x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Suplimentele alimentare – între bine şi rău

0
Autor: Dr Dana Chehne-Tinică 02 Iun 2009 - 00:00
Suplimentele alimentare – între bine şi rău /iSTOCKPHOTO

Oamenii au căutat întotdeauna elixirul sănătăţii şi tinereţii veşnice. Multă vreme s-a considerat că acesta e reprezentat de vitamine, un fel de panaceu universal, investit doar cu puteri benefice, în care consumul în exces nu ridică nici un fel de probleme.



În consecinţă, s-au recomandat doze din ce în ce mai mari pentru orice: prevenirea cancerului şi a îmbătrânirii, profilaxia infecţiilor, pentru creştere şi dezvoltare, adjuvant în tratamentul unor boli cronice (lucru destul de rar confirmat clinic) etc .

PRO ŞI CONTRA
O persoană sănătoasă, care are o alimentaţie echilibrată şi un regim de viaţă normal, nu are de ce să ia suplimente. Acestea sunt recomandate în alte circumstanţe: afecţiuni digestive cu scăderea absorbţiei sau reducerea fiziologică a acesteia pe măsura înaintării în vârstă, persoanelor care sunt obligate la un regim alimentar restrictiv, în cazul unor afecţiuni în care creşterea aportului unei anumite vitamine (şi nu a tuturor celorlalte) poate fi favorabilă.

Pe de altă parte, existenţa unei afecţiuni organice care împiedică eliminarea sau metabolizarea vitaminelor va permite acumularea lor, cu efectele aferente. S-a constatat că aproximativ 30% din populaţie ia, sub o anumită formă, suplimente, dar sub 5% se adresează medicului pentru recomandări.

Acesta va investiga starea generală de sănătate a pacientului, va urmări existenţa unui deficit sau a unei maladii în care se impune creşterea necesarului de vitamine, va studia regimul alimentar şi medicaţia bolnavului şi va recomanda, dacă e necesar, în anumite doze, o perioadă limitată, un anumit tip sau o asociere de vitamine.

Alteori, prescrierea acestora este parte componentă a îngrijirilor medicale, cum este administrarea obligatorie a vitaminei D la copii sau a acidului folic la gravide. Care sunt potenţialele mecanisme nocive? În primul rând, dozele mari (şi sunt produse farmaceutice care conţin într-o singură tabletă de câteva ori doza zilnică admisă, la care se adaugă cantităţi suplimentare din diferite produse alimentare îmbogăţite artificial, pentru a le fortifica, fără alinierea la anumite norme medicale), administrate pe o lungă perioadă sunt toxice, generând diferite complicaţii specifice.

În unele cazuri, aceste doze mari creează în organism o aşa-zisă stare de "dependenţă", astfel că el nu mai poate funcţiona normal la reducerea bruscă a nivelului vitaminei la valorile normale, declanşându-se o adevărată furtună în corp. Pe de altă parte, chiar după oprirea dozelor, efectele toxice nu dispar imediat, fiind uneori necesar pentru asta mai multe luni.




Vitaminele pot interfera cu unele medicamente administrate, scăzând sau potenţând efectul acestora, lucru foarte periculos. Apoi, substanţele inactive, aditivii adăugaţi în tabletele vitaminice, pot declanşa şi ele diverse reacţii adverse, de la alergii la tulburări digestive.

În esenţă, vitaminele se împart în hidrosolubile (care se dizolvă în apă), cum sunt vitaminele din complexul B şi vitamina C, şi liposolubile (care se dizolvă în grăsimi), care cuprind vitaminele A, D, E, K. Prima categorie se elimină rapid din organism şi teoretic nu ar trebui să dea intoxicaţii, lucru care a fost însă infirmat prin depistarea, în ultimii ani, a unor cazuri grave.

Vitaminele liposolubile se pot acumula cu uşurinţă în organism, de aceea şi efectele dozării lor greşite sunt mai bine cunoscute.

HIPERVITAMINOZA A
Cel mai documentat este sindromul hipervitaminozei A. Vitamina A se găseşte în ficat, lapte, unt, gălbenuş, ulei de peşte, unele vegetale şi are rol în creştere, vedere, reproducere, întreţinerea pielii şi mucoaselor. Necesarul său zilnic este de 2300 UI la femei şi 3000 UI la bărbaţi, mai crescute în sarcină (2500-2600 UI) sau alăptare (4000 UI).

Administrată în cantităţi mari în sarcină, are efect teratogen (care produce malformaţii) dovedit asupra fătului. Intoxicaţia cu vitamina A se manifestă prin: cefalee, greţuri, vărsături, dureri abdominale, hepatomegalie, prurit, dureri osoase, crăpături ale buzelor, afectarea pielii, căderea părului şi tulburări de vedere. Betacarotenul, care este precursorul vitaminei A şi care se găseşte, de asemenea, în anumite suplimente, poate creşte riscul de cancer pulmonar şi al unor afecţiuni cardiovasculare.


