x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Şi frumuseţea o ia razna

Şi frumuseţea o ia razna

de Steluta Indrei    |    Andrada Floria    |    Oana Antonescu    |    08 Apr 2008   •   00:00

Vopseaua pentru păr, tatuajele, piercingurile, unghiile false, bronzul la solar se pot transforma rapid din metode de înfrumuseţare în adevărate pericole.

Vopseaua pentru păr, tatuajele, piercingurile, unghiile false, bronzul la solar se pot transforma rapid din metode de înfrumuseţare în adevărate pericole.

 

Femei, bărbaţi, tineri sau mai puţin tineri... Aproape toţi sînt preocupaţi de înfăţişarea lor. Este normal să îşi do­rească să arate bine, să îşi pună în valoa­re frumuseţea naturală sau să ascundă micile defecte. Unii însă o iau razna. Îşi vopsesc părul în zeci de nuanţe, îşi tapetează corpul cu tatuaje sau piercinguri, îşi pun lentile de contact în culori ciudate, îşi pun unghii false, îşi dau cu tot felul de farduri.

 

 

Păr albastru, verde, roz...

Albastru, verde, roz sînt cele mai trendy culori de păr pentru adolescenţi. Cu cît culoarea părului este mai bizară, cu atît tînărul/tînăra este mai sexy. Însă extravaganţa în ceea ce priveşte culoarea părului nu este specifică doar vîrstei adolescenţei. Adulţii vor şi ei să se încadreze în tendinţele modei. Astăzi se poartă şuviţele aproape albe, mîine – negru complet... Toate aceste modificări ale culorii părului presupun distrugerea treptată a firului de păr. Mai ales dacă schimbările de look se produc la intervale scurte de timp, şi nu într-un salon profesional. Printre riscurile pe care ni le asumăm, mai ales dacă alegem să ne vopsim singuri acasă, se numără iritaţiile scalpului, alergiile sau, pe termen lung, degradarea firului de păr.

 

 

Dintre toate tipurile de vopsea de păr existente pe piaţa cosmeticelor, cea mai periculoasă atît pentru păr, cît şi pentru scalp este vopseaua permanentă. “Vopseaua permanentă are în compoziţie perhidrol şi amoniac. Cu toate că perhidrolul din compoziţia vopselelor din comerţ nu mai este la fel de agresiv ca acum cîteva decenii, totuşi, folosit frecvent, în concentraţii ridicate, degradează firul de păr şi afectează scalpul. Ideală este concentraţia de 6%”, precizează dr Viviana Iordache, medic primar dermatolog în cadrul clinicii MikoMed. Pentru a evita neplăcerile, specialistul trebuie să fie cel care alege concentraţia potrivită tipului de păr al fiecărui client în parte. Astfel, persoanelor cu părul gras nu le dăunează o concentraţie mai mare de 6%, deoarece perhidrolul scade secreţia de sebum, iar părul devine mai uscat. Însă pentru cei cu părul uscat şi casant, o concentraţie mare de oxidant poate echivala cu acce­lerarea procesului de degradare a firelor de păr.

 

 

Încă se poartă blondul

Părul blond, deşi cel mai dorit, este şi cel mai sensibil. Deoarece, pentru obţinerea unui blond frumos, de multe ori este necesară decolorarea cu amoniac, iar această substanţă irită pielea capului şi deteriorează firul de păr. Este mai bine să folosim vopsele din care lipseşte amoniacul, pentru a evita riscurile suplimentare pe care le presupune această substanţă: mirosul înţepător şi senzaţia de arsură a pielii capului. Indiferent de preţul vopselei de păr şi indiferent dacă este semipermanentă sau permanentă, specialistul nostru vă recomandă să testaţi mai întîi produsul pe o porţiune mică de păr din zona cefei. Dacă pielea capului se înroşeşte şi ustură, nu mergeţi mai departe. Renunţaţi la respectiva vopsea de păr şi, pentru a evita alte experienţe neplăcute, mergeţi la coafor, unde un specialist vă va aplica exact vopseaua de păr potrivită.

