Medicina are uneori paradoxurile ei şi între acestea se numără şi faptul că, deşi reuşeşte să investigheze şi să trateze maladii grave, cu potenţial letal, nu poate (cel puţin în acest moment) să trateze complet, eficient afecţiuni banale, lipsite de gravitate, cum ar fi, de exemplu, vergeturile.
Credit: STOCKEXPERT
Mulţi consideră vergeturile la limita dintre medicină şi cosmetică. Ele sunt extrem de răspândite, afectând aproximativ 90% dintre femei. Bărbaţii prezintă şi ei vergeturi, dar probabil sunt mai puţin afectaţi din cauza lor. Astfel de striaţii pot apărea şi la adolescenţi, în perioada de creştere. Vergeturile sunt mici crăpături în derm, dispuse paralel, cu lungimea de câţiva centimetri şi între 1 şi 10 milimetri lăţime. Iniţial, ele au culoarea roşie şi marginile proeminente. În timp, aceste dungi se aplatizează, devin albicioase, estompându-se oarecum, fără ca să dispară cu desăvârşire. Iniţial, prin crăpături se văd vasele de sânge (de aici şi culoarea roşie a striaţiilor), dar apoi vasele se contractă, lăsând vizibil doar stratul adipos subcutanat, vergeturile devenind astfel sidefii. La palpare, pielea se simte mai moale, cu o evidentă lipsă de substanţă şi cu o consistenţă diferită de cea a zonelor neafectate.
Exces de hormoni
Localizarea vergeturilor este diferită. La femei, mai ales la gravide, apar pe abdomen şi sâni, la persoanele cu obezitate – pe abdomen, coapse, fese, şolduri, uneori chiar şi pe gambe şi partea interioară a braţelor. La atleţi şi la persoanele preocupate de body-building, ele apar mai ales pe braţe şi piept, în timp ce la adolescenţi apar pe spate şi umeri (la băieţi ) şi pe şolduri, sâni şi coapse, la fete. Întinderea pielii pare a fi principalul mecanism patogen al vergeturilor şi el apare în: sarcină (mai ales după luna a şasea), în obezitate, în tumorile abdominale mari sau în ascita cu evoluţie rapidă. În afară de acest mecanism, mai sunt implicate disfuncţii hormonale şi anomalii în geneza fibrelor elastice şi de colagen. Boala Cushing, caracterizată printr-un exces de hormoni corticosuprarenali, se manifestă, pe lângă alte simptome precum obezitate, hipertensiune arterială, diabet zaharat, şi prin apariţia unor vergeturi. Acestea sunt, de obicei, mai adânci şi de culoare mai intensă decât în sarcină sau obezitate. În acest caz, pe lângă depunerile adipoase, un rol important îl joacă şi nivelul crescut de cortizol, care scade producţia de colagen şi fragilizează astfel dermul. De asemenea, persoanele cărora li se administrează corticosteroizi, indiferent de forma lor (tablete, unguente, injecţii) pot dezvolta vergeturi.
Creme cu retinoizi
Unele maladii genetice, cum ar fi sindromul Marfan sau sindromul Ehlers-Danlos, se caracterizează prin anomalii în producerea de fibre elastice sau colagen, cu manifestări generale, dar evidenţiate şi la nivelul pielii prin vergeturi. Chiar în timpul sarcinii, hormonii determină o relaxare a ţesutului fibros mai ales la nivelul pelvisului, pentru a uşura naşterea, acest fenomen afectând şi fibrele de colagen din piele, pe care le face mai friabile. Striaţiile de creştere, care apar la adolescenţi, dispar de obicei fără urme, fără să necesite un tratament. Din păcate, în celelalte cazuri, rezultatele nu sunt atât de bune, deşi implică un arsenal terapeutic modern, cu tehnologie de ultimă generaţie. În general, rezultatele sunt cu atât mai bune cu cât tratamentul e instituit atunci când vergeturile sunt încă roşii. Se folosesc creme cu retinoizi sau în asociere cu acid glicolic, ori o combinaţie a acestuia din urmă cu vitamina C. Retinoizii se pot administra sub formă de cremă numai cu prescriere medicală şi niciodată în timpul sarcinii sau alăptării. Aceste creme par a stimula producţia de fibre.
CAUZE. Vergeturile (numite medical striaţii) sunt nişte dungi paralele, roşii sau sidefii apărute pe piele, mai ales pe abdomen, coapse, fese şi sâni. Pielea este formată din trei straturi: epidermul, stratul superficial, dermul, care este format predominant din fibre de colagen şi elastice, şi hipodermul, stratul profund. Uneori, din cauza extinderii bruşte şi masive a pielii (de exemplu, prin îngrăşare, creştere, sarcină sau în anumite condiţii patologice), fibrele se întind la maximum şi se rup.
LASER. Terapia cu laser estompează vergeturile sau stimulează producţia de pigment, astfel încât acestea sunt colorate asemănător cu ţesuturile din jur. Se crede că laserterapia stimulează şi producţia de fibre, însă rezultatele nu sunt încă notabile.
SFATUL MEDICULUI. Prevenirea vergeturilor e dificilă. Un obiectiv important este menţinerea unei greutăţi corporale normale prin dietă şi activităţi fizice. Greutatea trebuie supravegheată şi în timpul sarcinii. În această perioadă, raţia de calorii zilnică a gravidei trebuie să fie de aproximativ 2.500 (cu doar 500 de calorii în plus faţă de raţia obişnuită a femeilor). Gravida trebuie să aibă un regim alimentar sănătos şi echilibrat. În primele 12 săptămâni de sarcină, se acceptă o creştere în greutate cu 1-2 kg, în săptămânile 12-28 cu 300-400 grame pe săptămână şi între săptămânile 28-40, cu 1-3 kg pe lună. De asemenea, gravidelor li se recomandă să-şi maseze corpul cu o loţiune hidratantă pentru îmbunătăţirea circulaţiei locale.
Citește pe Antena3.ro