x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Morcovii și misterul genei care te menține agil la bătrânețe

Morcovii și misterul genei care te menține agil la bătrânețe

de ​​​​​​​Florian Saiu    |    17 Sep 2024   •   06:00
Morcovii și misterul genei care te menține agil la bătrânețe

Morcovul este o legumă rădăcinoasă străveche cu origini în sud-vestul Asiei. Primii morcovi nu erau portocalii așa cum îi știm astăzi, ci violet pe exterior, cu miez galben. Dar să-i dezvelim secretele până la ultima fibră.

Nuanța exterioară inițială (violet) a morcovului se datora antocianinelor care combat grăsimea, același compus bioactiv care se găsește și în afine. În unele piețe agricole și în unele magazine mai poți găsi asemenea morcovi. De altfel, morcovii portocalii au fost cultivați abia în secolul al XVIII-lea, de către fermierii olandezi. Se spune că ar fi fost plantați ca omagiu adus lui Wilhelm de Orania, prințul olandez care a condus campania de independență pentru eliberarea Țărilor de Jos de sub stăpânirea spaniolilor (Războiul olandez de Independență, cunoscut și ca Războiul de Optzeci de Ani, a durat din 1568 până la 1648).

Rolul carotenoidelor

Odată expus cadrul „biografic”, să trecem la analiza științifică (îndrumător ne va fi Dr. William W. Li, autorul studiului „Mănâncă și învinge dieta” (Editura Lifestyle, 2024): „Morcovii sunt o sursă bună de fibre alimentare pentru sănătatea intestinală. O jumătate de cană de morcovi rași conține 2 g de fibre. De asemenea, morcovii au în compoziție acid clorogenic bioactiv, care combate grăsimea și activează mecanismele de apărare a sănătății. În plus, conțin compuși bioactivi eponimi, denumiți carotenoide, în special betacaroten și betacriptoxantină.”

„Înțeapă” obezitatea

Pe înțelesul tuturor? „Acesta din urmă este un compus care accelerează arderea grăsimii din organism. În laborator, betacriptoxantina a scăzut greutatea corporală și grăsimea viscerală cu 20% când a fost administrată unor cobai obezi. În schimb, consumul în cantități insuficiente de alimente care conțin carotenoide, cum ar fi morcovii, este un factor de risc pentru obezitate. Până în prezent, o analiză a consumului alimentar și a obezității realizată de Universitatea Jilin din China a arătat că persoanele cu valori scăzute ale carotenoidelor în sânge prezentau un risc de obezitate cu 73% mai mare.”

Patru afecțiuni (asociate) în vizor

În completare: „Consumul mai mare de morcovi poate scădea și riscul dezvoltării sindromului metabolic. Cercetătorii de la Centrul Medical Universitar din Utrecht, Olanda, au studiat acest efect la 374 de bărbați de vârstă mijlocie și vârsta a treia, între 40 și 80 de ani, cerându-le să consemneze consumul de morcovi și alte alimente care conțin carotenoide (ardei grași, broccoli, mango, cantalup) într-un chestionar standard de frecvență alimentară. De asemenea, cercetătorii au întrebat subiecții dacă prezentau semne de sindrom metabolic: tensiune arterială, glicemie și colesterol crescute și circumferință mare a taliei.” 

Trei morcovi pe zi

Apoi? „Au convocat subiecții într-un centru medical unde le-au măsurat aceleași caracteristici principale ale sindromului metabolic: circumferința taliei, distribuția grăsimii corporale, valorile insulinei, valorile colesterolului și tensiunea. Au descoperit prezența sindromului metabolic la 22% dintre bărbați. Când dieta tuturor a fost comparată luând în calcul sindromul metabolic, analiza a arătat că un consum ridicat de produse cu carotenoide - egal cu trei morcovi portocalii de dimensiune medie pe zi - a scăzut riscul sindromului metabolic cu 58%. Cu această doză, circumferința medie a taliei subiecților a fost cu 4 cm mai mică și cantitatea totală de grăsime viscerală și subcutanată a fost jumătate din cea a persoanelor care mâncaseră morcovi puțini sau deloc.”

Un studiu fascinant

De ce unor persoane le plac morcovii mai mult decât altora? „Ar putea exista o explicație genetică. Cercetătorii de la Universitatea Niigata, Universitatea Toyama și Universitatea Tsukuba din Japonia au studiat tiparul consumului de morcovi în cadrul geneticii. Ei au selectat 12.225 de adulți și le-au cerut să raporteze consumul de morcovi, dovleac și legume verzi (broccoli, spanac, ardei gras verde, fasole verde, varză). Au fost colectate date privind greutatea și înălțimea tuturor subiecților. Deloc surprinzător, cercetătorii au descoperit că persoanele care consumaseră mai multe alimente pe bază de legume au avut o masă corporală mai scăzută. Apoi s-au colectat mostre de salivă, astfel încât cercetătorii să poată extrage ADN-ul fiecărui participant și să evalueze 285.387 de gene din mostrele colectate.”

Asocierea genomurilor

Rezultatul? „Au realizat apoi o analiză a asocierii genomurilor. Aceasta este o tehnică de cercetare în care un calculator extrem de rapid analizează corelațiile dintre gene specifice și anumite tipare sau comportamente asociate sănătății, în acest caz, consumul de morcovi. Rezultatele au fost surprinzătoare: s-a descoperit o legătură între o genă umană (rs4445711) și consumul crescut de morcovi (trei sau mai mulți pe zi) și un risc mai scăzut de obezitate la bărbați și femei, cu vârste sub 60 de ani. Mecanismele acestei gene și preferința pentru morcovi sunt necunoscute. Este interesant că această genă rs4445711 este asociată și cu o mai bună activitate fizică la persoanele de peste 85 de ani. Iată câștigul la loteria genetică: mai mulți morcovi, mai puțină grăsime și o agilitate sporită la senectute.” 

„Un consum ridicat de produse cu carotenoide - egal cu trei morcovi portocalii de dimensiune medie pe zi - scade riscul sindromului metabolic cu 58%.”, Dr. William W. Li

„Mai mulți morcovi, mai puțină grăsime și o agilitate sporită la senectute.”, Dr. William W. Li

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: morcovi mister gena batranete