x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Oamenii de știință au dezvoltat un test ieftin și rapid pentru cancerul de prostată

Oamenii de știință au dezvoltat un test ieftin și rapid pentru cancerul de prostată

de Redacția Jurnalul    |    01 Iun 2024   •   20:00
Oamenii de știință au dezvoltat un test ieftin și rapid pentru cancerul de prostată
Sursa foto: Thinkstock

Oamenii de știință au dezvoltat un test din salivă care ar putea servi la depistarea precoce a cancerului de prostată, scrie The Guardian.

Se estimează că numărul bărbaților diagnosticați cu cancer de prostată la nivel mondial se va dubla până la 2,9 milioane pe an până în 2040, iar numărul deceselor anuale va crește cu 85%. Acesta este deja cea mai frecventă formă de cancer masculin în peste 100 de țări.

Diagnosticul timpuriu este esențial, dar experții spun că testele standard actuale din sânge pot da erori și îi pot face pe unii bărbați să treacă prin tratamente inutile sau prin verificări și scanări suplimentare inutile.

Acum, cercetătorii de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra (ICR) și de la Royal Marsden NHS Foundation Trust par să fi găsit o alternativă.

Un studiu arată că noul lor test de salivă, care presupune colectarea unei probe de ADN în câteva secunde, este mai precis decât testul standard actual de sânge. Descoperirile vor fi prezentate în acest weekend la cea mai mare conferință despre cancer din lume.

„Cu acest test ar putea fi posibil să se schimbe situația în ceea ce privește cancerul de prostată”, a declarat Ros Eeles, profesor de oncogenetică la ICR. „Am demonstrat că un test de salivă simplu și ieftin pentru a identifica bărbații care prezintă un risc mai mare din cauza constituției lor genetice este un instrument eficient pentru a depista cancerul la timp”.

Eeles a spus că descoperirea a venit după decenii de cercetare a markerilor genetici ai bolii.

„Studiul nostru arată că teoria funcționează în practică - putem identifica bărbații cu risc de cancere agresive care au nevoie de teste suplimentare și îi putem scuti de tratamente inutile pe bărbații care prezintă un risc mai scăzut”.

Oamenii de știință și medicii au dezvoltat testul de salivă după ce au studiat ADN-ul a sute de mii de bărbați.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: test cancer prostata