 

 

Cu greu scapi de tatuaje

O altă modă după care se dau în vînt tinerii sînt tatuajele. Sînt la modă desene tribale, delfini, fluturi, flori etc. Problema este că unii habar nu au de riscurile la care se expun. Fie că sînt permanente sau temporare, tatuajele sînt proceduri care lezează pielea. Tatuajul se reali­zează cu un ac la capătul căruia curg infime picături de tuş şi care străpunge pielea cu mii de bătăi pe minut. Pe locul înţepat apar firişoare de sînge amestecate cu tuş. Durerea este suportabilă pentru băieţi, iar cele mai curajoase fete o compară cu durerea de la epilarea cu ceară. Dar cel mai mare risc pe care şi-l asumă cei care se tatuează este expunerea la unele boli severe: SIDA, hepatita C sau sifilis. Pentru a elimina pericolul îmbolnăvirilor cu sînge conta­minat, tatuajele trebuie făcute de persoane calificate, în cabinete autorizate, cu ace de unică folosinţă, cu instrumente şi pansamente sterile.

 

 

“Tatuajele ţin de modă şi, la fel ca orice modă, sînt trecătoare. Cine doreşte să se tatueze pentru că «se poartă» ar trebui să se gândească la riscuri, costuri şi la faptul că viaţa nu e o tinereţe veşnică. Iar vârstnicii cu tatuaje «sexy» sînt de-a dreptul caraghioşi. Într-adevăr, acum există tehnici moderne cu laser de îndepărtare a tatuajelor, dar aceasta nu este o operaţie simplă, nici ieftină şi nici lipsită de riscuri”, este de părere dr Mihaela Leventer. Sînt necesare tehnologii laser diferite pentru fiecare culoare. Aparatele care scot culoarea închisă nu pot şterge galbenul, albastrul deschis sau roşul. Oricum, în urma acestui tratament, persistă riscul cicatrizării vicioase a locului respectiv, iar rezultatele nu sînt întotdeauna satisfăcătoare. Dacă tatuajul este făcut în profunzime şi pe o suprafaţă întinsă, urmele persistă, căpătînd nuanţe de alb-sidefiu.

 

 

Machiaj semipermanent

Tot în categoria tatuajelor intră şi machiajul semipermanent, care poate dura de la cîteva luni pînă la doi ani. La această procedură apelează femeile care, la orice oră din zi şi din noapte, îşi doresc să aibă ochii, buzele sau sprîncenele conturate. Machiajul semipermanent se realizează tot cu ajutorul unui ac fin prin care se introduc în piele pigmenţi naturali. Astfel pot fi corectate unele imperfecţiuni ale feţei sau pot fi accentuate trăsăturile. Însă, pînă la îmbunătăţirea aspectului feţei, este nevoie de ceva suferinţă. Pentru că pielea din zona sprîncenelor, pleoapelor şi buzelor este deosebit de sensibilă şi se umflă, se înroşeşte, devine dureroasă. Mare atenţie trebuie avută şi în alegerea cabinetului sau a specialistului care face intervenţia. Şi în acest caz trebuie respectate cîteva reguli: norme stricte de igienă, acele, ca de altfel tot instrumentarul, să fie de unică folosinţă. 

 

 

Alergie la cosmetice

Machiajul semipermanent presupune aşadar o intervenţie dureroasă. Dar nici fardurile, pudra, rujul şi cremele folosite zi de zi nu sînt lipsite de riscuri dacă sînt folosite în exces. Un studiu recent ar putea să ne pună pe gînduri. Înainte de a ne aşeza în faţa oglinzii ar fi bine să ne amintim că o femeie “mănîncă” peste un kilogram de ruj în decursul vieţii. Deşi marile firme de cosmetice se orientează din ce în ce mai mult spre produse naturale, medicii rămîn la ideea că fardurile, şampoanele, parfumurile şi săpunurile conţin multe substanţe toxice, coloranţi, conservanţi, care provoacă iritaţii, alergii, tulburări hormonale şi chiar cancer.

