x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Sase sfaturi pentru un stomac de fier

Sase sfaturi pentru un stomac de fier

13 Apr 2006   •   00:00

Rolul principal al stomacului este cel de "rezervor" si "malaxor", alimentele stationand o perioada de timp aici pentru a fi maruntite si amestecate cu sucul gastric. In stomac incepe digestia proteinelor, iar acidul clorhidric secretat de stomac reduce numarul de microorganisme care ajung in tubul digestiv prin alimente.

Stomacul are o capacitate medie de un litru, dar se poate dilata pentru a depasi acest volum. Cand stomacul este gol sau aproape gol, mucoasa gastrica se contracta. Cu ceva timp in urma se credea ca aceste contractii ale stomacului produc senzatia de foame. In realitate, foamea apare ca urmare a scaderii nivelului de glucoza in sange (glicemie).

Cele mai frecvente afectiuni ale stomacului sunt gastritele acute si cronice, ulcerul si tumorile gastrice maligne sau benigne. Sef de lucrari doctor Mircea Manuc, medic primar gastroenterolog la Spitalul Clinic Fundeni, ne sugereaza cateva masuri de prevenire ce pot scadea riscul de aparitie a bolilor respective sau care pot contribui, alaturi de tratament, la vindecarea lor.

CONSULTATII. Persoanele care au frecvent "dureri de stomac" – adica in partea de sus a abdomenului – este bine sa consulte medicul de familie. Daca durerile persista, este necesara o examinare endoscopica, mai ales in cazul persoanelor de peste 50 de ani, recomanda medicul Mircea Manuc. Alte semnale care ar trebui sa va trimita la medic sunt scaderea in greutate, anemia, hemoragia digestiva, in special daca ati mai avut in familie cazuri de cancer. De asemenea, rezultatele anormale ale analizelor de sange si administrarea indelungata a unor medicamente antiinflamatoare sunt factori de risc in aparitia cancerului gastric.

ALIMENTATIE. Ca o recomandare generala privind dieta sanatoasa, dr. Mircea Manuc spune ca trebuie sa se respecte cele trei mese principale pe zi, pe cat posibil la ore fixe, evitandu-se meniurile copioase in special seara tarziu. Alimentatia trebuie sa fie variata, incluzand atat proteine (carne fiarta sau la gratar, lactate, oua fierte), cat si carbohidrati din legume si fructe proaspete, fibre alimentare din cereale. O mare atentie trebuie sa acorde alimentatiei persoanele predispuse la gastrite si ulcer, care este bine sa evite, mai ales pe stomacul gol, condimentele, cafeaua, alcoolul, bauturile acidulate, grasimile, prajelile, muraturile, dulciurile concentrate (ciocolata, frisca).

MEDICAMENTE. Dr. Mircea Manuc atrage atentia asupra medicamentelor antiinflamatoare, care au potential gastro-toxic. Dupa infectia cu Helicobacter pylori, utilizarea neadecvata a medicamentelor contra durerii este a doua cauza de aparitie a ulcerului. Chiar si banala aspirina poate provoca ulcer, gastrita sau hemoragie stomacala.

FUMAT SI ALCOOL. Pentru suferinzii de gastrita sau de ulcer, fumatul si alcoolul sunt veritabile otravuri. Nicotina si alte substante din fumul de tigara stimuleaza secretia de suc gastric, ceea ce afecteaza mucoasa stomacului.

CANCER. Daca luam in discutie cancerul gastric, cea mai severa boala a stomacului, trebuie stiut ca acesta apare mai frecvent la cei care consuma alimente sarate, afumate, conservate cu nitrati. In schimb, alimentele proaspete sau conservate prin congelare, fructele si legumele crude, bogate in vitamina C, asigura protectie fata de cancerul gastric.

BACTERIE. Un important factor de risc pentru stomac este bacteria numita Helicobacter pylori, care "traieste" in stomacul a peste 50% dintre adulti. In timp, infectia cu Helicobacter pylori poate determina gastrita, ulcer duodenal si ulcer gastric, acesta din urma putand degenera in cancer gastric. Trebuie insa spus ca, desi aceasta infectie este foarte frecventa, din fericire doar un numar foarte mic de persoane ajung in stadiul de cancer.
×
Subiecte în articol: gastric prevenire