Placi cornoase, intens keratinizate,
unghiile sunt situate la extremitatea degetelor de la maini si de la picioare, avand rolul de a proteja ultimele falange, la nivelul carora se afla numeroase terminatii nervoase, precum si de a ajuta la manipularea obiectelor mici. Nu in ultimul rand, unghiile au un rol estetic.
Structura
Portiunea vizibila a lamei unghiale se numeste corp unghial si cuprinde atat partea lipita de extremitatea degetului, cat si marginea libera. Cea de-a doua componenta a unei unghii este radacina, denumita si matrice. La randul ei, matricea este formata dintr-o parte ascunsa de o cuticula (numita si repliul unghiei) si o parte vizibila, de culoare albicioasa (lunula). Matricea este zona regeneratoare a lamei unghiale, care produce cea mai mare parte a keratinei din care este formata o unghie. "Patul unghial, o portiune care face parte tot din matrice, este situat sub lama unghiala. Spre deosebire de matricea propriu-zisa, patul unghial produce cantitati mici de keratina", precizeaza dr. Carmen Madeleine Curea, medic primar dermatolog in cadrul Spitalului Clinic Colentina. In aceasta structura se gasesc vase de sange, terminatii nervoase si melanocite (celule care produc melanina, un pigment care protejeaza organismul de radiatii ultraviolete).
Ritmul de crestere a unghiilor este variabil de la o persoana la alta. In medie, o unghie creste cu 0,5-1,2 mm/saptamana, mai lent in cazul unghiilor de la picioare. Cresterea unghiala incetineste de cele mai multe ori din cauza carentelor nutritionale, din cauza proastei circulatii sau o data cu inaintarea in varsta.
Infectii
Aspectul si culoarea unghiilor sunt un etalon al starii de sanatate a organismului. Modificarile de culoare au cauze multiple: de la unele lacuri de unghii, consum de nicotina, proasta circulatie, administrarea unor medicamente si pana la infectii cu ciuperci. In unele cazuri, unghiile pot fi anormal de bombate (hipocratism) sau concave (koilonichie), se pot decolora (leuconichii), se pot desprinde de patul unghial (onicoliza) sau pot prezenta ridicaturi sau santuri cauzate fie de imbatranire, fie de unele boli dermatologice. Unghiile casante sunt o consecinta a unei manichiuri agresive, prea frecvente sau a unor carente de fier si vitamine. Petele albe care apar uneori pe unghie sunt cauzate de o tulburare de keratinizare sau de o ciuperca superficiala.
STIATI CA
|
In medie, unghia are nevoie de 6 luni pentru a creste de la radacina si pana la partea sa libera.
Unghia incarnata apare de cele mai multe ori la degetul mare de la picior si este cauzata de incaltamintea prea stramta. In absenta unui tratament, o astfel de unghie se poate transforma intr-o tumoare inflamatorie benigna.
Exista doua tipuri de keratina: moale, sintetizata in epiderm si in teaca externa a firului de par, si tare, care se gaseste in unghii.
Unghiile galben-verzui sunt semnul unui sindrom provocat de o obstructie a circulatiei limfatice, care la randul ei este cauzata de o afectiune respiratorie cronica, de o boala a tiroidei, de un limfom sau de
cancer.
|