SUPRADOZAREA!
Vitamina K se găseşte în unele vegetale, lapte, soia şi poate fi sintetizată şi în organism de flora bacteriană intestinală. Are rol în prevenirea hemoragiilor. Doza zilnică este 2,5-10 mg. Supradozarea produce anemie, albuminurie, deprimare respiratorie. Ea poate bloca efectul medicamentelor anticoagulante. Vitamina C se găseşte în fructe şi în legume proaspete. Doza zilnică este de 60 mg pe zi, ceva mai mare în sarcină, alăptare şi în cazul fumătorilor.
Dozele mari produc gastrită, greaţă, diaree, crampe abdominale, favorizează producerea calculilor renali.

Necesarul de niacină (vitamina B3) este de 20 mg pe zi. Ea este recomandată medical în unele cazuri de hiperlipemie şi hipercolesterolemie. Dozele mari de niacină produc congestia feţei, prurit, ameţeală, cefalee, tahicardie, respiraţie şuierătoare, diaree, vărsături, afectare hepatică.




Vitamina B6 (piridoxină) a devenit un fel de vedetă în lumea vitaminelor, deoarece este luată în doze mari de cei care practică body-building, de femeile cu sindrom premenstrual, de copiii cu autism, ADHD, schizofrenie. Doza zilnică recomandată este de 1,3 mg pe zi, depăşirea ei produce efecte neurotoxice (durere, scăderea reflexelor), tulburări de echilibru, somnolenţă, cefalee, greţuri, vărsături, dermatită, reacţii alergice.

Nu putem nega efectul esenţial pe care vitaminele îl au în buna funcţionare a organismului nostru. Totuşi, supradozarea lor nu va face să dispară automat toate problemele medicale cu care ne confruntăm, ci va adăuga eventual unele suplimentare. De aceea, folosiţi aceste adjuvante numai la recomandarea medicului şi în condiţiile indicate de acesta.

EFECTE TOXICE
În dietele severe de slăbire sau în cazul unei alimentaţii dezorganizate, administrarea de vitamine dă o iluzie a sănătăţii. Descoperirile ştiinţifice au confirmat însă concluziile bunului-simţ: nici o exagerare nu este sănătoasă sau inofensivă. Doze mari de vitamine luate sistematic, pot avea efecte, toxice grave, expunând la multiple complicaţii.

D ŞI E
Vitamina D se găseşte în lapte, ou, ficat şi, spre deosebire de vitamina A, poate fi sintetizată în organism la nivelul pielii sub acţiunea razelor ultraviolete. Are rol în reglarea metabolismului fosfocalcic. Dozele zilnice admise sunt 200 UI pe zi până la 50 de ani şi 400 UI, după această vârstă. Efectele supradozării sunt: cefalee, anorexie, vărsături, dureri abdominale, constipaţie, slăbiciune musculară, dureri osoase, afectare renală, calcificări în diferite organe şi ţesuturi.
Uneori, apar şi tulburări de ritm cardiac sau creşteri ale tensiunii arteriale.

Vitamina E se găseşte în ou, cereale, carne, nuci, legume, fructe, uleiuri vegetale. Ea este implicată în numeroase procese metabolice, îndeplinind funcţii esenţiale în organism. Dozele zilnice sunt de 22 UI pe zi, ceva mai mari în cazul femeilor care alăptează. Supradozarea determină greţuri, vărsături, crampe abdominale, diaree, cefalee, oboseală, creşterea riscului de hemoragie (este suspectată de implicare în producerea unor accidente vasculare hemoragice). Foarte important, vitamina E are un pronunţat efect anticoagulant, de aceea nu trebuie asociată cu medicamente de acest tip.
Citeşte mai multe despre:   mari,   vitamina,   medicul de familie

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Cursa vaccinurilor anti-COVID-19: Disponibil pentru America Latină în primul trimestru din 2021

Cursa vaccinurilor anti-COVID-19: Disponibil pentru America Latină în primul trimestru din 2021
Vaccinul anti-COVID-19, dezvoltat de laboratorul anglo-suedez AstraZeneca și Universitatea Oxford, urmează să fie produs în Argentina şi Mexic. Acesta are ca destinaţie ţările din America Latină,...

Recomandări periculoase despre tratarea COVID-19. Mii de oameni au murit

Recomandări periculoase despre tratarea COVID-19. Mii de oameni au murit
Recomandările periculoase despre tratamentul pentru COVID-19 au determinat acordarea de asistență medicală de urgență și decesul a mii de persoane, arată un studiu din American Journal of Tropical...

