O dietă bogată în alimente sănătoase, precum legume, fructe, peşte, costă cu aproximativ 5 lei mai mult decât una în care predomină alimentele semipreparate, se arată într-un nou studiu, potrivit dailymail.co.uk.
Oamenii găsesc tot timpul diferite scuze pentru obiceiurile lor alimentare proaste, de la faptul că nu le place gustul legumelor până la faptul că nu le place să gătească, iar cercetătorii au arătat într-un nou studiu că preţul alimentelor sănătoase nu poate fi adăugat pe lista motivelor adoptării unei alimentaţii nesănătoase.
Cercetătorii au descoperit că este nevoie doar de o liră sterlină (5,3 lei) în plus pentru a urma o dietă sănătoasă.
Deşi sunt foarte multe persoane care nu cumpără alimente sănătoase din pricina costului acestora, în realitate, diferenţa de preţ dintre legume proaspete, fructe, peşte şi alimentele semipreparate este banală, susţin oamenii de ştiinţă. Iar, dacă se iau în calcul consecinţele pe termen lung asupra sănătăţii, costurile devin insignifiante.
Studiul a analizat datele comparând preţul alimentelor sănătoase dintr-o dietă cu preţul celor mai puţin sănătoase.
"Oamenii, de obicei, spun că alimentele sănătoase sunt mai scumpe şi asemenea costuri le limitează obiceiurile culinare sănătoase", spune Mayuree Rao, de la Universitatea Harvard.
Cercetarea a analizat 27 de studii din 10 ţări cu venituri ridicate, care au inclus preţuri pentru produsele alimentare individuale şi obiceiurile alimentare. Studiul a evaluat diferenţele de preţuri la o porţie şi pentru 200 de calorii pentru produsele alimentare individuale, precum şi preţurile pe zi şi pe 2.000 de calorii pentru o dietă generală.
Cercetătorii au descoperit că dietele sănătoase, acelea bogate în fructe, legume, peşte, costă mai mult decât dietele nesănătoase, de exemplu, cele bogate în alimente procesate, carne şi cereale rafinate. În medie, o dietă sănătoasă pentru o zi costă cu aproximativ o liră mai mult decât una nesănătoasă.