x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Sase sfaturi pentru un stomac de fier

0
13 Apr 2006 - 00:00
Rolul principal al stomacului este cel de "rezervor" si "malaxor", alimentele stationand o perioada de timp aici pentru a fi maruntite si amestecate cu sucul gastric. In stomac incepe digestia proteinelor, iar acidul clorhidric secretat de stomac reduce numarul de microorganisme care ajung in tubul digestiv prin alimente.

Stomacul are o capacitate medie de un litru, dar se poate dilata pentru a depasi acest volum. Cand stomacul este gol sau aproape gol, mucoasa gastrica se contracta. Cu ceva timp in urma se credea ca aceste contractii ale stomacului produc senzatia de foame. In realitate, foamea apare ca urmare a scaderii nivelului de glucoza in sange (glicemie).

Cele mai frecvente afectiuni ale stomacului sunt gastritele acute si cronice, ulcerul si tumorile gastrice maligne sau benigne. Sef de lucrari doctor Mircea Manuc, medic primar gastroenterolog la Spitalul Clinic Fundeni, ne sugereaza cateva masuri de prevenire ce pot scadea riscul de aparitie a bolilor respective sau care pot contribui, alaturi de tratament, la vindecarea lor.

CONSULTATII. Persoanele care au frecvent "dureri de stomac" – adica in partea de sus a abdomenului – este bine sa consulte medicul de familie. Daca durerile persista, este necesara o examinare endoscopica, mai ales in cazul persoanelor de peste 50 de ani, recomanda medicul Mircea Manuc. Alte semnale care ar trebui sa va trimita la medic sunt scaderea in greutate, anemia, hemoragia digestiva, in special daca ati mai avut in familie cazuri de cancer. De asemenea, rezultatele anormale ale analizelor de sange si administrarea indelungata a unor medicamente antiinflamatoare sunt factori de risc in aparitia cancerului gastric.

ALIMENTATIE. Ca o recomandare generala privind dieta sanatoasa, dr. Mircea Manuc spune ca trebuie sa se respecte cele trei mese principale pe zi, pe cat posibil la ore fixe, evitandu-se meniurile copioase in special seara tarziu. Alimentatia trebuie sa fie variata, incluzand atat proteine (carne fiarta sau la gratar, lactate, oua fierte), cat si carbohidrati din legume si fructe proaspete, fibre alimentare din cereale. O mare atentie trebuie sa acorde alimentatiei persoanele predispuse la gastrite si ulcer, care este bine sa evite, mai ales pe stomacul gol, condimentele, cafeaua, alcoolul, bauturile acidulate, grasimile, prajelile, muraturile, dulciurile concentrate (ciocolata, frisca).

MEDICAMENTE. Dr. Mircea Manuc atrage atentia asupra medicamentelor antiinflamatoare, care au potential gastro-toxic. Dupa infectia cu Helicobacter pylori, utilizarea neadecvata a medicamentelor contra durerii este a doua cauza de aparitie a ulcerului. Chiar si banala aspirina poate provoca ulcer, gastrita sau hemoragie stomacala.

FUMAT SI ALCOOL. Pentru suferinzii de gastrita sau de ulcer, fumatul si alcoolul sunt veritabile otravuri. Nicotina si alte substante din fumul de tigara stimuleaza secretia de suc gastric, ceea ce afecteaza mucoasa stomacului.

CANCER. Daca luam in discutie cancerul gastric, cea mai severa boala a stomacului, trebuie stiut ca acesta apare mai frecvent la cei care consuma alimente sarate, afumate, conservate cu nitrati. In schimb, alimentele proaspete sau conservate prin congelare, fructele si legumele crude, bogate in vitamina C, asigura protectie fata de cancerul gastric.

BACTERIE. Un important factor de risc pentru stomac este bacteria numita Helicobacter pylori, care "traieste" in stomacul a peste 50% dintre adulti. In timp, infectia cu Helicobacter pylori poate determina gastrita, ulcer duodenal si ulcer gastric, acesta din urma putand degenera in cancer gastric. Trebuie insa spus ca, desi aceasta infectie este foarte frecventa, din fericire doar un numar foarte mic de persoane ajung in stadiul de cancer.
Citeşte mai multe despre:   gastric,   prevenire

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Cuvintele pe care le folosim, cauză a depresiei

Cuvintele pe care le folosim, cauză a depresiei
Depresia este o tulburare de dispoziție/stare foarte des întâlnită, din păcate.  Provoacă simptome severe care afectează modul în care te simți, gândești și gestionezi activitățile tale zilnice, iar...

