x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Splina

24 Ian 2005   •   00:00

LECTIA DE ANATOMIE

OANA VATASELU

Plasata in partea stanga sus a abdomenului, splina este alcatuita din doua tipuri de tesut, denumite pulpa rosie si pulpa alba, invelite de o capsula fibroasa.

In interiorul splinei, la nivelul pulpei albe, se produc limfocite (un anumit tip de celule albe), care pot fabrica anticorpi cu rol de aparare a organismului impotriva infectiilor sau a altor elemente straine organismului. In splina se produc globule rosii in anumite stari patologice (cum ar fi anemiile), limfocite (celulele responsabile cu distrugerea materialelor straine si a celulelor imbatranite, defecte sau straine), se activeaza functiile specifice si se depoziteaza sangele pentru a fi curatat de celule imbatranite. De aceea, dupa ce unei persoane i s-a inlaturat splina, organismul acesteia este predispus la infectii. O alta consecinta a inlaturarii splinei poate fi, pentru un interval de timp, "ingrosarea sangelui" (sangele poarta celulele imbatranite catre alte organe unde pot fi distruse).

Medicul Cosmin Popa, chirurg la Spitalul Clinic Colentina, precizeaza ca pot exista anomalii: splina policiclica – o splina cu un contur neregulat; spline accesorii – spline care au in vecinatatea lor una sau mai multe insule de tesut splenic de mici dimensiuni. Nici una dintre aceste malformatii nu dauneaza in vreun fel "stapanului". Ele pot exista nestingherit, fara ca omul sa stie ca poseda o splina cu aceste particularitati. Splinele accesorii prezinta avantajul ca, dupa o eventuala interventie de inlaturare a splinei in conditii de urgenta, mugurelul ramas preia partial functiile splinei extirpate.

STIATI CA?
  • In leucemiile cronice, splina creste atat de mult, incat ocupa aproape intreaga cavitate abdominala. In acest caz exista riscul unei rupturi de splina spontane. Solutia o reprezinta inlaturarea acesteia.
  • Numai analizele pot descoperi o splina marita. In acest caz se procedeaza rapid la investigatii privind urmatoarele afectiuni: boli hematologice, boli hepatice, inclusiv hepatita virala, SIDA, tuberculoza, malaria.
  • Senzatia de apasare sau/si greutate in partea stanga a abdomenului, pierderea in greutate, scaderea capacitatii la efort, sangerarile repetate la diverse niveluri (gingii, nas), rezistenta scazuta la infectii pot duce cu gandul si la posibilitatea unei afectari a splinei.
  • ×
    Subiecte în articol: splina lectia de anatomie