x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Sfatul medicului: Cum se tratează rujeola la copiii mici

Sfatul medicului: Cum se tratează rujeola la copiii mici

18 Oct 2016   •   21:00
Sfatul medicului: Cum se tratează rujeola la copiii mici
Sursa foto: s-dmit/Getty Images/iStockphoto

Rujeola este o boală transmisibilă, epidemică, febrilă și eritematoasă. Cele mai frecvente sunt febra și erupția, la nivelul pielii, a unor pete de culoare roz-roșie, pe tot corpul. La debut, boala evoluează fără simptome specifice, mai ales la copiii mici. Se manifestă ca o răceală cu febră, roșu în gât, secreții nazale și ochi roșii. În gură apar niște pete albe, pe mucoasa obrazului, cunoscute ca semnul Koplik.

Exantemul (erupția) apare de obicei la câteva zile de la debutul bolii, atunci când febra începe să scadă. Papulele apar mai întâi în zona capului, apoi se răspândesc spre trunchi și spre membre. Ele pot fi mici, de 1-2 centimetri sau se pot uni, formând papule mai mari. La copiii vaccinați apar de obicei forma ușoare ale bolii, în timp ce copiii nevaccinați fac forma obișnuită, cu stare generală alterată, transpirație, curbatură (dureri musculare, epuizare), greață, dureri abdominale, lipsa poftei de mâncare.

Rujeola este o boală care se vindecă, în mod obișnuit, de la sine, după o perioadă de 7 până la 15 zile. Tratamentul aplicat trebuie să fie pentru scăderea febrei, în cazul în care copilul are o stare generală proastă. În același timp, cel mic trebuie protejat de eventualele suprainfecții bacteriene, otita sau pneumonia, cele mai frecvente complicații ale rujeolei. Foarte rar, o dată la o mie, o mie cinci sute de cazuri, poate apărea o complicație gravă - PESS (panencefalita sclerozantă subacută), când copilul face convulsii, putându-se ajunge chiar la comă, sechele neurologice sau deces.

În cazul bebelușilor, trebuie știut că până în jurul vârstei de șapte-nouă luni, aceștia au o protecție naturală împotriva virusului, prin anticorpii primiți d ela mamă, prin alăptare. În cazul contractării virusului, tratamentul este același – scăderea febrei și întărirea imunității, pentru a-I proteja de complicații.

Dr. Ana Maria Bucur – medic de familie

 

 

×
Subiecte în articol: rujeola