"Sînt eu numărul 12?" Întrebarea reprezintă un semnal de alarmă, ce porneşte de la o statistică mondială care relevă că, în lume, o persoană din 12 suferă de hepatită virală, iar majoritatea nu ştie acest lucru. "Sînt eu numărul 12?" este şi avertismentul lansat cu ocazia Zilei Mondiale a Hepatitei de la 19 mai.
"Sînt eu numărul 12?" Întrebarea reprezintă un semnal de alarmă, ce porneşte de la o statistică mondială care relevă că, în lume, o persoană din 12 suferă de hepatită virală, iar majoritatea nu ştie acest lucru. "Sînt eu numărul 12?" este şi avertismentul lansat cu ocazia Zilei Mondiale a Hepatitei de la 19 mai.
Campanie
Ziua Mondială a Hepatitei – este marcată şi în România, printr-o campanie de informare susţinută de Bristol-Myers Squibb, Asociaţia Pacienţilor cu Boli Hepatice din România (Sano-Hep), Asociaţia Română pentru Studiul Ficatului (ARSF) şi Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. dr. Matei Balş". În cadrul acestei campanii a fost creat pentru publicul larg site-ul de informare despre hepatita B: www.hepatitab.com.roAceastă campanie îşi propune informarea şi educarea populaţiei asupra severităţii hepatitei B şi a impactului ei asupra stării generale de sănătate. Deoarece este foarte important ca populaţia să fie informată în ceea ce priveşte riscurile acestei infecţii, necesităţii diagnosticării şi tratării precoce.
Profesorul doctor Adrian Streinu Cercel avertizează că, "în fiecare lună, la Institutul «Matei Balş» din Bucureşti, diagnosticăm 50-60 de pacienţi cu hepatita B. Din păcate, cei mai mulţi dintre ei se află deja în stadiul de hepatită cronică". În România, aproape un milion de români (între 2% şi 7% din populaţie – conform estimărilor OMS) suferă de hepatita cronică B şi, ca urmare, sînt supuşi riscului să dezvolte complicaţii ce pot duce la deces.
VHB
Netratată, această formă de hepatită, cauzată de virusul hepatitic B (VHB), poate evolua în ciroză sau cancer hepatic şi, în final, decesul. VHB este de 100 de ori mai contagios decît HIV (virusul imunodeficienţei umane), care provoacă SIDA. Hepatita B este o problemă serioasă de sănătate publică la nivelul întregii lumi. Mai mult de 2 miliarde de oameni din lume sînt infectaţi cu VHB, ceea ce înseamnă o treime din populaţia globului. "Credem că în populaţia României ar exista 1 milion de persoane care au avut contact cu hepatita virală B şi care pot fi purtătorii acestui virus. Trebuie să mergem periodic la medic nu pentru că ne simţim bolnavi, ci pentru că un control periodic poate fi extrem de util! Este mai uşor să tratezi o boală în stadiul de început şi mai greu să tratezi stadiile avansate ale bolii", spune prof. dr Mircea Diculescu, directorul Centrului de Gastroenterologie şi Hepatologie Fundeni.Hepatita B este cu atît mai periculoasă, cu cît rar prezintă simptome specifice. Testarea periodică şi vizita la un medic specialist sînt foarte importante, mai ales că şi în România bolnavii pot beneficia de tratamente noi, revoluţionare, care ţin boala sub control şi cresc speranţa de viaţă.
Transmitere
VHB poate fi transmis de la persoană la persoană prin contact direct cu sîngele şi secreţiile umane contaminate. Principalele căi de transmitere sînt contactele sexuale neprotejate, injectarea intravenoasă a drogurilor prin utilizarea în comun a acelor nesterile, folosirea instrumentelor nesterile pentru tatuaje şi piercing, folosirea unor obiecte personale: periuţe de dinţi sau aparate de ras aparţinînd persoanelor infectate. Copiii născuţi de mame infectate prezintă un risc crescut de a contracta virusul.În lume, peste 350 de millioane de oameni suferă de forma cronică a bolii, iar un milion de oameni mor anual din cauza complicaţiilor bolii.
Hepatita B este considerată în statisticile mondiale a doua boală cu transmitere sexuală, ca incidenţă. Între 40% şi 50% dintre persoanele infectate rămîn purtătoare de VHB. Dintre acestea, circa 60% dezvoltă hepatită cronică, aproximativ 30% ajung la ciroză hepatică şi între 5% şi 10% dezvoltă cancer de ficat.
VACCINARE. Hepatita B poate fi prevenită prin vaccinare. La noi în ţară, vaccinarea obligatorie gratuită pentru copii a fost introdusă în 1996. Profesorul doctor Adrian Streinu Cercel atrage atenţia că restul populaţiei trebuie să se imunizeze pe cont propriu. Pentru asta, însă, trebuie să-şi facă testul pentru a şti dacă sînt purtători de VHB. Iar acest test se face tot pe cont propriu, pentru că sistemul nostru sanitar nu asigură screening complet gratuit.
Citește pe Antena3.ro