x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Slăbeşti mult? Du-te la medic!

Slăbeşti mult? Du-te la medic!

08 Mai 2007   •   00:00

Uneori te bucuri cănd scazi brusc in greutate, fără să ţii o dietă. O dai pe seama asteniei de primăvară sau pe stresul intens de la serviciu, insă rezultatele te incăntă.

Uneori te bucuri cănd scazi brusc in greutate, fără să ţii o dietă. O dai pe seama asteniei de primăvară sau pe stresul intens de la serviciu, insă rezultatele te incăntă.

De fapt, ar trebui să te ingrijorezi cănd pierzi mai mult de patru-cinci kilograme pe lună, ba mai mult, ar trebui să faci o vizită medicului de familie. O scădere nejustificată a greutăţii corporale este in nenumărate cazuri un prim semn de boală. Există multe şi grave afecţiuni care se manifestă astfel.

O dată cu slăbirea inexplicabilă apar de obicei şi alte simptome, generale sau specifice, insă pe acestea adeseori bolnavul le ignoră, le dă pe seama altor probleme sau le tratează empiric. Aici trebuie să intervină medicul de familie, care prin anamneză, discuţia cu pacientul, va incerca să afle dacă există şi alte simptome asociate slăbirii.

Cancere, tuberculoză

Pentru medicul de familie, primul semnal de alarmă il constituie bolile consumptive: neoplaziile şi tuberculoza. In primă fază, ele au manifestări clinice nespecifice, care nu sunt sugestive pentru o anumită afecţiune.

Anemia, oboseala, pierderea in greutate sunt cele mai comune simptome pe care adeseori bolnavul le tratează cu vitamine. "Dintre neoplazii, slăbire bruscă şi severă provoacă in special neoplasmul gastric, hepatic, de pancreas şi de colon", precizează medicul de familie Dana Mihaela Dinu. Neoplasmul gastric se manifestă prin pierdere ponderală masivă, dureri epigastrice sau lipsa poftei de măncare.

Insă aceste simptome sunt adeseori puse pe seama unei gastrite sau a unui ulcer, iar bolnavul este tentat să ia din proprie iniţiativă o medicaţie antiacidă. In primă fază, simptomatologia se ameliorează, ceea ce amănă prezentarea la medic şi diagnosticul corect.

Neoplasmul hepatic apare de obicei pe fondul unei hepatite de tip C sau ciroze hepatice, şi foarte rar este descoperit in stadiul incipient. Pierderea in greutate este şi in acest caz insoţită de simptome uşor de ignorat: oboseală intensă şi prelungită, slăbiciune fizică, modificări tegumentare (piele palidă, icterică).

Neoplasmul de pancreas poate fi o altă cauză de slăbire severă. El debutează brusc, are o evoluţie rapidă şi o dată cu pierderea in greutate apar dureri, inapetenţă, modificări de tegumente.

Simptome nespecifice

Tuberculoza este o altă cauză de slăbire severă, nejustificată. Din nou, simptomele sunt nespecifice: stare subfebrilă, tuse, oboseală, frecvent confundate cu o viroză.

Bolnavul ia un antiinflamator şi un antitusiv, fără să bănuiască infecţia cu bacilul. Abia după căteva săptămăni sau luni simptomele pot să devină specifice. Şi in caz de diabet se produce o pierdere severă in greutate, in decurs de căteva luni.

In primă fază, simptomele asociate pot fi trecute cu vederea: nevoia de a mănca dulce, astenia, setea. Hipertiroidismul este o altă afecţiune care provoacă slăbire bruscă.

Fenomene asociate sunt starea de nervozitate, palpitaţiile (tahicardie), transpiraţiile. "Preponderent in răndul copiilor, cauză de slăbire severă este infestaţia masivă cu paraziţi: oxiuri, giardia, ascarizi", semnalează dr. Dana Mihaela Dinu.

Nu trebuie ignorate nici oboseala cronică sau tulburările psihice de tipul depresiilor severe, căci şi ele pot fi cauză de slăbire severă.

Sfatul medicului

Pentru a găsi cauza slăbirii nejustificate, medicul de familie cere efectuarea unui set de analize. "Primul pas il constituie analizele uzuale de sănge: hemograma, VSH, fibrinogenul, sumarul de urină, examenul coproparazitologic. In funcţie de rezultatul acestor analize se vor efectua in continuare investigaţii suplimentare, de tipul ecografiei, radiografiei pulmonare sau altele, după caz", precizează dr. Dana Mihaela Dinu. In cazul tulburării psihice, medicul de familie trebuie să indrume pacientul către un specialist.

SLĂBIRE NORMALĂ. Singura perioadă a anului cănd pierdem in mod firesc in greutate este vara. In anotimpul cald consumăm mai multe lichide, apetitul este mai scăzut, iar dieta hiperproteică şi hiperlipidică din timpul iernii se schimbă cu o dietă cu puţine calorii. Insă nici in aceste condiţii nu se pierd 4-5 kilograme brusc, ci maximum două kilograme pe lună, constant.
ALZHEIMER. Cercetătorii de la Universitatea din Washington au demonstrat, printr-un studiu amplu, că pierderea inexplicabilă in greutate la vărstnici poate fi o manifestare timpurie a bolii Alzheimer. Slăbirea apare cu mulţi ani inaintea pierderilor de memorie specifice afecţiunii. Ea s-ar datora afectării regiunilor din creier, ce reglează aportul de hrană şi metabolismul.
×
Subiecte în articol: slăbire greutate medicul de familie