Mulți dintre noi nu au suficient somn de calitate, ceea ce conduce, evident, la rezultate nefaste. Un somn de bună calitate este nu recomandat, ci imperios necesar pentru păstrarea sănătății. Dar cât, cum trebuie să dormim pentru a atinge starea de bine? Are cuvântul Dr. William W. Li, autorului studiului „Mănâncă și învinge dieta” (Lifestyle, 2024): „Cercetările arată că adolescenții și adulții au nevoie de șapte-nouă ore de somn în fiecare noapte, iar copiii mai mici, chiar de mai mult. Totuși, în lumea noastră modernă, întregul glob este atins de o criză a somnului care amenință sănătatea societății”.
Risc de obezitate
Detaliat: „Somnul insuficient nu crește doar riscul bolilor cardiace, al problemelor de sănătate mintală, cancerului și decesului prematur, el dereglează și metabolismul și sporește riscul de obezitate. Un somn bun de noapte nu ne ajută doar să fim mai vioi în timpul zilei, ci ajută și metabolismul să combată grăsimea în exces. Există numeroase motive pentru lipsa de somn din lumea modernă, inclusiv problemele sociale - stresul asociat războaielor, pandemiilor, economiei -, plus lucrul online până târziu sau munca în ture ori probleme medicale precum cancerul, durerile cronice și apneea. Lipsa unui somn suficient crește riscul de obezitate, iar existența unui țesut adipos în exces are și un efect asupra somnului. Este un cerc vicios”.
Demonstrații științifice
Întru o mai bună înțelegere: „Privarea de somn compromite metabolismul și determină îngrășarea din diverse motive. În primul rând, somnul de slabă calitate afectează capacitatea organismului de a arde grăsimi în perioada cu valori scăzute ale insulinei. Somnul prost determină creșterea glicemiei și astfel a valorilor insulinei, ceea ce suprimă apoi capacitatea organismului de a arde grăsimi. Aceasta afectează valoarea perioadei de post intermitent din timpul somnului. Cercetătorii de la Universitatea Sapienza din Roma, Italia, au analizat 20 de studii clinice pe 307.128 de indivizi și au descoperit că persoanele care dormiseră mai puțin de șapte ore pe noapte prezentau un risc cu 41% mai mare de obezitate, prin comparație cu cele care dormiseră între șapte și nouă ore pe noapte”.
Nesincronizări
Tot aici: „În laborator, s-a demonstrat că un somn de slabă calitate duce la creșterea grăsimii viscerale și la modificări anormale în metabolism. Când nu dormi suficient, ceasul circadian al organismului se dereglează, iar hormonii foamei nu se mai sincronizează cu nevoile energetice ale corpului. Îți amintești nopțile albe din facultate și mâncarea proastă pe care o mâncai? Când ești obosit, ai tendința de a consuma alimente cu zahăr pentru a obține energie. Privarea de somn determină stomacul și creierul să producă mai multă grelină, hormonul foamei, ceea ce te determină să dorești și mai multă mâncare. De asemenea, scade valorile leptinei, hormonul care conferă senzația de sațietate. Când ceasul circadian este dereglat, el destabilizează complet capacitatea ficatului de a orchestra metabolismul. Lipidele din sânge, capacitatea de a depozita energie cu ajutorul insulinei și secreția de adiponectină, hormonul adipos responsabil cu sănătatea, toate devin necoordonate, aruncând metabolismul în haos”.
Sistemul glimfatic
Nu în ultimul rând: „Privarea de somn afectează rațiunea când vine vorba despre mâncare. Devii mai puțin selectiv în ceea ce privește cantitatea și calitatea alimentelor. Claritatea gândirii provine din somnul bun de peste noapte. Poate că nu știai asta, dar când dormi profund, un sistem de drenare ascuns, din creier, denumit sistemul glimfatic, se deschide și elimină toxinele acumulate în creier în ziua anterioară. Aceasta se produce doar în timpul somnului profund. Dacă toxinele din creier nu sunt eliminate, ele rămân acolo și în ziua următoare. Rezultatul este o cogniție defectuoasă și o ceață cerebrală, care afectează luarea deciziilor corecte în viața de zi cu zi”.
„Când dormi profund, un sistem de drenare ascuns, din creier, denumit sistemul glimfatic, se deschide și elimină toxinele acumulate în creier în ziua anterioară”, Dr. William W. Li
Privarea de somn determină stomacul și creierul să producă mai multă grelină, hormonul foamei, ceea ce te determină să dorești și mai multă mâncare”, Dr. William W. Li


