Odată cu vârsta se schimbă întraga stare de sănătate, iar medicina acordă un întreg capitol generic denumit Geriatrie. În esenţă, cum fiecare etapă de viaţă îşi are caracteristicile sale, Medicina dentară nu poate face excepţie şi se ocupă de aspectele speciale ale pacienţilor săi. Dr. Anca Ţepuşe Nicoară a făcut pentru Ziar Medical câteva observaţii legate de acest segment de pacienţi şi problemele vârstei lor.
Stomatologia Geriatrică, acordarea de îngrijire dentară adulţilor vârstnici implică diagnosticarea, prevenirea şi tratarea problemelor asociate cu procesul normal de îmbătrânire şi cu bolile legate de vârstă. Noutăţile tehnologice din sistemul medical şi creşterea nivelului de trai, mai ales în ţările dezvoltate au avut o consecinţă vizibilă, aceea a speranţei de viaţă mult evoluate faţă de un trecut nu foarte îndepărtat. Partea mai puţin frumoasă a acestui aspect este că odată cu vârsta apar şi diferite probleme patologice şi dizabilităţi, motiv pentru care este nevoie de mai multă îngrijire dentară pentru a putea conserva dantura.
Complicaţiile dentare asociate procesului de îmbătrânire
Schimbările fiziologice asociate cu trecerea anilor pot afecta orice aspect al corpului uman. Sistemul cardiovascular nu se adaptează condiţiilor de stres impuse,arterele se pot subţia provocând creşterea presiunii sanguine. Ca rezultat, în cazul persoanelor vârstnice sistemul cardiovascular este mai predispus cardiopatiei ischemice (o restricţie în alimentarea cu sânge), aritmiilor şi insuficienţei cardiace. Se manifestă în acelaşi timp modificări scheletice, cum ar fi osteoporoza, care este caracterizată printr-o descreştere a masei osoase şi o crestere a sensibilităţii la fracturi.
Sunt sau nu posibile implanturile dentare la vârsta a treia? Ce soluții propun medicii stomatologi
Albirea dinților – cum se face și când este recomandată
Modelul ”one stop shop” în stomatologie, soluția pentru pacienți fericiți!