UPDATE Rusia a creat primul vaccin anti-COVID-19. Când va fi disponibil pentru populație

UPDATE Rusia a creat primul vaccin anti-COVID-19. Când va fi disponibil pentru populație
Rusia a devenit prima țară din lume care a autorizat un vaccin pentru infecția cu COVID-19. Acesta va fi disponibil pentru populație la 1 ianuarie 2021, potrivit Registrului Naţional al Medicamentului de pe...

Organismul se descurcă doar cu un rinichi

Organismul se descurcă doar cu un rinichi
Dumnezeirea a avut grijă, când a conceput proiectul organismului omenesc, să dimensioneze cu largheţe unele organe şi le-a înzestrat cu rezerve semnificative de capacitate.   Sistemul renal este un...

Sufocarea - cauze frecvente și soluții de prim ajutor

Sufocarea - cauze frecvente și soluții de prim ajutor
Sufocarea este produsă de blocarea circulaţiei aerului prin laringe sau trahee. Este oprită astfel circulaţia aerului spre plămâni. În acest fel este blocată irigarea cu sânge bogat în oxigen a creierului şi...

Mușcături de animale și reptile - cum le tratezi?

Mușcături de animale și reptile - cum le tratezi?
Muşcăturile provocate de animale, sunt periculoase atât prin leziunile tisulare pe care le antrenează, cât şi prin riscul unor infecţii grave, dintre care cele mai cunoscute sunt rabia (turbarea) sau...

Leşinul - cauze și soluții de prim-ajutor

Leşinul - cauze și soluții de prim-ajutor
Leşinul reprezintă starea de pierdere a cunoştinţei pentru scurt timp din cauza unei slabe oxigenări a creierului. Starea de leşin poate apărea şi în cazul unor unor boli sau numai din cauza oboselii. Uneori...

Analgezicele precum paracetamolul nu ar trebui prescrise pentru tratarea unei categorii anume de boli. Detalii

Analgezicele precum paracetamolul nu ar trebui prescrise pentru tratarea unei categorii anume de boli. Detalii
Experţii din Marea Britanie avertizează că analgezicele, precum paracetamol, ibuprofen şi opioide, nu ar trebui prescrise pentru tratarea unei categorii anume de afecțiuni, pentru că astfel de medicamente pot face...

Poți să slăbești fără înfometare, ba chiar mâncând mai mult. Iată cum

Poți să slăbești fără înfometare, ba chiar mâncând mai mult. Iată cum
Multă lume are senzația că trebuie să mori de foame ca să fii slab(ă). Greșit. Adică este și asta o variantă dar una extrem de proastă. Faptul că obezitatea a ajuns una dintre cele mai mari probleme a lumii...

Torticolis – leacuri naturale ca să alungi durerea

Torticolis – leacuri naturale ca să alungi durerea
Sub numele de „torticolis” se înțeleg acele dureri de gât care pot fi însoțite de dureri de spate și care duc, de obicei, la o „blocare” a gâtului. În caz de torticolis, fiecare mișcare poate provoca...

Ești mahmur? Această băutură simplă îți limpezește mintea și „te repară” după o beție

Ești mahmur? Această băutură simplă îți limpezește mintea și „te repară” după o beție
Un cercetător rus în științe biologice, Mihail Luşcik, a vorbit despre proprietățile unice ale unei băuturi foarte populare în ţările arabe. Medicul susţine că această băutură potolește...

De ce este atât de important să bei un pahar de apă pe stomacul gol

De ce este atât de important să bei un pahar de apă pe stomacul gol
Apa înseamnă viaţă şi sănătate, iar un pahar de apă consumat pe stomacul gol este extrem de important pentru metabolismul nostru, pentru sănătatea pielii și a părului, la această concluzie a ajuns un grup de...

Sarea, apa și nămolul de la Marea Moartă - ce beneficii au pentru sănătate

Sarea, apa și nămolul de la Marea Moartă - ce beneficii au pentru sănătate
Pentru cine vrea să vadă Marea Moartă nu doar ca o simplă destinație turistică, demnă a fi bifată în agenda călătoriilor unei vieți, ci și ca un loc al redobândirii sănătății pierdute, recomand,...

Un iaurt pe zi reduce riscul de cancer la sân

Un iaurt pe zi reduce riscul de cancer la sân
Potrivit oamenilor de știință britanici, unele tipuri de cancer de sân pot fi rezultatul inflamației cauzate de bacteriile dăunătoare. În acest caz, remediul preventiv împotriva celui din urmă ar fi pur și...

Mustățile te protejează de cancer. Află detalii

Mustățile te protejează de cancer. Află detalii
A-ți expune barba sau mustața ingenios coafate și suficient de lungi ca să atragă atenția reprezintă, de vreo 20 de ani, mai mult decât o probă personală de hair styling. Cei mai zeloși purtători de barbă...
Serviciul de email marketing furnizat de