Activitatea fizică reduce riscul de îmbolnăvire gravă cu virusul SARS-CoV-2

Activitatea fizică reduce riscul de îmbolnăvire gravă cu virusul SARS-CoV-2
Persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2 sunt mai protejate cu 34,3% de simptomele grave dacă desfășoară activități fizice, arată un studiu din Brazilia al Fundaţiei pentru Cercetare,...

Boala care te rătăceşte în propriul apartament

Boala care te rătăceşte în propriul apartament
Peste ultima parte a vieţii pluteşte ca un blestem boala Alzheimer, boala uitării, a confuziei în mintea omului. În creierul celor bolnavi de această maladie îngrozitoare se dereglează procesele biochimice, iar...

FDA autorizează primul test COVID-19 care poate fi folosit acasă

FDA autorizează primul test COVID-19 care poate fi folosit acasă
Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a Statelor Unite a emis o autorizație pentru utilizarea de urgență (EUA) a primului test de detectare a infecției cu COVID-19 care poate fi...

Ce eficiență are vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca

Ce eficiență are vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca
Compania britanică AstraZeneca împreună cu Universitatea Oxford au dezvoltat un vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2 a cărui eficiență este de 70%, transmite AFP. Studiile clinice intermediare au...

Pfizer anunță că vaccinul anti COVID-19 are o eficacitate de 95%

Pfizer anunță că vaccinul anti COVID-19 are o eficacitate de 95%
Compania americană de medicamente Pfizer anunță că rezultatele intermediare arată că vaccinul împotriva COVID-19 este eficient în proporție de 95% și protejează îndeosebi vârstnice, care au riscul...

Terapia florală, un ajutor în perioadele de stres

Terapia florală, un ajutor în perioadele de stres
Pandemia de coronavirus a adus, pe lângă numărul uriaș de îmbolnăviri, și o creștere semnificativă a stării de stres a populației. De la simptome minore la cele mai grave, mulți oameni au reclamat stări...

Schimbarea balanţei hormonale măreşte riscul de boli cardiace

Schimbarea balanţei hormonale măreşte riscul de boli cardiace
Odată cu instalarea menopauzei, multe femei se întristează că acesta este finalul rolului lor, că a venit sfârşitul. Este greşit! După apariţia menopauzei, în jurul vârstei de 50 de ani, femeile încep un...

Explicațiile psihologului: Nerepetarea greșelilor din trecut, dovadă de maturizare 

Explicațiile psihologului: Nerepetarea greșelilor din trecut, dovadă de maturizare 
Putem să ne criticăm dur sau putem să ne învățăm lecția; acestea sunt cele mai importante două direcții cu care se confruntă oamenii, iar de cele mai multe ori nefericirea este adusă de prima variantă, iar...

Schimbarea cristalinului în cataractă readuce vederea

Schimbarea cristalinului în cataractă readuce vederea
Operaţia de înlocuire a cristalinului în cataractă a devenit o intervenţie uzuală, fără internare, iar intervenţia redă vederea de dinainte. Pe de altă parte, în glaucom, operaţia este ulterioară...

Noi descoperiri despre cancer. Care sunt alimentele periculoase

Noi descoperiri despre cancer. Care sunt alimentele periculoase
Cercetătorii au descoperit o legătură moleculară directă între alimentație și riscul de dezvoltare a cancerului. O echipă internațională de cercetători a ajuns la concluzia că lactatele și carnea...

Efectele melatoninei asupra COVID-19

Efectele melatoninei asupra COVID-19
Melatonina ar putea ajuta la tratarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Clinica Cleveland. Aceasta este o substanță care reglează somnul și poate fi...

Un nou tratament pentru maladia Alzhaimer

Un nou tratament pentru maladia Alzhaimer
Un nou medicament pentru tratarea maladiei Alzhaimer este anunțat de compania Biogen. Acesta este  considerat eficient de Autoritatea pentru Medicamente și Alimente a SUA (FDA), transmite Reuters. Se...

Cum să gestionezi eficient intoleranța la lactoză

Cum să gestionezi eficient intoleranța la lactoză
Intoleranța la lactoză, care nu trebuie confundată cu alergia la proteinele din lapte, afectează tot mai multe persoane. Deși nu este periculoasă pentru sănătate, provoacă probleme digestive foarte dureroase. Ce...

Cum menajăm coloana când stăm mult pe scaun

Cum menajăm coloana când stăm mult pe scaun
În procesul de evoluţie prin care omul s-a ridicat în două picioare, a adoptat poziţia bipedă, devenind împăratul a tot şi a toate, a rămas de desăvârşit adaptarea definitivă a coloanei vertebrale şi a...
Serviciul de email marketing furnizat de