x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă 12 motive pentru care te trezești peste noapte

12 motive pentru care te trezești peste noapte

de Paul Bardasu    |    22 Dec 2022   •   06:00
12 motive pentru care te trezești peste noapte

O treime din populația lumii se confruntă cu probleme de somn. Nu vorbim despre insomnie, ci de obiceiul enervant de a te trezi exact când e somnul mai dulce. Specialiștii au descoperit mai multe cauze care generează această problemă. Identificând-o și tratând-o poți să îți îmbunătățești somnul, despre care se știe că reface organismul din cap până-n picioare.

 

1.De multe ori, ne trezim pentru că avem acest gest în ADN-ul nostru, fiind un reflex rămas de la strămoșii noștri, care se trezeau în timpul nopții pentru a se asigura că nu există niciun pericol.

2.Mersul la toaletă. E o nevoie firească, dar dacă te trezește de trei-patru ori pe noapte, ar trebui să limitezi consumul de apă seara. Nicturia e generată de consumul de prea multe lichide, dar și de infecțiile tractului urinar sau o vezică hiperactivă. De asemenea, dacă ai prea mult zahăr în sânge (diabet netratat), corpul încearcă să extragă lichid din țesuturi. La fel și dacă ai prea puțin în sânge, organismul vrea să mențină un echilibru permanent între apă și cantitatea de electroliți, eliminând o cantitate de apă.

3. Ești stresat. Problemele de la serviciu sau de acasă îți tulbură somnul. Stresul excesiv are impact negativ nu numai stării de peste noapte, ci asupra întregului organism. Specialiștii susțin că tehnicile de relaxare precum meditația sau yoga îmbunătățesc calitatea somnului, împiedicând trezirile frecvente în timpul nopții. 

4. Îți este prea cald sau prea frig. În camera în care dormi ori e prea cald, ori e prea rece sau e prea luminoasă. Ideal ar fi să dormi într-o cameră întunecată, confortabilă și liniștită. Dacă e prea cald, poți utiliza un ventilator silențios, îmbracă o pijama adecvată temperaturii din încăpere, din materiale naturale, folosește lenjerie de pat tot din materiale naturale, dar și pătură cu care te învelești să nu fie prea groasă. O baie caldă înainte de culcare îți va echilibra temperatura corpului și astfel te va ajuta să dormi mai bine. Dacă este prea frig, încearcă să ridici temperatura sau să îmbraci haine adecvate.

5. Ai consumat alcool. Alcoolul peste măsură îți dă o stare de somnolență, dar îți și  poate perturba somnul. Efectul său de sedativ dispare însă în câteva ore, moment în care somnul nu este unul profund. Dacă bei cu măsură și te abții cu cel puțin trei ore înainte de a merge la culcare, organismul are timp să proceseze alcoolul, iar somnul va fi mai liniștit. 

6. Ești stresat. Problemele de la serviciu sau de acasă îți tulbură somnul. Stresul excesiv are impact negativ nu numai asupra stării de peste noapte, ci asupra întregului organism. Specialiștii susțin că tehnicile de relaxare precum meditația sau yoga îmbunătățesc calitatea somnului, împiedicând trezirile frecvente în timpul nopții. 

7. Suferi de sindromul de apnee în somn. Dacă ți s-a întâmplat să te trezești și să simți nevoia să îți tragi răsuflarea, apneea în somn ar putea fi de vină pentru această situație. Din cauza acesteia ți se încetinește sau uneori ți se oprește pentru câteva secunde respirația în timpul somnului. Apneea obstructivă presupune că mușchii de la nivelul gâtului se relaxează prea mult, ceea ce îngustează căile respiratorii, făcând ca nivelul de oxigen să scadă mult. Iar în cazul apneei centrale, creierul nu transmite semnalele corespunzătoare mușchilor care controlează respirația, motiv pentru care nivelul de oxigen scade periculos de mult. E o afecțiune des întâlnită și care creează probleme destul de grave.

8. Suferi de anxietate. Tulburările de somn sunt unul dintre cele mai frecvente simptome ale tulburării de anxietate. Acestea sunt suficient de severe pentru a te trezi din somn - de exemplu, bătăile rapide ale inimii sau coșmarurile.

9. Ai glanda tiroidă hiperactivă. În caz că ai hipertiroidism, această glandă care controlează funcția mai multor organe produce prea multă tiroxină, un hormon esențial, care poate avea efecte asupra multor sisteme diferite din corp. Cele mai dese simptomele în acest caz sunt tulburările de somn, ritm cardiac crescut, transpirații abundente, anxietate sau tremur.

10. Suferi de sindromul picioarelor neliniștite. Acesta face ca membrele inferioare să simtă pulsaţii, mâncărimi și alte senzaţii care generează o dorință incontrolabilă de a-ți mișca picioarele. Intensitatea acestora crește exact în perioadele de inactivitate, deci mai ales în timpul somnului. Nu se știe ce generează acest sindrom, dar poate fi calmat cu exerciții și masaj la nivelul mușchilor picioarelor înainte de culcare sau creșterea pe cale medicamentoasă a dopaminei. Lipsa de fier ar mai putea fi o cauză.

11. Mese prea târzii. Mesele copioase chiar înainte de culcare pot da o stare de balonare și disconfort, împiedicându-te să adormi. Iar un stomac prea plin poate genera refluxul gastroesofagian, acidul din stomac ieșind în esofag și provocând arsuri pe timp de noapte. Invers, dacă nu mănânci suficient sau prea devreme poți avea crampe care te vor trezi. De asemenea, glicemia poate scădea prea mult, ducând la un somn agitat.

  1. Hormonii. Modificările hormonale din timpul sarcinii sau menopauzei generează și tulburări de somn.

Un somn odihnitor asigură energia necesară pentru desfășurarea activităților cotidiene, precum și o stare de spirit bună, o minte limpede și putere de concentrare.

×
Subiecte în articol: noapte insomnie