatarea covoarelor).

×
Subiecte în articol: prevenire rinichii