x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Un pas inaintea cancerului

Un pas inaintea cancerului

15 Apr 2006   •   00:00

Un test al sangelui este capabil sa depisteze cancerul pulmonar intr-un stadiu precoce. Acest test ar putea salva milioane de vieti, daca rezultatele preliminare sunt confirmate.

Un test al sangelui este capabil sa depisteze cancerul pulmonar intr-un stadiu precoce. Acest test ar putea salva milioane de vieti, daca rezultatele preliminare prezentate recent in cadrul Congresului anual al Societatii Europene de Medicina Oncologica sunt confirmate.

Congresul a reunit aproximativ 10.500 de medici, cercetatori, reprezentanti ai companiilor farmaceutice si organizatiilor nonguvernamentale. La persoanele fumatoare, modificarile genetice sunt frecvente. Fumatorii suferinzi de cancer pulmonar, ca de alfel si cei care sufera de alte boli pulmonare, prezinta frecvent acelasi tip de degenerare celulara. Dar la un moment dat, pacientii afectati de cancer pulmonar prezinta modificari diferite. Testul distinge intre cancerul pulmonar si alte boli ale plamanului, in special emfizemul.

SANSA

"Scopul acestui test sangvin este de a depista pacientii intr-un moment-cheie, inainte ca boala sa se extinda", precizeaza doctorul Paris Kosmidis, director la compartimentul oncologie al Spitalului Hygeia din Atena.

Noul test detecteaza proteinele secretate in sange de celulele canceroase. In sange, celulele canceroase produc diferite tipuri si cantitati de proteine, corespunzatoare unui profil proteic unic. Pentru cercetatori, aceste proteine caracteristice cancerului pulmonar ar putea fi recunoscute inaintea aparitiei simptomelor si inainte ca neoplasmul sa fie vizibil la radiografii, oferind astfel pacientilor posibilitatea de a urma un tratament corect, care sa le mareasca sansele de supravietuire.

Doctorul Kosmidis si colegii lui au analizat esantioanele prelevate de la 170 de pacienti, dintre care 147 sufereau de cancer al plamanului si 23 de alte boli pulmonare cronice. Testul a identificat cancerul plamanului in mod corect in aproape 90% dintre esantioane. Totusi, William Jacot considera ca sunt rezultate preliminarii, inca insuficiente pentru ca testul sa fie folosit ca o metoda de supraveghere.

IMBUNATATIRI

Dar tot el spune ca acest test este superior markerilor de tumora traditionali. Aceasta inseamna, in opinia lui Jacot, ca testul mai are nevoie de imbunatatiri, iar rezultatele sa fie evidentiate in urma unor studii mai vaste, care sa includa printre subiecti si persoane sanatoase. Desi expertii antrenati in descoperirea acestui test considera ca el va face parte din metodele curente de depistare abia in urmatorii zece ani, totusi el reprezinta o speranta pentru omenire.

SPERANTE. Aproximativ 75% dintre pacientii cu cancer pulmonar sunt diagnosticati in faze avansate si prognosticul este in general dramatic: maximum 16% dintre bolnavi supravietuiesc mai putin de cinci ani de la diagnostic. La ora actuala, in lume, cancerul pulmonar este cel mai frecvent: in medie, anual, sunt diagnosticate aproximativ doua milioane de persoane. Daca rezultatele vor fi confirmate, testul va avea un impact incredibil, sustine doctorul Hans-Joachim Schmoll, directorul Serviciului de hematologie si oncologie al Universitatii Martin Luther din Wittenberg, Germania. Este in curs de elaborare un test similar conceput pentru detectarea in stadii precoce a cancerului ovarian. Si cercetatorii au in plan adaptarea acestui test si altor tipuri de cancere.
×
Subiecte în articol: test pulmonar analiza