 

 

Lentile colorate

Sînt evenimente speciale cînd ne dorim mai mult decît un simplu machiaj. Vrem să ne schimbăm culoarea ochilor. Soluţia: lentilele de contact cosmetice. Însă trebuie să ţinem seama că aceste lentile au şi dezavantaje. Este foarte important să consultăm un medic oftalmolog înainte de a cumpăra lentilele, chiar dacă ele nu sînt destinate corecţiei optice. Există mai multe tipuri de lentile cosmetice, iar oftalmologul ne poate ajuta să le alegem pe cele potrivite ca dimensiune şi ca durată de întrebuinţare. Totuşi, indiferent de opţiune, există riscul ca acuitatea vizuală să fie afectată de aceste lentile colorate. Dimensiunea pupilelor se modifică în permanenţă, în funcţie de luminozitate. În special noaptea, cînd lumina este mai slabă, pupila devine mai mare decît zona transparentă din centrul lentilei de contact, ceea ce afectează vederea periferică. Un alt dezavantaj: lentilele colorate pot da o senzaţie de disconfort din cauza pig­menţilor, care uneori afectează structurile oculare. Pentru persoanele sensibile există însă lentile care nu permit contactul direct al pigmenţilor cu ochii, tocmai pentru a preveni disconfortul ocular. Soluţiile de întreţinere a lentilelor pot de asemenea să declanşeze alergii şi senzaţie de disconfort.

 

Cînd lentilele nu sînt utilizate cores­punzător, ele pot afecta sănătatea ochilor. Lentilele colorate trebuie curăţate la fel de bine şi de des ca şi cele pentru corecţia optică, iar nerespectarea regulilor de igienă duce întotdeauna la apariţia infecţiilor oculare, cel mai adesea conjunctivitele.

 

 

 

PARFUMURI. Un studiu finanţat de Greenpeace a clasificat produsele cosmeti­ce, săpunurile şi parfumurile în funcţie de substanţele toxice conţinute. Cele mai periculoase sînt trei categorii de substanţe (cunoscute şi ca poluanţi ai mediului): ftalaţi, mosc artificial şi alchifenoli. Acestea se găsesc în majoritatea parfumurilor şi deodorantelor. Ele sînt implicate în apariţia infertilităţii şi a unor forme de cancer.

 

 

 

PIERCING. Tinerii aleg uneori o metodă extrem de dură pentru a-şi înfrumuseţa corpul: piercingul. Sînt găurite buricul, buzele, sprîncenele, limba sau chiar organele sexuale pentru a pune diverse bijuterii. Pe lîngă durere, piercingurile provoacă tinerilor şi alte neplăceri: infecţii, alergii, hepatită, HIV etc. Oricum, procesul de vindecare a leziunii respective poate dura chiar şi cîteva luni. Dacă se înroşeşte pielea, se formează puroi şi apare febra, tînărul nu trebuie să amîne prezentarea la medic.

 

 

 

ÎNGRIJIRI MEDICALE. Medicul dermatolog Mihaela Leventer, de la Clinica Dermastyle, consideră că tatuajul este asemănător unei arsuri artificiale, care are nevoie de îngrijiri medicale timp de o săptămînă pentru ca locul respectiv să se “vindece frumos”. În acest timp, persoana respectivă trebuie să evite contactul direct cu apa şi expunerea la soare. În plus se recomandă aplicarea de cîteva ori pe zi a unei creme regeneratoare pentru piele.

 

 

STRASURI DEN­TARE. După piercing şi tatuaj, strasurile şi-au făcut apariţia în mare forţă în industria frumuseţii. Părerile stomatologilor sînt împărţite în cazul bijuteriilor aplicate pe dinţi. Unii spun că strasul este doar lipit pe suprafaţa dintelui, şi asta nu afectează smalţul. Alţii atrag atenţia asupra riscului ca lipiciul respectiv să lase urme pe dinte, care nu pot fi înlăturate decît prin şlefuire cu freza. Şi mai este ceva: e posibil ca pietricica să se dezlipească şi să o înghiţi.

 

 

SOLAR. Pielea ciocolatie este la modă, însă bronzul realizat la solar este mai nociv decît cel natural, despre care ştim că produce cancer de piele, una dintre cele mai frecvente forme de cancer din lume. Solarele emit ultraviolete nefiltrate. Pe lîngă UVA, ele răspândesc UVB şi UVC, care sporesc semnificativ riscul de cancer de piele. Intensitatea acestor radiaţii este mai mare la solar decît pe plajă, pentru a se obţine o bronzare rapidă. Un alt dezavantaj al bronzului, îndeosebi al celui artificial, este îmbătrînirea pielii. Radiaţiile ultraviolete distrug ţesutul elastic şi favorizează astfel apariţia ridurilor.

×
Subiecte în articol: păr sînt pielea avertisment