x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Tratamentul corect pune boala pe fuga

Tratamentul corect pune boala pe fuga

05 Mai 2006   •   00:00

Respectarea tratamentului si a recomandarilor medicului reprezinta cheia succesului in ceea ce priveste controlul si vindecarea unei boli. "Iei medicamentul cinci zile, o data la sase ore" sau "Cate o pastila de trei ori pe zi, inainte de masa"... De urmarea acestor indicatii depinde evolutia ulterioara a starii de sanatate a pacientului. "In acest context, trebuie sa tinem cont de doua aspecte: bolile acute si cele cronice. Regulile sunt oarecum diferite daca vorbim despre respectarea tratamentului in aceste boli. Afectiunile acute necesita un tratament prompt, energic, pentru o perioada scurta de timp – intre trei si sapte zile. Pe de alta parte, bolile cronice presupun un tratament prelungit pe luni sau chiar ani", arata conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila".

Afectiuni acute

O boala acuta poate sa puna in pericol viata bolnavului. O infectie bacteriana, o sinuzita, o amigdalita poate evolua pana la pneumonie, meningita sau chiar septicemie, daca nu este tratata corespunzator. "In asemenea cazuri, conteaza foarte mult ce antibiotic recomanda medicul de familie, ce doza si ce cale de administrare. Intr-o boala de gravitate usoara sau medie, antibioticele se dau pe care orala. Daca boala este intr-o forma grava, atunci tratamentul se face pe cale injectabila", continua conf. dr. Dumitru Matei. Conteaza, de asemenea, ritmul si durata de administrare a unui medicament. Un medicament este recomandat din sase in sase ore. Exista insa riscul ca bolnavul sa nu tina cont de acest lucru si sa il ia la opt ore sau chiar sa uite sa il ia. In ceea ce priveste durata, medicul a prescris un tratament pentru zece zile, pacientul se simte bine insa dupa patru zile si renunta la tratament. "Apare riscul de selectare a microbilor rezistenti, boala nu se vindeca complet si exista pericolul de a o transmite mai usor. In ultimii ani s-a incercat crearea unor antibiotice care sa se poata administra o data pe zi, pentru o perioada mai scurta de timp (intre trei si cinci zile). Aceste antibiotice ar preveni riscul de aparitie a complicatiilor daca pacientul uita sa le ia, iar administrarea lor ar fi mult mai comoda", precizeaza specialistul nostru.

Afectiuni cronice

Roger Asbury/DREAMSTIME
Pentru o boala cronica, esenta este ca medicamentul sa se administreze cat mai rar, daca tinem cont ca un asemenea tratament se prelungeste pe parcursul multor ani. In diabetul zaharat, in afectiunile cardiovasculare, in astmul bronsic, respectarea indicatiilor medicului si a tratamentului prescris este esentiala. Bolnavii cronici – cardiaci, astmatici, diabetici – sunt afectati de variatiile mari si bruste de temperatura, de umiditate, care le accentueaza simptomele. Respectarea cu strictete a medicatiei este cu atat mai importanta in aceste perioade. Cardiacii se plang de o stare de oboseala continua, cresterea presiunii atmosferice poate avea efecte neplacute asupra hipertensivilor, asupra celor care au suferit un infarct miocardic, asupra celor cu ateroscleroza. Pot aparea cresteri ale ritmului cardiac, ale tensiunii arteriale. "Daca tulburarile persista, bolnavul trebuie sa se adreseze medicului, care va restructura tratamentul. Nu trebuie sa renunte la tratament fara a-i comunica acest lucru medicului curant", ne sfatuieste conf. dr. Dumitru Matei.

AUTOMEDICATIE. Administrarea medicamentelor fara prescriptie medicala poate fi periculoasa, cele mai multe dintre medicamente avand efecte secundare. Folosirea unor medicamente pe termen lung poate provoca uneori probleme mai grave decat cele tratate.
RETETE. Luate la intamplare, medicamentele isi pot anula efectele sau si le pot accentua. Medicamentele sunt prescrise de medici numai in limita specialitatii pe care o au. Exceptie de la aceasta regula fac medicii de familie, care pot recomanda tratamente atat in limita competentei proprii, cat si pe baza scrisorilor medicale.

EFICIENTA. Medicamentele de ultima generatie pentru controlul afectiunilor cronice sunt mult mai eficiente decat cele clasice. "Este vorba despre asa-numitele produse «slow releasing» – medicamente care se elibereaza lent la nivelul intestinului, astfel incat se mentine o concentratie suficienta de substanta activa in sange pentru mai mult timp", arata conf. dr. Dumitru Matei.

STIRI
DIURETICE. Medicamentele diuretice folosite de persoanele de varsta a treia pentru scaderea tensiunii arteriale scad riscul de infarct. Diureticele nu numai ca ajuta la eliminarea retentiilor de apa, dar reduc si riscul de deces prin patologie cardiovasculara cu 15%, anunta un studiu al National Heart, Lung and Blood Institute (SUA).

GRAVIDE. Hipertensiunea arteriala in timpul sarcinii poate fi cauza afectiunilor cardiovasculare in viitor. Pana nu demult se considera ca hipertensiunea dispare imediat dupa nasterea copilului. Un studiu coordonat de dr. Michiel L. Bots (Centrul Medical al Universitatii Utrecht) pune la indoiala aceasta afirmatie. Astfel, femeile care au probleme cu tensiunea in timpul sarcinii au, de asemenea, probleme cu greutatea, iar in viitor prezinta un risc crescut de afectiuni cardiovasculare. De aceea, medicii recomanda supravegherea tensiunii arteriale si a nivelului colesterolului in sange inca inainte de sarcina.

ZINCUL. Suplimentele cu zinc pot preveni ateroscleroza pe fondul hipercolesterolemiei. Dr. Andrew Jenner, de la Universitatea din Singapore, a studiat efectul dietei bogate in colesterol in care a fost suplimentat aportul de zinc. S-a dovedit ca includerea zincului in dieta contribuie la scaderea concentratiei de grasimi in sange si a placilor de aterom. Potrivit articolului publicat in revista Free Radical Biology and Medicine, zincul este un antioxidant puternic, de aceea poate fi folosit in profilaxia afectiunilor cardiovasculare. Totusi, studiile vor continua pentru a se dovedi eficienta acestui element.

×
Subiecte în articol: boala medicul de familie