Este una dintre cele mai grave boli din istoria omenirii. De când a fost depistată şi până în prezent, în întreaga lume a provocat moartea a peste 20 de milioane de oameni. Este vorba despre SIDA, o boală provocată de HIV (virusul imunodeficienţei umane), care atacă exact celulele menite să protejeze corpul împotriva infecţiilor.
Terapie care blochează HIV
Gina Matei
Este una dintre cele mai grave boli din istoria omenirii. De când a fost depistată şi până în prezent, în întreaga lume a provocat moartea a peste 20 de milioane de oameni. Este vorba despre SIDA, o boală provocată de HIV (virusul imunodeficienţei umane), care atacă exact celulele menite să protejeze corpul împotriva infecţiilor.
Infecţie letală
Identificat în anii ’80, HIV a devenit ulterior o sursă semnificativă de mortalitate şi morbiditate. Începutul anilor ‘90 a însemnat pentru această boală transformarea dintr-o infecţie letală într-o boală cronică, datorită progreselor realizate în înţelegerea mecanismelor şi în tratamentul acestei boli, dar şi datorită dezvoltării terapiei antiretrovirale înalt active. Cu toate acestea, specialiştii se confruntă cu numeroase provocări reprezentate de toxicitatea pe termen lung asociată cu tratamentele disponibile şi rezistenţa la medicamente.Informaţiile publicate de OMS şi UNAIDS au reliefat că, la sfârşitul anului 2007, existau peste 33,2 milioane persoane cu HIV, femeile infectate reprezentând mai mult de 50% din total.
Mortalitatea provocată de SIDA cunoaşte o creştere alarmantă în cele mai multe regiuni din lume, cu precădere în Europa de Est, Asia Centrală, Oceania, Asia de Est şi America Latină.
SIDA are un impact ce nu trebuie neglijat asupra productivităţii muncii şi economiei naţionale având în vedere că boala afectează în principal persoane tinere, în primii ani de muncă.
Antiretrovirale
Mortalitatea prin SIDA a scăzut cu aproximativ 80% cu ajutorul terapiei antiretrovirale. Acesta este beneficiul major şi de necontestat al terapiei. Însă toxicitatea tratamentului a făcut ca numai 25% din pacienţi să urmeze tratamentul iniţial după 4 ani. Aderenţa scăzută poate conduce la unele tulburări, la rezistenţă virală şi la scăderea speranţei de viaţă. Celsentri sau şanse noi pentru persoanele infectate Recent, Compania farmaceutică Pfizer a lansat celsentri, opţiunea terapeutică inovatoare pentru pacienţii infectaţi cu virsul HIV, care se află sub tratament antiretroviral şi care dezvoltă rezistenţă la tratamentele curente. În combinaţie cu alte medicamente antiretrovirale, acest medicament este indicat pentru tratamentul pacienţilor adulţi infectaţi, aflaţi sub tratament antiretroviral. Studiile au demonstrat că între 50% şi 78% dintre pacienţii cu HIV pozitiv prezintă această caracteristică. Medicamentul reuşeşte să împiedice pătrunderea virusului în leucocite prin blocarea căii de acces.COSTURI. SIDA este asociată unor costuri umane şi finaciare considerabile. În SUA, aceste costuri au fost raportate la 29,7 miliarde de dolari în 2002, dintre care 80% au reprezentat costuri indirecte, iar 20% costuri directe. În 2001, pentru îngrijirea pacientului infectat costul era estimat la 18.600 euro. Între anii 1994 şi 2000, costurile anuale de îngrijire a unui pacient cu HIV/SIDA în Europa au variat între 3.700 şi 15.400 euro. În România, costul mediu lunar al tratamentului este între 500 şi 1.500 euro pe lună.
Citește pe Antena3.ro