Probabil, noaptea dintre ani ne-a surprins pe cei mai multi dintre noi facand un mic bilant asupra perioadei care a trecut. Si, fireste, planuri pentru cea care va veni. Obiective pe care ni le propunem, dorinte care am vrea sa ajunga realitate: un job mai bun, mai multi bani, o relatie fericita, bucuria celor apropiati, calatorii sau investitii eficiente… uneori mai precise, mai originale, mai greu de atins… Dar pentru a indeplini oricare dintre aceste scopuri, avem nevoie in primul rand de o stare optima a sanatatii! De aceea, mentinerea ei ar trebui sa fie una dintre principalele noastre procupari. Si nu este vorba aici de cei bolnavi, care trebuie sa urmeze indicatiile si tratamentele medicale, ci de un stil de viata sanatos care ar trebui sa devina firesc fiecaruia dintre noi. Deci ce ar trebui sa facem pentru asta? Cum ne putem mentine sanatatea?
Nu! Nu este un secret pentru nimeni. Sunt lucruri simple, despre care am citit sau am auzit. Esentiala este aplicarea lor consecventa. Chiar din acest moment.
● In primul rand, o dieta sanatoasa, echilibrata din punct de vedere caloric, dar care sa contina elemente valoroase din punct de vedere nutritional. Pentru ca un om slab nu inseamna neaparat un om sanatos. Pentru ca nu este acelasi lucru daca caloriile noastre provin din hrana naturala sau procesata. Nu este acelasi lucru daca obtinem 100 de calorii dintr-o banana sau o punga de chipsuri. Pentru ca organismul nostru are nevoie de proteine de calitate, grasimi vegetale sanatoase, fibre, potasiu, calciu, vitamine. Nu de un exces de sare, grasimi animale sau hidrogenate, dulciuri, conservanti sau aditivi alimentari. Sa optam deci pentru carne slaba (preferabil de pui sau peste), legume si fructe (din care o buna parte consumate crude), lactate cu un continut scazut de grasime, oua, cereale integrale. Trebuie respectate numarul si orarul meselor (trei mese principale si doua gustari) si adoptate metode sanatoase de preparare a alimentelor. Si acest regim trebuie aplicat indiferent de varsta sau cat de ocupati sau stresati suntem. Nu este o dovada de iubire pentru copilul nostru daca ii cumparam cele mai ispititoare dulciuri, in loc de a-l deprinde din primii ani de viata cu alimente sanatoase.
● Nu trebuie sa uitam hidratarea. Avem nevoie zilnic, in functie de sex, greutate, anotimp sau grad de efort de 2-3 litri de lichide. Pe care uneori uitam sa le consumam, pe care alteori le obtinem din sucuri, ceaiuri, cafea, ape minerale, neglijand cea mai importanta si mai sanatoasa sursa: apa, apa obisnuita (de la robinet sau plata). Chiar si un grad mic de deshidratare produce oboseala si scaderea capacitatii de concentrare.
● Odihna are, de asemenea un rol important. Somnul de noapte trebuie sa se desfasoare in conditii linistitoare, sa cuprinda un numar suficient de ore si sa inceapa pe cat posibil inainte de miezul noptii. Numarul de ore de somn variaza in functie de varsta : adultii au nevoie de 7-8 ore de somn pe noapte, copiii si adolescentii de mai multe. Daca aveti posibilitatea, puteti dormi o jumatate de ora si dupa-amiaza, dar nu mai mult de o ora si nu seara, cu 2-3 ore inainte de ora obisnuita de culcare. In rest, faceti cateva pauze scurte, de cateva minute, in timpul orelor de munca. Odihna este doar una dintre verigile de eliminare a stresului cu care ne confruntam zilnic, considerat responsabil pentru aparitia unor maladii grave: boli cardiovasculare, diabet zaharat, cancer, depresie. Puteti lupta impotriva stresului gasindu-va hobiuri sau activitati creative, iesind in natura, cultivand prietenii, practicand sporturi sau recurgand la metode si tehnici de relaxare. Efectul benefic al activitatii fizice depaseste insa simplul nivel recreativ, el avand un rol esential in mentinerea sanatatii, prevenirea si ameliorarea a numeroase afectiuni: cancere, osteoporoza, boli metabolice, cardiovasculare, psihice. Fireste activitatea fizica trebuie sa se desfasoare in functie de starea de sanatate si de gradul de antrenament al fiecaruia. Eforturile prea intense, dezechilibrate sunt la fel de periculoase ca si renuntarea la orice forma de efort fizic. Nu este neaparat nevoie de mers la sala sau de aparate sofisticate in acest scop (desi fireste acestea sunt foarte folositoare), ci puteti recurge la o jumatate de ora de activitate fizica zilnic, chiar impartita in 2-3 reprize: mers pe jos (in ritm sustinut), alergare, urcatul scarilor, inot, ciclism.
Viata sanatoasa nu se impaca dupa cum se vede cu micile noastre vicii: sedentarismul sau alimentatia dezechilibrata. Cu atat mai mult se impune renuntarea la cele mai mari: fumatul consumul excesiv de alcool.
● Fumatul este considerat principalul factor de mortalitate pe plan mondial, fiind implicat in aparitia a numeroase tipuri de cancer, boli cronice pulmonare si cardiovasculare. Renuntarea la fumat nu este un lucru simplu si fiecare fumator a incercat acest lucru, de regula de 3-4 ori, inainte de a reusi. Din fericire, exista acum numeroase produse farmaceutice eficiente care va pot ajuta in acest scop.
● Dependenta de alcool, ale carei efecte sunt evidente atat pe plan medical cat si social, poate fi si ea corectata. Din pacate, deseori, nu este suficient un simplu act de vointa, deci nu ezitati sa cereti ajutor medical calificat.
In fine, cooperarea cu medicul de familie este un element esential in pastrarea sanatatii. Asa ca nu evitati controalele periodice, nu va sustrageti de la analizele si investigatiile medicale specifice varstei si adresati-va medicului fara a temporiza, imediat dupa descoperirea primelor semne de boala.