x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Spectacolul "Ecografia 3D"

Spectacolul "Ecografia 3D"

07 Feb 2006   •   00:00
INVESTIGATII MEDICALE
Examinarea ecografica, introdusa in practica medicala in anii ’50, s-a dovedit indispensabila, cu deosebire in obstetrica.
Ecografia este astazi un examen de rutina, nedureros, neagresiv, precis si accesibil, esential in urmarirea sarcinilor cu risc crescut. Vreme indelungata, medicii obstetricieni au folosit ecografia bidimensionala, care face sectiuni la nivelul tesutului si reda structura organelor. Fiind in timp real, ea arata, de asemenea, functionalitatea unui organ.

Fatul virtual


Evolutia tehnologica a adus dupa sine trecerea de la ecografia 2D la 3D. Succesiunea de imagini captate de sonda ecografica sunt recompuse si redate intr-o imagine virtuala, in relief, pe monitorul calculatorului. Astfel, se pot efectua masuratori de volum ale diferitelor structuri analizate (organe interne, cap, membre), informatiile obtinute fiind mult mai numeroase decat cele de la ecografia bidimensionala. Mai mult, ecografia 3D permite o prelucrare digitala a imaginii, fiind posibila inlaturarea structurilor nedorite din imagine si punerea in evidenta a celor care sunt de interes. "Ecografia 3D este foarte utila in aprecierea si diagnosticarea tumorilor. Ecografia obstetricala faciliteaza depistarea unor anomalii la nivelul fetei, a membrelor sau a coloanei vertebrale", explica conf. dr. Dimitrie Pelinescu-Onciul, coordonatorul Departamentului de medicina materno-fetala din cadrul Spitalului Filantropia.

Calendarul ecografiilor


Examenele ecografice de rutina sunt indicate la varste gestationale precise. Prima ecografie trebuie facuta cat mai devreme posibil. Cu cat ecografia este realizata mai devreme, cu atat sarcina se poate data cu mai multa precizie. In plus, prima ecografie are rolul de a diagnostica o sarcina multipla si de a stabili data probabila a nasterii. Toate acestea se pot afla cu o ecografie 2D.

A doua ecografie se face intre 11 si 13 saptamani si 6 zile si are rolul de a depista markerii anomaliilor cromozomiale, anomaliile cardiace si o serie de anomalii morfologice cu aparitie precoce. Ea se poate realiza atat cu ecografie 2D, cat si cu 3D.

A treia ecografie se face intre 18 si 23 saptamani, cand fatul este complet format. Pot fi diagnosticate toate anomaliile majore: anomaliile cranio-cerebrale (defectele de tub neural precum anencefalia, encefalocelul si hidrocefalia), anomaliile fetei (anoftalmia – lipsa ochiului, microftalmia – ochiul foarte mic, cataracta congenitala, "gura de lup", "buza de iepure"), anomaliile toracice (chisturi pulmonare), anomaliile cardiace (nedezvoltarea cavitatilor cardiace sau ale vaselor mari, comunicarile anormale de la nivelul cordului, anomaliile valvelor cardiace, ritmul cardiac sau fluxurile cardiace prin valve), anomaliile abdomenului (nedezvoltarea intestinala sau duodenala, formatiuni anormale precum chisturile ovariene, anomalii renale si vezicale) si anomaliile membrelor.

Prin aceasta ecografie se poate aprecia, de asemenea, cresterea fatului si sexul acestuia. Desi ecografia 2D poate evidentia toate aceste probleme, cea tridimensionala faciliteaza depistarea lor. In plus, ecografia 3D este mai spectaculoasa pentru parinti. Daca se constata anomalii care nu fac posibila supravietuirea fatului dupa nastere, medicii pot indica intreruperea de sarcina. Dupa nastere pot fi corectate anomaliile cardiace, ale fetei, unele anomalii intestinale si ale peretelui abdominal.

Malformatiile fetale pot sa apara insa tardiv, in ultimul trimestru de sarcina. Este cazul anomaliilor creierului, in special al hidrocefaliilor.

De accea, este necesara o ecografie si in cel de-al treilea trimestru de sarcina, in jurul varstei de 30-32 de saptamani. Pe langa aceste anomalii cu aparitie tardiva, se poate aprecia si dezvoltarea normala sau anormala a fatului.

CAUZE. Malformatiile fetale rezulta dintr-o tulburare a dezvoltarii embrionare care apare in primele 40 de zile de la fecundatie, adica in perioada in care se formeaza majoritatea organelor. Sunt trei cauze ale aparitiei malformatiilor: ereditare, cromozomiale si cele provocate de factori nocivi din mediu. Cele ereditare pot fi legate de una sau mai multe gene mostenite. In anomaliile cromozomiale, un factor important de risc este varsta mamei. Anomalia cromozomiala cea mai frecventa este trisomia 21. "Gravidele cu varste de peste 35 de ani ar trebui sa fie cuprinse in programele de screening al anomaliilor cromozomiale, asa cum se intampla in multe din tarile europene avansate", este de parere conf. dr. Dimitrie Pelinescu-Onciul. Factorii care pot determina anomaliile fetale sunt multiple, de la substantele toxice ingerate sau inhalate de mama in timpul sarcinii (alcool, produsi chimici, medicamente, carente vitaminice) pana la infectii in timpul sarcinii sau expuneri la radiatii. Infectiile sunt cu atat mai periculoase cu cat survin la inceputul sarcinii, in primele 10 saptamani de la ultima menstruatie, cand se formeaza embrionul.

4D. Cea mai recenta aparitie in domeniul ecografiei, existenta in Romania, este ecografia 4D. Folosind principiul cinematografiei, ecografia 4D este de fapt o succesiune de imagini tridimensionale pe care ochiul uman o sesizeaza ca fiind in miscare. Acest tip de ecografie este deosebita, deoarece depisteaza anomaliile cardiace.
×