Respectarea tratamentului si a recomandarilor medicului reprezinta cheia succesului in ceea ce priveste controlul si vindecarea unei boli. "Iei medicamentul cinci zile, o data la sase ore" sau "Cate o pastila de trei ori pe zi, inainte de masa"... De urmarea acestor indicatii depinde evolutia ulterioara a starii de sanatate a pacientului. "In acest context, trebuie sa tinem cont de doua aspecte: bolile acute si cele cronice. Regulile sunt oarecum diferite daca vorbim despre respectarea tratamentului in aceste boli. Afectiunile acute necesita un tratament prompt, energic, pentru o perioada scurta de timp intre trei si sapte zile. Pe de alta parte, bolile cronice presupun un tratament prelungit pe luni sau chiar ani", arata conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila".
Afectiuni acute
O boala acuta poate sa puna in pericol viata bolnavului. O infectie bacteriana, o sinuzita, o amigdalita poate evolua pana la pneumonie, meningita sau chiar septicemie, daca nu este tratata corespunzator. "In asemenea cazuri, conteaza foarte mult ce antibiotic recomanda medicul de familie, ce doza si ce cale de administrare. Intr-o boala de gravitate usoara sau medie, antibioticele se dau pe care orala. Daca boala este intr-o forma grava, atunci tratamentul se face pe cale injectabila", continua conf. dr. Dumitru Matei. Conteaza, de asemenea, ritmul si durata de administrare a unui medicament. Un medicament este recomandat din sase in sase ore. Exista insa riscul ca bolnavul sa nu tina cont de acest lucru si sa il ia la opt ore sau chiar sa uite sa il ia. In ceea ce priveste durata, medicul a prescris un tratament pentru zece zile, pacientul se simte bine insa dupa patru zile si renunta la tratament. "Apare riscul de selectare a microbilor rezistenti, boala nu se vindeca complet si exista pericolul de a o transmite mai usor. In ultimii ani s-a incercat crearea unor antibiotice care sa se poata administra o data pe zi, pentru o perioada mai scurta de timp (intre trei si cinci zile). Aceste antibiotice ar preveni riscul de aparitie a complicatiilor daca pacientul uita sa le ia, iar administrarea lor ar fi mult mai comoda", precizeaza specialistul nostru.Afectiuni cronice
Roger Asbury/DREAMSTIME |
|
|
|
EFICIENTA. Medicamentele de ultima generatie pentru controlul afectiunilor cronice sunt mult mai eficiente decat cele clasice. "Este vorba despre asa-numitele produse «slow releasing» medicamente care se elibereaza lent la nivelul intestinului, astfel incat se mentine o concentratie suficienta de substanta activa in sange pentru mai mult timp", arata conf. dr. Dumitru Matei.
|
STIRI
|
DIURETICE. Medicamentele diuretice folosite de persoanele de varsta a treia pentru scaderea tensiunii arteriale scad riscul de infarct. Diureticele nu numai ca ajuta la eliminarea retentiilor de apa, dar reduc si riscul de deces prin patologie cardiovasculara cu 15%, anunta un studiu al National Heart, Lung and Blood Institute (SUA).
Citește pe Antena3.ro |